Νέα σειρά Clipped: Ξεσκεπάζει τον υποβόσκοντα ρατσισμό στο NBA

Νέα σειρά Clipped: Ξεσκεπάζει τον υποβόσκοντα ρατσισμό στο NBA

Με επίκεντρο το ρατσιστικό σκάνδαλο που ξέσπασε το 2014, το «Clipped» αφηγείται γεγονότα που υπήρξαν προπομπός για όσα βλέπουμε σήμερα στο θέμα των φυλετικών δικαιωμάτων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα σειρά Clipped στήνει την πλοκή της γύρω από μια διαχρονική κατάρα, μια παταγώδη αποτυχία αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν ποτέ το αμερικανικό μπάσκετ. Σε πρώτο πλάνο, βρίσκεται η πρόσφατη ιστορία των Κλίπερς, της «δεύτερης» ομάδας του Λος Άντζελες που δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει στους τελικούς του ΝBA, και μοιάζει καταδικασμένη να ζει αιώνια στη σκιά των Λέικερς. Σε δεύτερο, οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των φυλετικών δικαιωμάτων κατά την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ.

Η σειρά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα το 2014, όταν και διέρρευσαν στη δημοσιότητα ηχητικά ντοκουμέντα με ρατσιστικά παραληρήματα του Ντόναλντ Στέρλινγκ, μεγιστάνα του real estate και ιδιοκτήτη των Κλίπερς. Τα ντοκουμέντα προήλθαν από κρυφές ηχογραφήσεις της βοηθού του, Βανέσα Στιβιάνο, την οποία ο 80χρονος μεγιστάνας περιέφερε ως ερωμένη-τρόπαιο για να επιβεβαιώνει δημοσίως την παντοδυναμία του. Όπως, δηλαδή, περιέφερε και τους μαύρους παίκτες της ομάδας του: σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Κλίπερς ήταν η «φυτεία» και οι παίκτες οι «σκλάβοι» που του απέφεραν χρήμα και δόξα. Το σκάνδαλο προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, τη διά βίου αποβολή του Στέρλινγκ από το NBA και τον ανάγκασε να προβεί στην πώληση των μετοχών της ομάδας.

Το Clipped κάνει μια βουτιά στην ποπ κουλτούρα των ’10s, λειτουργώντας παράλληλα ως προοικονομία για το σήμερα. To καταιγιστικό μοντάζ μάς μεταφέρει στη γένεση και στην εδραίωση των ιντερνετικών memes ως κυρίαρχου τρόπου σχολιασμού του σκανδάλου (αλλά και εν γένει της επικαιρότητας), η αναδρομή στις ταραχές που ξέσπασαν από τις μαύρες κοινότητες κατά της αστυνομικής βίας το 1992 στο Λος Άντζελες ενώνει το τότε με το τώρα του κινήματος Black Lives Matter, ενώ η δίψα της Βανέσα Στιβιάνο για δέκα λεπτά δημοσιότητας αντανακλά το φαινόμενο της δίψας για πρόσκαιρη φήμη, το οποίο παίρνει πια ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι δυνατές ερμηνείες του Εντ Ο’Νιλ ως Ντόναλντ Στέρλινγκ και του Λόρενς Φίσμπερν στον ρόλο του προπονητή Ντοκ Ρίβερς –που κλήθηκε, εν μέσω σκανδάλου, να κάνει επιτυχημένη την πιο παρηκμασμένη ομάδα του NBA– καθώς και οι συναρπαστικές αναφορές στην ποπ κουλτούρα καθιστούν το Clipped μια σειρά ιδανική για όλους, ακόμα και για όσους δεν παρακολουθούν μπάσκετ.

Πρωταγωνιστούν: Εντ Ο’Νιλ, Λόρενς Φίσμπερν, Τζάκι Γουίβερ.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 88%.
Η σειρά στριμάρεται από το Disney+

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT