Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του ελληνικού κρασιού

Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του ελληνικού κρασιού

Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τις ετικέτες;

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυστάλλινα λευκά και στραφταλιστά κόκκινα, σαγηνευτικά ροζέ και ιντριγκαδόρικα αφρώδη κρασιά γεμίζουν τα ποτήρια μας, προσφέροντας απολαύσεις. Πίσω από αυτά κρύβονται οι πρωτομάστορες οινολόγοι που φροντίζουν για μας. Μήπως πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να τους γνωρίζουμε προσωπικά; Ξεκινάμε σήμερα από το οινολογικό γραφείο Zoumboulis & Associates, που δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού εδώ και περίπου 40 χρόνια, παρέχοντας οινολογικές και αμπελουργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οινοποιεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πάνος Ζουμπούλης ανήκει στην εμβληματική γενιά των οινολόγων που κάπου εκεί στη δεκαετία του ’80 γύρισαν από το Μπορντό γεμάτοι γνώσεις, όραμα και πάθος και έβαλαν τις βάσεις για τη νέα εποχή του ελληνικού κρασιού. Δίπλα του ο Σπύρος Ζουμπούλης, το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά, και με αξιοσύνη ετοιμάζεται να παραλάβει τη σκυτάλη κάνοντας το σχήμα «πατήρ και υιός» να λειτουργεί με συνθέσεις και αντιθέσεις και με τη σύμπραξη μιας ομάδας άξιων οινολόγων. Από τα κύρια μελήματα της ομάδας είναι οι σχέσεις με τους πελάτες της, σχέσεις που ξεπερνούν το επαγγελματικό πλαίσιο και γίνονται φιλικές. Ο Σπύρος και ο Πάνος θεωρούν ότι όλοι οι πελάτες τους έχουν κοινά χαρακτηριστικά και πρέπει να γνωρίζονται μεταξύ τους ώστε να αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος. Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκίνησαν από πέρσι την ετήσια συνάντηση του γραφείου και των οινοπαραγωγών του, παρουσία δημοσιογράφων και ανθρώπων του οινικού χώρου.

Φέτος η συνάντηση, που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Οίνου των αμπελώνων Μάρκου στα Μεσόγεια, είχε μια ευχάριστη έκπληξη. Στο τελευταίο του ταξίδι στην Καμπανία, ο Σπύρος Ζουμπούλης «ανακάλυψε» τον Γάλλο νευροβιολόγο και ειδικό στο κρασί καθηγητή Γκαμπριέλ Λεπουσέ και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον masterclass που αφορούσε στο πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις αισθητηριακές ιδιότητες του κρασιού. Σίγουρα πολύπλοκο, όμως μας έκανε όλους τους παρεπιδημούντες την οινική Ιερουσαλήμ να σκεφτούμε πολύ περισσότερο τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δοκιμή και πολλές φορές ανατρέπουν τα δεδομένα μας. Ενώ φαινομενικά η γευσιγνωσία φαντάζει απλή, για το μυαλό είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, καθώς πάρα πολλές πληροφορίες φτάνουν την ίδια ακριβώς στιγμή. Όταν βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά από ένα ποτήρι κρασί ή ένα πιάτο, πρέπει όλες οι αισθήσεις να δουλέψουν ταυτόχρονα: η όραση, η αφή, η γεύση, η όσφρηση. Το μυαλό καλείται να βγάλει στιγμιαία το συμπέρασμα από όλη αυτή την πληροφορία, κι αυτό το συμπέρασμα είναι αυστηρά ατομικό, γιατί και οι αισθήσεις μας διαφέρουν.

Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν γύρω από τις σαμπανιέρες με τα κρασιά και τα τραπέζια με τους μεζέδες και οι δοκιμές οδήγησαν σε συζητήσεις και τελικά σε μια βραδιά που θα θυμόμαστε περιμένοντας με αδημονία την επόμενη.

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα δροσερό κοκτέιλ με Vamma Vermouth της The Sky Spirits Company. 
Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν: Markou Vineyards – Σαββατιανό 2023 – Παιανία, Αττική • Οίνοι Αλεξίου – Θαλασσογραφία 2023 – Τραγάνα, Φθιώτιδα • Ousyra Winery – Μονεμβασία 2023 – Σύρος, Κυκλάδες • Ανδριακοί Αμπελώνες – Ασύρτικο Μαλαγουζιά 2023 – Άνδρος • Οίνοι Σγουρίδη – Sigma 2023 – Ξάνθη • Foivos Papastratis – F 2023 – Ληλάντιο, Εύβοια • Bodegas Krontiras – Άfron 2023, Pét-Nat Rosé– Mendoza, Αργεντινή • La Tour Melas – Silphium 2023 – Αχινός, Φθιώτιδα • Αμπελώνες Γιάτσα – Φιλιό Κλήμα 2022 – Τύρναβος, Λάρισα • Kontogiannis Family – Penteskoufi 2023 – Κόρινθος, Κορινθία • Κτήμα Λύτρα – Syrah 2022 – Πικέρμι, Αττική

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT