Μία καρτ ποστάλ από τη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες σε σταθμούς λεωφορείων, ανορθόγραφα τρικάκια, ηλεκτρικά λεωφορεία στην Εγνατία, θεματικές προβολές και νοσταλγία για τις φοιτητικές συνήθειες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΤΕΛ Μακεδονία, οδός Γιαννιτσών – Μόλις το λεωφορείο φτάνει στον προορισμό του και ανοίγουν οι μπαγκαζιέρες για τις βαλίτσες, οι Αθηναίοι ξεχωρίζουν αμέσως από τους Θεσσαλονικιούς. Σε αντίθεση με τους δεύτερους, οι πρώτοι κοιτούν παραξενεμένοι τον τρούλο του σταθμού. Ένα δίχτυ από μέταλλα συγκρατεί τη στρογγυλή οροφή από το να πέσει στα κεφάλια μας, καταλήγοντας σε μια οπή στην κορυφή, από την οποία διαχέεται φως τις πρωινές ώρες. Ένας επιβάτης φωτογραφίζει το αξιοθέατο. Ένας άλλος το ανεβάζει στο Instagram συνοδευόμενο από ένα τραγούδι των Molchat Doma, post-punk συγκροτήματος από τη Λευκορωσία. Η μουσική τους δένει ιδανικά με κτίρια που μοιάζουν απόκοσμα. Και σίγουρα, το κτίριο του ΚΤΕΛ αποτελεί μια παράδοξη νότα στον τσιμεντένιο ορίζοντα της δυτικής Θεσσαλονίκης. 

Μία καρτ ποστάλ από τη Θεσσαλονίκη-1

Οδός Βενιζέλου, Αμπελόκηποι – Στα κράσπεδα των δρόμων υπάρχουν πεταμένα τρικάκια από εθνικιστικές ομάδες που καλούν για μποϊκοτάζ του EuroPride και επιχειρήσεων που είναι φιλικές προς τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Μεταξύ άλλων, αναγράφουν ανορθόγραφα: «Να υποστηρίζεται (sic) επιχειρήσεις που απορρίπτουν τον Gay Pride». Εντάξει, δεν είναι μυστικό πως η Θεσσαλονίκη, όπως και άλλες πόλεις της Ελλάδας, διατηρούν ακόμη οπισθοδρομικές φωνές που την κρατούν πίσω. Θα αλλάξουν όμως τα πράγματα, πού θα πάει… 

Στάση «Αντιγονιδών», Κέντρο – Τα ηλεκτρικά λεωφορεία έχουν ήδη βγει στους δρόμους της πόλης. Είναι σχεδόν αθόρυβα. Μη σου τύχει να είσαι απορροφημένος στο κινητό και δεν καταλάβεις πως έρχεται στη στάση. Διαθέτουν ακόμη αυτό το άρωμα «καινουργίλας», όπως συμβαίνει και όταν αγοράζεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Ο κλιματισμός τους όμως δεν είναι τόσο ισχυρός για να εμποδίσει αποτελεσματικά τις σταγόνες ιδρώτα να εμφανιστούν στο μέτωπο, προϊόν του υγρού καιρού της πόλης. Όπως και τα αμορτισέρ, τα οποία τραντάζουν το ελαφρύ όχημα στις λακκούβες των δρόμων. 

Μία καρτ ποστάλ από τη Θεσσαλονίκη-2

Θερινό «Απόλλων», Ευζώνων – Η καλή είδηση του μήνα είναι πως ο θερινός κινηματογράφος της οδού Σαρανταπόρου ανακοίνωσε προβολές ταινιών γύρω από το Λος Άντζελες μέχρι 31/7. Οι θεματικές προβολές ξεκίνησαν με τη sold-out προβολή του θρυλικόυ Τσαϊνατάουν, που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια από την πρεμιέρα του. Πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκονται νέοι άνθρωποι που επιχειρούν να φέρουν τη γενιά τους πίσω στο σινεμά. Η προσπάθεια κρίνεται ήδη επιτυχημένη.  

Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμια – Η βιβλιοθήκη παραμένει ανοιχτή. Άλλωστε, η εξεταστική σε κάποιες σχολές δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Εκτός από το λάπτοπ, τα βιβλία και τις σημειώσεις, το kit βιβλιοθήκης για τους σημερινούς φοιτητές περιλαμβάνει και τα φορητά ανεμιστηράκια, που ενεργοποιούνται με τη σύνδεση σε θύρα USB του υπολογιστή. Όσο για τις περιβόητες επιγραφές «Ησυχία», αυτή τηρείται πιστά από τους φοιτητές, όχι όμως και από εκείνους που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατασκευαστικά έργα εν μέσω εξεταστικής. Το κομπρεσέρ σπάει τα νεύρα των φοιτητών, οι οποίοι παλεύουν να συγκεντρωθούν. Δεν έχουν όμως άλλη επιλογή. Περιμένουν και επιμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT