Η μεγάλη ζωή του πιο «μικρού» κασκαντέρ στον κόσμο

Η μεγάλη ζωή του πιο «μικρού» κασκαντέρ στον κόσμο

Από το Star Wars στον Σούπερμαν, και από τον Τιτανικό μέχρι τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Σίγουρα κάπου έχετε δει τον Κίραν Σα, ακόμη κι αν δεν το έχετε καταλάβει

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει ύψος 1,26 και εδώ και δεκαετίες θεωρείται ο πιο μικρόσωμος κασκαντέρ του κόσμου. Είναι σχεδόν βέβαιο πως έχετε δει κάποια στιγμή τον Κίραν Σα. Για την ακρίβεια είναι πολύ πιθανό να έχει περάσει μπροστά από την οθόνη σας ξανά και ξανά ακόμη κι αν δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για αυτό. Έχει παίξει τον Σούπερμαν σε σκηνές που πετά πάνω από την πόλη, έχει πέσει από τον Τιτανικό στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού (χωρίς στην πραγματικότητα να ξέρει καν κολύμπι), έχει περιηγηθεί στα βουνά της Νέας Ζηλανδίας για να καταλήξει, υπό το βλέμμα του πύρινου ματιού που τα βλέπει όλα, στη Μόρντορ του Σάουρον. 

Επίσης, έχει ντουμπλάρει κάθε ένα από τα Χόμπιτ του Σάιρ, ενώ έχει ταξιδέψει σε μακρινούς γαλαξίες με διαστημόπλοια περισσότερες από μία φορές. Όσο για τις συνεργασίες του; Έχει δουλέψει με τους πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του κόσμου. Τον Τζωρτζ Λούκας, τον Τζέιμς Κάμερον, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Πίτερ Τζάκσον, τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς και τον Ρίντλεϊ Σκοτ. Μάλιστα, οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε, έχουν συγκεντρώσει συνολικά έσοδα που αγγίζουν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προσέξει την παρουσία του.

Αντί βιογραφίας

Ο Σα γεννήθηκε στην Κένυα, το 1956, από Ινδούς μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Στο CNN διαβάζουμε ότι εμφάνισε μικρός ανεπάρκεια ορμονών, το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που αποφάσισε πως η βιομηχανία του θεάματος ήταν εκείνη που του ταίριαζε, είχε ήδη σταματήσει να αναπτύσσεται. Αφού μετανάστευσε στη Βρετανία, μπήκε σε μια εταιρία θεάτρου και μαθήτευσε σε τεχνικές μίμου αλλά και άλλες που προέρχονται από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο.

Το 1976 είδε μια διαφήμιση που θα του άλλαζε τη ζωή: Οι δημιουργοί του Star Wars έψαχναν, όπως ανέφερε ο ίδιος στον Guardian, «για έναν μικρό άντρα σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας». Εμφανίστηκε στα στούντιο που γινόταν τα κάστινγκ και συστήθηκε στον σκηνοθέτη Τζωρτζ Λούκας. Δεν πήρε τον ρόλο του R2-D2 για τον οποίο είχε πάει, όμως ο υπεύθυνος κάστινγκ, τον συμπάθησε. Έτσι του βρήκε έναν ατζέντη. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας καριέρας που τον οδήγησε στο σετ μερικών εκ των κορυφαίων κινηματογραφικών παραγωγών της ιστορίας.

Δεν ήταν όλες οι δουλειές το ίδιο εύκολες. Για παράδειγμα, στα γυρίσματα του «Τιτανικού» έπρεπε να ντουμπλάρει όλα τα παιδιά, γλιστρώντας και πέφτοντας συνεχώς από το κατάστρωμα, με τόνους νερού στους διαδρόμους, τη στιγμή που εκείνος δεν ήξερε καν να κολυμπά. Μια σκηνή που ξεχωρίζει, είναι όπως αφηγήθηκε στον Guardian, η στιγμή που γνώρισε και τον Μάρλον Μπράντο, όταν επισκέφθηκε το στούντιο της εταιρίας παραγωγής για να ζητήσει δουλειά με έναν φίλο του. Μόλις τον είδε, ο Μπράντο τον σήκωσε ψηλά και άρχισε να χορεύει μαζί του. Η αγαπημένη του δουλειά ήταν φυσικά η συμμετοχή του στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Εκεί αλώνιζε, ντουμπλάροντας τον Φρόντο και τα υπόλοιπα Χόμπιτ, ξυπόλητος στα χωράφια της Νέας Ζηλανδίας. Πού και πού έκανε και βαρκάδες με τον Βίγκο Μορτέσεν. «Ήμουν πολύ τυχερός», καταλήγει, στα 67 του, σήμερα, αναπολώντας τις μεγάλες στιγμές της ζωής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT