Πώς θα φτιάξετε μία όμορφη γωνιά στον κήπο σας που δε θέλει πολλή φροντίδα

Πώς θα φτιάξετε μία όμορφη γωνιά στον κήπο σας που δε θέλει πολλή φροντίδα

Απλές και σύντομες οδηγίες για τον δικό σας βραχόκηπο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπιασα στα χέρια μου την ξύλινη τσουγκράνα και, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του αρχικηπουρού, χάραξα αργά πάνω στο ψιλό, λευκό χαλίκι κυματοειδείς γραμμές. Ο περίκλειστος κήπος ήταν ιδιωτικός, ανήκε σε έναν Γερμανό βιομήχανο, ο οποίος μας εκμυστηρεύτηκε ότι, χάρη στην ενασχόλησή του με αυτόν καταδύθηκε στην ουσία του κόσμου και ξέκοψε οριστικά από κάποιες βλαπτικές έξεις. Ήταν μια εποχή ασυγκράτητης ανάπτυξης για τη Δυτική Ευρώπη και οι ιαπωνικοί ζεν κήποι γνώριζαν άνθιση, ίσως επειδή λειτουργούν εξισορροπητικά στο σκόρπισμα που προκαλεί η απληστία. Άκουσα με τη δέουσα προσοχή τι συμβολίζει το σχήμα και η θέση κάθε βράχου, προσπάθησα να συνδεθώ με τα βρύα που τους περιβάλλουν και προσποιήθηκα ότι ανακάλυψα το κενό εντός μου. Ήμουν όμως ακόμη μικρός και άμαθος, στην πραγματικότητα πολλά δεν κατάλαβα. Στην οπτική μου πάντως μπορεί κάτι να άλλαξε. 

Γιατί, λίγες εβδομάδες αργότερα, περπατώντας στην αγαπημένη μου ναξιώτικη αμμουδιά, ένιωσα αίφνης πως ήταν ολοζώντανοι οι πελώριοι βράχοι της. Και μετά, αναστατώθηκα κάπως, μου φάνηκε ότι η τοποθέτηση των ανεμοδαρμένων αρκεύθων δεν ήταν καθόλου τυχαία. Φυσικά έβαλε το χεράκι της και η συγχρονικότητα. Την ίδια μέρα, ένα ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής ντόπιο πια ζευγάρι αλλοδαπών με ξενάγησε στον μαγικό του βραχόκηπο. Με έμπνευση από την αιγαιοπελαγίτικη τέχνη της βοτσαλωτής αυλής, φυτεύοντας παχύφυτα εντός κεραμικών δοχείων, χρησιμοποιώντας έντονα χρωματισμένες πέτρες και αξιοποιώντας το δυνατό σύμβολο της σπείρας, δημιούργησαν έναν άνυδρο, ψυχεδελικό παράδεισο, που παραλίγο να με φυλακίσει για πάντα μέσα του. 

Δυστυχώς, δεν είχα τότε φωτογραφική μηχανή και επίσης πληροφορήθηκα πως δυστυχώς ο κήπος αυτός πλέον δεν υπάρχει. Κάθισα όμως κοντά τους και έμαθα πολλά για το πώς μπορείτε να στήσετε, σε μικρή ή μεγαλύτερη έκταση, ένα τέτοιο κομψοτέχνημα που θα προσφέρει μεγάλη χαρά σε εσάς και τους επισκέπτες σας. Εκτός από το ότι είναι ιδανικό για περιοχές όπου δεν σπανίζουν οι καύσωνες και το νερό αποτελεί πολυτέλεια, διαθέτει επίσης ως πλεονέκτημα την ελάχιστη φροντίδα που χρειάζεται μετά την επιτυχή εγκατάστασή του. Όμως ξεχάστε ότι μπορεί να προκύψει θετικό αποτέλεσμα από αυθόρμητες κινήσεις, η κατασκευή ενός άρτιου αισθητικά και λειτουργικά βραχόκηπου απαιτεί ακριβή σχεδιασμό, προσεκτικούς χειρισμούς και αρκετό χρόνο.

Τα σημεία με ελαφρά κλίση σίγουρα υπερέχουν, ενώ αν το χώμα σας είναι βαρύ θα χρειαστεί να προσθέσετε ποταμίσια άμμο ή ελαφρόπετρα. 

Πρώτα απ’ όλα θα εστιάσετε στο κλίμα και στη θέση αν η περιοχή σας είναι παγετόπληκτη ή το μέρος σας σκιερό, μην μπείτε καλύτερα στον κόπο. Σειρά έχει το έδαφος, πρέπει να μη νεροκρατά, ώστε τα φυτά που θα επιλεγούν να μην ταλαιπωρούνται από τις χειμωνιάτικες βροχές. Τα σημεία με ελαφρά κλίση σίγουρα υπερέχουν, ενώ αν το χώμα σας είναι βαρύ θα χρειαστεί να προσθέσετε ποταμίσια άμμο ή ελαφρόπετρα. Αποφασίστε για τη θέση του βραχόκηπου, τις διαστάσεις του και για το σχέδιο πάνω στο οποίο ενδεχομένως επιθυμείτε να τον αναπτύξετε χρησιμοποιώντας κοντά καλάμια και έγχρωμες κορδέλες. Θα τον παρατηρήσετε από όλες τις γωνίες, ξανά και πάλι, μετακινώντας κάθε φορά τα σημάδια, μέχρι που θα καταλήξετε στο οριστικό σχήμα. Με τον ίδιο τρόπο θα επιλέξετε τη θέση των μεγάλων ή μικρών βράχων, μάλλον θα σας παιδέψει περισσότερο η σχετική με το χρώμα, το σχήμα και την υφή τους απόφαση. Αφού πακτωθούν αυτοί, σειρά έχουν τα φυτά. Θα εστιάσετε βεβαίως στα παχύφυτα και στους σφαιρικούς κάκτους εχινόκακτος, φερόκακτος, αθάνατος, αλόη, κράσσουλα, σέδo, ετσεβέρια, σεμπερβίβο, ευφόρβια είναι μερικές από τις πιο αξιόπιστες επιλογές. Συνδυάστε τα με αρωματικά, ελληνικά φρύγανα (λεβάντα, φασκόμηλο, θυμάρι, δίκταμο, μαντζουράνα), που ανθίζουν καλοκαιριάτικα, για να προσφέρουν χρώμα στον βραχόκηπό σας την εποχή που τα χρειάζεται ιδιαιτέρως. Προσθέστε ένα δύο διακοσμητικά στοιχεία, όπως ένα μισοχωμένο πιθάρι ή ένα μικρό μαρμάρινο γλυπτό, και ολοκληρώστε τη δημιουργία σας, αν θέλετε, καλύπτοντας τα γυμνά σημεία με ποταμίσια βότσαλα, λευκά ή χρωματισμένα.

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT