Η Γενιά Ζ λανσάρει ένα αμφιλεγόμενο κούρεμα που ίσως αφήσει εποχή

Η Γενιά Ζ λανσάρει ένα αμφιλεγόμενο κούρεμα που ίσως αφήσει εποχή

Κάθε δεκαετία έχει το στυλ μαλλιών που τη χαρακτηρίζει και αυτό της γενιάς του TikTok πιθανώς να το θυμόμαστε από τη μυρωδιά του

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολλοί και είναι παντού. Ποιοι; Οι νέοι, κυρίως, άντρες που έχουν υιοθετήσει ένα ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο, στιλ στα μαλλιά τους, που περιλαμβάνει μεσαίου μήκους «μπουκλάκια» στην κορυφή και σχεδόν ξυρισμένα πλαϊνά. Πρόκειται για το κούρεμα-χτένισμα με την περιγραφική ονομασία «περμανάντ-μπρόκολο», που την πήρε από το γεγονός ότι οι βόστρυχοι της κορυφής, έτσι όπως πετάγονται ανάκατοι, θυμίζουν στην όψη τα φουντάκια του μπρόκολου. 

Παρότι το συγκεκριμένο στιλ παρουσιάζει αισθητική συγγένεια με τη «χελιδονοφωλιά», το μη-χτένισμα που γνωρίζει διαχρονική επιτυχία ανάμεσα στους διάσημους (και μη) μαέστρους κλασικών μουσικών συνόλων, πρόκειται για διαφορετική κουπ, γέννημα-θρέμμα της εποχής του TikTok∙ ένα άτυπο σήμα-κατατεθέν της γενιάς Ζ.

Η ευκολία της μπούκλας

Η περμανάντ-μπρόκολο έγινε μόδα στην «αληθινή ζωή» αφού την υιοθέτησαν πολλοί σταρ του TikTok. Η επιτυχία της, όμως, οφείλεται και στο ότι είναι εύκολη στη διαχείριση. Μετά το κούρεμα –και τη διαδικασία της περμανάντ που απαιτείται στην περίπτωση που το μαλλί δεν είναι σγουρό εκ του φυσικού του– δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, πέρα από ένα στέγνωμα με τη φυσούνα του σεσουάρ.

Αν ο καιρός, δε, είναι ζεστός, το στέγνωμα μπορεί να παραληφθεί. Όσον αφορά το χτένισμα, αρκεί ένα πέρασμα με τα δάχτυλα ανάμεσα στις μπούκλες. Κι ενώ είναι φιλική προς τον πλανήτη καθώς δεν απαιτεί τη χρήση προϊόντων διαμόρφωσης ή φιξαρίσματος, η διαδικασία της περμανάντ γίνεται με τη χρήση θειογλυκολικού οξέως, μιας χημικής ουσίας γνωστής για το ότι είναι αρκετά δύσοσμη – εξ ου και η χαρακτηριστική μυρωδιά που έχει αρχίσει να βγαίνει από τα χιπ κομμωτήρια που την εφαρμόζουν.

Καιρός φέρνει τα μπρόκολα…

Μπορεί η περμανάντ-μπρόκολο να πήρε το όνομά της από το πλούσιο σε βιταμίνες κηπευτικό, σε κάποιους όμως το συγκεκριμένο στιλ φέρνει στον νου την ιδιαίτερη κόμη που φυτρώνει στα κεφάλια των αλπακά, αυτών των πανέμορφων, εξωτικών θηλαστικών που συγγενεύουν με τα λάμα – εξ ου και τα σχετικά, χιουμοριστικά μιμίδια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Παρά τη δημοφιλία της, επίσης, κάποιοι υποστηρίζουν ότι, ως φαινόμενο, θα έπρεπε να είχε περιοριστεί στις σχολικές τάξεις των εφήβων, που έχουν ως είδωλα τους ινφλουένσερ του TikTok. Δεν περιορίστηκε, όμως. Διαχύθηκε στην κοινωνία και, πολύ πιθανό, στο μέλλον να την αντιμετωπίζουμε όπως τώρα παρατηρούμε παλαιότερα εμβληματικά κουρέματα που σημάδεψαν την εποχή ακμής τους και έγιναν κομμάτι της ποπ κουλτούρας: τα μακριά μαλλιά των μεταλλάδων, τις μοϊκάνες των πανκ, τις χαίτες των ποδοσφαιριστών της δεκαετίας του 1980.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT