Ροκαφόντα: Ο Λαμίν Γιαμάλ έριξε φως στην «αόρατη» πόλη του

Ροκαφόντα: Ο Λαμίν Γιαμάλ έριξε φως στην «αόρατη» πόλη του

Σχηματίζοντας με τα δάχτυλά του τον αριθμό «304» σε κάθε πανηγυρισμό, ο πρωταθλητής Ευρώπης Λαμίν Γιαμάλ αποτίνει φόρο τιμής στη περιθωριοποιημένη γειτονιά του

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

08304. Κρατήστε μόνο τα τρία τελευταία ψηφία του ταχυδρομικού κώδικα του προαστίου της Ροκαφόντα, η οποία αποτελεί κομμάτι της πόλης Ματαρό στην Καταλονία. Ύστερα συνδέστε τα με το σήμα κατατεθέν των πανηγυρισμών του 17χρονου Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος πανηγυρίζει τα γκολ του σχηματίζοντας με τα δάχτυλά τους αριθμούς «304», για να αποτίνει φόρο τιμής στην περιοχή που μεγάλωσε. 

Οι Καταλανοί γνώριζαν ήδη τι σημαίνει το «304». Από τον Φεβρουάριο, μια τεράστια διαφήμιση της Adidas στην κεντρική λεωφόρο Ντιαγονάλ στη Βαρκελώνη απεικόνιζε τον παίκτη της Μπαρτσελόνα να ποζάρει με τον χαρακτηριστικό του πανηγυρισμό, στρέφοντας ήδη τα φώτα στην υποβαθμισμένη γειτονιά του. Να δεις, πώς την χαρακτήριζε η El Pais; «Ξεχασμένη, απομονωμένη και στιγματισμένη». 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, η ραγδαία αύξηση του εργατικού πληθυσμού του Ματαρό στα 70s είχε ως συνέπεια την αστική επέκταση της Ροκαφόντα με πρόχειρο τρόπο, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν διαρκώς για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και τη λειψυδρία. Τη δεκαετία του ‘90, καθώς οι Καταλανοί μετακόμιζαν σε άλλες περιοχές του Ματαρό, τα χαμηλά ενοίκια της Ροκαφόντα προσέλκυσαν τόσο Καταλανούς που αναζητούσαν μια προσιτή στέγαση, όσο και μετανάστες από το Μαρόκο. 

Στη ρητορική του ακροδεξιού Vox, συνοικίες όπως η Ροκαφόντα ανήκουν στην κατηγορία «σωρός κοπριάς», κυρίως λόγω των μεταναστών. Για την ακρίβεια, αν ταίριαζε αυτός ο χαρακτηρισμός στην Ροκαφόντα, θα ήταν κυρίως λόγω του παραγκωνισμού της από βασικές ανάγκες διαβίωσης και του εξοστρακισμού της, όπως συμβαίνει πολλές φορές με προάστια πόλεων που στιγματίζονται και θεωρούνται άβατα ή γκέτο.

Τις ημέρες μετά την πρόκριση της Ισπανίας στον τελικό της Κυριακής (14/6) απέναντι στην Αγγλία, η οποία είχε την υπογραφή του τότε 16χρονου Γιαμάλ (είχε γενέθλια το Σάββατο 13/6), Ισπανοί δημοσιογράφοι συνέρρευσαν στην πόλη όπου μεγάλωσε ο επόμενος σταρ της «Φούρια Ρόχα». Περπάτησαν στην πλατεία όπου πρωτοέπαιξε μπάλα (το παιχνίδι σήμερα απαγορεύεται λόγω παιδικής χαράς), επισκέφθηκαν το μαγαζί όπου σύχναζε μικρός, τρώγοντας με τους γονείς του, φωτογράφισαν μια αλάνα, η οποία μπορεί να γεννήσει τον επόμενο Λαμίν Γιαμάλ. 

Εκείνον που θα γίνει μεγάλος και τρανός και δεν θα ξεχάσει ποτέ από πού ξεκίνησε. Εκείνον που θα κουβαλάει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε όπου και αν σταθεί (εν προκειμένω, στα γήπεδα της Γερμανίας). Εκείνον που θα αφαιρέσει το αρνητικό στίγμα της γειτονιάς με δύο ενέργειες στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και θα δημιουργήσει ένα αίσθημα περηφάνιας για τη υποβαθμισμένη γειτονιά, εναντίον της οποία όλοι καταφέρονται, δίχως να έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς της. Εκείνον που θα κάνει τους ρατσιστές και τους ακροδεξιούς να σωπάσουν μέσα στα άβολα επιχειρημήματά (;) τους. Εκείνον που θα διδάξει σε όλη την Ευρώπη το τι σημαίνει το «304».

Αυτοί οι τρεις αριθμοί. Ένα μικρό σύμβολο που αλλάζει τη δυναμική του στίγματος και το μετατρέπει σε κάτι ελπιδοφόρο ή σε σήμα κατατεθέν. Μην πάμε και πολύ μακριά. Για παράδειγμα, δείτε το ακρωνύμιο «SKG», τον αεροπορικό κώδικα της Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιείται σε γκράφιτι στους δρόμους της πόλης και σε στίχους ραπ και χιπ-χοπ κομματιών. Ένα σημάδι υπερηφάνειας που κουβαλάει μεγάλη βαρύτητα για όποιον/-α το χρησιμοποιεί. Για την ώρα όμως βρισκόμαστε στον αστερισμό της Ροκαφόντα. Ή στου Λαμίν Γιαμάλ. Ό, τι προτιμάτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT