Μία υπερηρωική σειρά λειτουργεί ως καθρέφτης του Ντόναλντ Τραμπ

Μία υπερηρωική σειρά λειτουργεί ως καθρέφτης του Ντόναλντ Τραμπ

Η τέταρτη σεζόν των «The Boys» αντανακλά τις πολιτικές και πολιτιστικές μάχες που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ αυτή την εποχή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη σεζόν των The Boys παρατηρούσα τις ομοιότητες που μοιράζονται οι «κακοί» υπερήρωες που πρωταγωνιστούν (πιο γνωστoί ως «Οι Επτά») με τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου: είναι παντοδύναμοι, αλλά μαστίζονται από ανθρώπινες αδυναμίες, έχουν την ανθρωπότητα για παιχνίδι τους, αλλά τα κόμπλεξ που κουβαλούν τους μεταμορφώνουν σε κακομαθημένα παιδιά. Στην τέταρτη σεζόν της σατιρικής κατά κύριο λόγο σειράς, ο άτρωτος αρχηγός τους, ονόματι Homelander, αντί για μια διεστραμμένη εκδοχή του θεού Δία, θυμίζει περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Homelander θέλει να γίνει ο απόλυτος ηγεμόνας της Αμερικής, έχοντας στο πλευρό του και σε ρόλο Μακιαβέλι την πανέξυπνη Sage. 

Η τέταρτη σεζόν εξελίσσεται στην πιο πολιτικά φορτισμένη της σειράς, καθώς η alt-right ατζέντα και η χειραγώγηση των μαζών γίνεται ένα ακόμα υπερόπλο στα χέρια των Επτά. Οι αντίπαλοί τους, οι The Boys, έχουν στρατολογηθεί από τη CIA ως ένα αντίβαρο στην απόλυτη κυριαρχία των τελευταίων. Αντί όμως να παρακολουθούμε απλώς έναν αγώνα ενάντια στην ανεξέλεγκτη δύναμή τους, τα πολλά και διαφορετικά σεναριακά ευρήματα ρίχνουν φως στις προσωπικές ιστορίες των Boys, δίνοντας έναν πολύ πιο ανθρώπινο τόνο σε μια σειρά αφιερωμένη στους υπερανθρώπους. Τέλος, οι παραλληλισμοί με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση των ΗΠΑ και ο αιχμηρός σχολιασμός της είναι ηλίου φαεινότεροι, με αποτέλεσμα μια μερίδα συντηρητικών θεατών να ασκεί δριμεία κριτική στη σειρά, χαρακτηρίζοντάς την ως υπέρμαχο της woke κουλτούρας. Όσο για την απάντηση του δημιουργού του The Boys, Έρικ Κρίπκε; «Ας δουν κάτι άλλο».

Ίσως η πιο έξυπνη αλληγορία της σειράς είναι πως οι παντοδύναμοι υπερήρωες μπορεί να μην τραυματίζονται εύκολα ή θανάσιμα, είναι όμως έρμαια των ψυχολογικών τραυμάτων τους, τα οποία δεν επουλώνονται με τίποτα, ενώ η ανάγκη τους για αποδοχή δεν ικανοποιείται αντίστοιχα ποτέ. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, ο συνδυασμός αθεράπευτων τραυμάτων και ανεξέλεγκτης δύναμης είναι τουλάχιστον εκρηκτικός∙ κάτι που, εκτός από τη σειρά The Boys, το διαπιστώνουμε –πόσο τρομακτικό;– και στην πραγματική πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστούν: Άντονι Σταρ, Καρλ Ούρμπαν, Έριν Μοριάρτι, Σάιμον Πεγκ.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 93%.
Η σειρά στριμάρεται στο Amazon Prime.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT