Πώς θα φτιάξετε μία πράσινη «ασπίδα» ενάντια στον καύσωνα

Πώς θα φτιάξετε μία πράσινη «ασπίδα» ενάντια στον καύσωνα

Ο κήπος σας μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα καταφύγιο μέσα από μερικές απλές κινήσεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γκρίνια χτυπούσε κόκκινο μέσα στο παλάτι. Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος; Μιλάμε για βασιλιά: Ναβουχοδονόσορ Β΄ ο Μέγας με τ’ όνομα, που κυβέρνησε για πάνω από σαράντα χρόνια τη βαβυλωνιακή αυτοκρατορία και ταυτίστηκε με την πιο ένδοξη περίοδό της. Ο λαός του, εκών άκων, τον λάτρευε σαν θεό, ενώ οι λιγοστοί αντίπαλοί του θανατώνονταν προληπτικά πριν αποτελέσουν πρόβλημα. Μέσα στο σπίτι, όμως, πρόβλημα. Η σύζυγός του Άμυτις, θυγατέρα του βασιλιά της Μηδίας Κυαξάρη, έπασχε από βαριά μελαγχολία και ήταν διαρκώς στην κλάψα. «Βρε καλή μου, βρε χρυσή μου, πες μου τι θες να σου το φέρω…», το πάλευε ο άναξ. Επί ματαίω. Της έλειπε η όμορφη πατρίδα της, πάνω απ’ όλα λαχταρούσε να αντικρίσει ξανά τα δασοσκεπή βουνά που σκαρφάλωνε ως παιδούλα. Έριχνε μια ματιά στην εύφορη μεν, αλλά παντελώς αδιάφορη πεδιάδα του Ευφράτη, που εκτεινόταν μέχρις εκεί που έφτανε το μάτι της, και βυθιζόταν πιότερο στη θλίψη. Ένας από τους έμπιστους συμβουλάτορες του Ναβουχοδονόσορα κατέβασε μια ιδέα. Την κορόιδεψαν οι άλλοι ως αμέτρως πολυδάπανη και πρακτικώς ανεφάρμοστη. Ο έρως όμως και βουνά κινεί. Κάπως έτσι, σύμφωνα με αρχαίους ιστορικούς, δόθηκε τελικώς η εντολή να ανεγερθούν οι περιλάλητοι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας. Και από ό,τι γνωρίζουμε, όταν ολοκληρώθηκαν, γλύκαναν τον πόνο της βασίλισσας χάρη στα ευώδη άνθη τους, στις γάργαρες πηγές, στα αείφυλλα δέντρα και τα αγρίμια που ζούσαν εντός τους. Παρότι αποτελούσαν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας και διαθέτουμε λεπτομερείς περιγραφές της κλιμακωτής τους κατασκευής, η πλειονότητα των σύγχρονων ιστορικών και αρχαιολόγων αμφισβητεί την ύπαρξή τους. Πεζοί είναι οι καιροί μας, τι περιμένετε; 

Ένας μαγικός καταρράκτης από διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου με θάμπωσε· χρειάστηκε να επιβεβαιώσουν οι περίοικοι ότι πράγματι πρόκειται για κρεμαστό κήπο που απαρτίζεται από φυτά.

Την παλιά τούτη ιστορία ανέσυρε από τη μνήμη μου η εντυπωσιακή πρόσοψη ενός κτιρίου που αντίκρισα πρόσφατα στο αθηναϊκό κέντρο. Ένας μαγικός καταρράκτης από διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου με θάμπωσε· χρειάστηκε να επιβεβαιώσουν οι περίοικοι ότι πράγματι πρόκειται για κρεμαστό κήπο που απαρτίζεται από φυτά. Είχα ξαναδεί εγκαταστάσεις κάθετης φύτευσης, μικρών διαστάσεων πάντως και μέσα σε γραφεία, χωρίς δηλαδή υψηλές απαιτήσεις για την εγκατάσταση και τη μακροημέρευσή τους. Εξεπλάγην ευχάριστα όταν έμαθα πως τα τελευταία χρόνια έγινε τάση η κάλυψη των κτιρίων με πράσινους τοίχους για την αισθητική και οικολογική αναβάθμιση των τσιμεντουπόλεων. Κατά πολύ ακριβότερη μεν κίνηση από το να τους βάφεις με έντονα χρώματα, όπως συνηθίζεται αλλού, προσφέρει όμως ένα λαμπρό παράδειγμα για λύσεις που χρειαζόμαστε επειγόντως. Το παχύ στρώμα των φυτών απορροφά τη σκόνη και τους ρύπους της ατμόσφαιρας, μονώνει τα κτίρια από τον θόρυβο και τα διατηρεί πιο δροσερά το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα, σε κάποιον βαθμό, αποκαθιστά τη ζημιά που προκάλεσε η «λογική» της αντιπαροχής και της ξέφρενης οικοδόμησης. Αν αγαπάτε την κηπουρική, αλλά διαθέτετε περιορισμένο μόνο χώρο, μπορείτε πολύ εύκολα να εγκαταστήσετε έναν απλό, κάθετο κήπο. Θα μεταχειριστείτε ελαφριές γλάστρες τις οποίες θα αναρτήσετε με γάντζους, ενώ κυκλοφορούν επίσης τσάντες και θήκες φύτευσης που συνδέονται εύκολα με σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Έχετε μεγαλύτερες φιλοδοξίες, θέλετε οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού σας να είναι ζωντανοί και πράσινοι, ενώ δεν σας αρκεί η κάλυψη που προσφέρουν τα αναρριχητικά; Είστε πρόθυμοι να βάλετε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, ενώ, αν διαμένετε σε πολυκατοικία, μπορείτε να εμπνεύσετε με το όραμά σας και τους άλλους ενοίκους της; Θα χρειαστεί τότε να αποταθείτε σε ειδικούς. Εκείνοι θα αδιαβροχοποιήσουν τον καταλληλότερο τοίχο, θα προτείνουν το ιδανικό, ανάμεσα σε αρκετά, σύστημα φύτευσης, θα εγκαταστήσουν τους σωλήνες άρδευσης και λίπανσης, θα επιλέξουν τα φυτά, βάσει των αναγκών και των προτιμήσεών σας. Οφείλουν επίσης να αναλάβουν και την απαραίτητη συντήρηση, ώστε, καθώς τα φυτά διαρκώς θα μεγαλώνουν, ο κάθετος κήπος σας θα ομορφαίνει και θα μοιράζει τη χαρά.

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT