Πώς το Παρίσι μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο στάδιο

Πώς το Παρίσι μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο στάδιο

Ποτέ πριν ο Πύργος του Άιφελ και οι Βερσαλίες δεν είχαν γίνει χώρος αθλητικών εκδηλώσεων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πύργος του Άιφελ

Απρόσμενη παραλία

Πάνω στην άμμο που έφερε από παραλίες η διοργανώτρια Αρχή στο κέντρο του Παρισιού, το δίδυμο της Βραζιλίας αντιμετωπίζει το αντίστοιχο της Ιαπωνίας για την προκριματική φάση του μπιτς βόλεϊ γυναικών. Προφανώς, καμία από τις τέσσερις αθλήτριες δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια μέρα θα αγωνιζόταν μπροστά στο σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο Πύργος του Άιφελ, κατασκευασμένος ανάμεσα στο 1887 και το 1889 και αποτελούμενος από 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου, έχει δει πολλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες διαφορετικούς προωθητικούς σκοπούς, αγγίζοντας πολύ συχνά τα όρια του κλισέ. Είναι όμως η πρώτη φορά που συναντά μια παραλία. 

Βερσαλλίες

Πολυτελή άλματα

Πώς το Παρίσι μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο στάδιο-1
(Φωτογραφία: AP Photo/Mosa’ab Elsham)

Η Χιαραντό, το θηλυκό άλογο της Νεοζηλανδής Τζόνελ Πράις, υπερπηδά το ένα εμπόδιο μετά το άλλο στους ιππικούς αγώνες, που λαμβάνουν χώρα με φόντο τις Βερσαλλίες. Το πολυτελές ανάκτορο, φημισμένο ανά τους αιώνες για τη χλιδή του, αποτελεί ιδανικό τόπο διεξαγωγής ενός αθλήματος με πολύ υψηλό κόστος για τους αθλητές. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι οι αριστοκρατικές οικογένειες της Ευρώπης έχουν στις τάξεις τους αρκετούς Ολυμπιονίκες στην ιππασία. Βέβαια, για να κατασκευαστεί τον 17ο αιώνα το Μεγάλο Κανάλι που δεσπόζει στον χώρο, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες εργάτες – ως γνωστόν, η Ιστορία έχει πολλές αναγνώσεις.

Γκραν Παλαί

Ξίφη κάτω από τον θόλο

Πώς το Παρίσι μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο στάδιο-2
(Φωτογραφία: AFP/visualhellas.gr)

Καλλιτεχνικά φεστιβάλ, παραστάσεις κάθε είδους, εκθέσεις καινοτομίας και αγώνες ιππασίας· αυτές είναι οι διοργανώσεις που έχουν φιλοξενηθεί κάτω από τον εντυπωσιακό θόλο του Γκραν Παλαί τα τελευταία 120 χρόνια. Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όμως, το κτίριο που συνδυάζει την κλασική αρχιτεκτονική με την αρ νουβό, αποτελώντας μία από τις βασικές πολιτιστικές εστίες του Παρισιού, μεταμορφώθηκε σε μια πελώρια αίθουσα ξιφασκίας. Εκεί, αθλητές όπως ο Ιάπωνας Κόκι Κάνο στα αριστερά και ο Ούγγρος Τίμπορ Αντράσφι στα δεξιά, διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέσα στον ατμοσφαιρικό φωτισμό του κτιρίου των 77.000 (!) τετραγωνικών μέτρων.

Σηκουάνας

Ένα αίσιο, καθαρό τέλος

Πώς το Παρίσι μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο στάδιο-3
(Φωτογραφία: Ezra Shaw/ Getty Images/ Ideal Image)

Αν έπρεπε να επιλεγεί ένας πρωταγωνιστής των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων, αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον Σηκουάνα. Παρά το τιτάνιο πρόγραμμα καθαρισμού, αξίας 1,4 δισ. ευρώ, και τις διαβεβαιώσεις των Γάλλων πολιτικών (ο πρόεδρος Μακρόν έλεγε ότι θα βουτήξει στα νερά του, η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό το έκανε) ότι ο ποταμός θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τα ολυμπιακά αγωνίσματα, οι μετρήσεις έδιναν διαφορετική εικόνα: τα επικίνδυνα βακτηρίδια, τα οποία τον έκαναν ακατάλληλο για κολύμπι εδώ και 100 χρόνια, δεν είχαν εξαφανιστεί. Τελικά, και αφού πρώτα υπήρξαν ακυρώσεις των επίσημων προπονήσεων των αγωνισμάτων, ο Σηκουάνας κρίθηκε καθαρός και οι αθλητές του τριάθλου έπεσαν στα νερά του. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT