Με το κεφάλι ψηλά μέσα από το σκοτάδι

Αυτή η είναι η επική ιστορία της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ μέχρι το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τύπος τις αποκάλεσε «χρυσά κορίτσια». Το παρατσούκλι της γυναικείας ομάδας της ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ αποτέλεσε έναν ευθύ παραλληλισμό με τις τέσσερις ώριμες γυναίκες του ιστορικού sitcom. Για τα δεδομένα της ενόργανης θεωρούνταν μεγάλες, καθώς η φετινή ομάδα ήταν η γηραιότερη που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στην ενόργανη γυμναστική μετά τους Ολυμπιακούς του 1952 στο Ελσίνκι. Βέβαια, μπροστά στη θέληση της Τeam USA να πάρει εκδίκηση μετά το ασημένιο μετάλλιο του Τόκιο, η ηλικία ήταν απλώς ένα νούμερο. Ο μόνος αριθμός που μετρούσε ουσιαστικά για εκείνες αφορούσε αποκλειστικά το πόσα μετάλλια θα διεκδικούσαν.

Με το κεφάλι ψηλά μέσα από το σκοτάδι-1
Η Σιμόν Μπάιλς κάνει προθέρμανση στη δοκό ισορροπίας. (Φωτογραφία: Naomi Baker/ Getty Images/ Ideal Image)

Έχοντας για σημαία το φαινόμενο Σιμόν Μπάιλς, η ομάδα των υπόλοιπων τριών ολυμπιακών βετεράνων (Σουνίσα Λι, Τζόρνταν Τσάιλς και Τζέιντ Κάρεϊ) και της δεκαεξάχρονης Χέιζλι Ριβέρα, η οποία έκανε το ντεμπούτο της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τα έδωσε όλα. Ακόμη και παραπάνω από αυτά που μπορούσε, βρίσκοντας κίνητρο στις υποστηρικτικές φωνές και αγκαλιές της Μπάιλς στη διάρκεια των αγωνισμάτων τους, στο ένθερμο κοινό του Παρισιού αλλά και στο τετράχρονο γκόλντεν ριτρίβερ ονόματι Μπίκον, πιστό σύντροφο από τα προκριματικά της Μινεάπολης μέχρι το Παρίσι.

Με το κεφάλι ψηλά μέσα από το σκοτάδι-2
Η Σουνίσα Λι διαγωνίζεται στο δίζυγο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. (Φωτογραφία: Loic Venance / AFP/visualhellas.gr)

Για να βρεθούν στη Γαλλία, κλήθηκαν να διασχίσουν δύσβατα μονοπάτια προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στη μεγάλη σκηνή. Περιπέτειες με την ψυχική υγεία, διαχείριση τραυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από προπονητές, νεφροπάθειες ως απόρροια ψυχοσωματικών διαταραχών, εξαντλητικές προπονήσεις για υψηλού επιπέδου ασκήσεις, καταιγισμός σχολίων και σεξιστικού οχετού από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μερικοί από τους φρικτούς σταθμούς των αθλητριών της Team USA.  

Περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, εξαντλητικές προπονήσεις και σεξιστικά σχόλια ήταν μερικοί από τους φρικτούς σταθμούς της Team USA στον δρόμο για το Παρίσι.

Η αρχηγός, όμως, το δήλωσε ξεκάθαρα: «Όχι φλάσμπακ», αναφερόμενη τόσο στο Τόκιο και στη μάχη με τους προσωπικούς της δαίμονες, όσο και στην πορεία των συναθλητριών της. Τα λόγια της εμπεδώθηκαν καλά, με την Team USA να κερδίζει συνολικά εννέα μετάλλια στα αγωνίσματα των γυναικών (υπήρξε και το χάλκινο της Τζόρνταν Τσάιλς στη δοκό ισορροπίας, αλλά αφαιρέθηκε λόγω παραβίασης πρωτοκόλλου στην εκτέλεση του προγράμματός της), προσφέροντας στιγμές ευγενούς άμιλλας και αυθόρμητου ενθουσιασμού που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο για την Μπάιλς, τα τρία χρυσά της μετάλλια (ομαδικό, σύνθετο ατομικό, άλμα) συν ένα ασημένιο (δοκός ισορροπίας) απέδειξαν πως έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε μία από τις θρυλικότερες αθλήτριες της ενόργανης.

Με το κεφάλι ψηλά μέσα από το σκοτάδι-3
Η στιγμή που η Σιμόν Μπάιλς, η Χέιζλι Ριβέρα και, πίσω, η Τζέιντ Κάρεϊ συνειδητοποιούν ότι προκρίθηκαν στην επόμενη φάση των ομαδικών αγωνισμάτων. (Φωτογραφία: Jamie Squire/Getty Images/Ideal Image)
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT