Omnivore: Μία σειρά – ντοκιμαντέρ εξηγεί γιατί «είμαστε ό,τι τρώμε»

Omnivore: Μία σειρά – ντοκιμαντέρ εξηγεί γιατί «είμαστε ό,τι τρώμε»

Αφιερωμένη σε οκτώ βασικά στοιχεία της διατροφής παγκοσμίως, η νέα σειρά ντοκιμαντέρ Omnivore ρίχνει φως στις ρίζες του φαγητού μας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από το φαγητό σε κάθε γωνιά της Γης: το να καταναλώνει κανείς καυτερές πιπεριές είναι ένας ακίνδυνος μαζοχισμός, τόσο αρχέγονος όσο το παιχνίδι με τη φωτιά· η αρχαία τεχνική Milpa των Μάγια, όπου το καλαμπόκι καλλιεργείται μαζί με φασόλια και κολοκύθες, μοιάζει με ζευγάρι που φιλιέται και αγκαλιάζεται συνεχώς· η ιστορία εκλεκτής ποιότητας καφέ από τη Ρουάντα θυμίζει το ποίημα του ράπερ Τούπακ για το τριαντάφυλλο που φύτρωσε μέσα από μια ρωγμή στο τσιμέντο και, τέλος, η επικράτηση του χαμόν στην Ισπανία είναι στενά συνυφασμένη με την Ιερά Εξέταση – ναι, καλά διαβάσατε.

Omnivore: Μία σειρά – ντοκιμαντέρ εξηγεί γιατί «είμαστε ό,τι τρώμε»-1

Η σειρά ντοκιμαντέρ Omnivore, λοιπόν, είναι γεμάτη από τέτοιες συναρπαστικές αφηγήσεις για οκτώ προϊόντα (τσίλι, τόνος, αλάτι, μπανάνα, χοιρινό, ρύζι, καφέ, καλαμπόκι) που αποτελούν βασικό κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής και η γεύση των οποίων έχει αλλοιωθεί στη σύγχρονη κοινωνία της υπερβολικής κατανάλωσης. Χωρίς να μας κουνάει το δάχτυλο, είναι ένα δώρο από τον Ρενέ Ρετζέπι, πρωτοπόρο σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Noma, τον δημοσιογράφο Ματ Γκούλτινγκ και τον οραματιστή σκηνοθέτη Κάρι Φουκουνάγκα, οι οποίοι θέλουν να μας υπενθυμίσουν ότι «είμαστε ό,τι τρώμε», την παλαιότερη και πιο συνεπή δηλαδή «συνταγή» στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Omnivore: Μία σειρά – ντοκιμαντέρ εξηγεί γιατί «είμαστε ό,τι τρώμε»-2

Κάπου εδώ είναι που εμφανίζεται και η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο αδικοχαμένος Άντονι Μπουρντέν στη food TV. Όπως εκείνος δεν εγκατέλειπε την αισιοδοξία του για τον κόσμο μας, παρά τα βάσανά του, και ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμος να μπει σε κάθε σχισμή του, κρατώντας στιλό, χαρτί, φακό και πιρούνι, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τα συστατικά της ζωής, έτσι και το Omnivore συνεχίζει τον διάλογο που άνοιξε ο Μπουρντέν με όσους θέλουν να ζουν με ενσυναίσθηση, έχουν δίψα για γνώση και όρεξη να ανακαλύψουν τις ρίζες τους. 

Πρωταγωνιστεί: Ρενέ Ρετζέπι.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 100%.
Η σειρά ντοκιμαντέρ προβάλλεται από το Apple TV+.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT