Αλεξ Ντε Μόρα: «Οι καλλιτέχνες της Κυψέλης είναι σαν οικογένεια»

Αλεξ Ντε Μόρα: «Οι καλλιτέχνες της Κυψέλης είναι σαν οικογένεια»

Ένας Λονδρέζος κινηματογραφιστής πέρασε ένα διάστημα στην Κυψέλη γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για την αθηναϊκή χιπ χοπ σκηνή και μας μίλησε για όσα είδε και έμαθε από την Ελλάδα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι παρακινεί έναν Λονδρέζο να έρθει στην Αθήνα και να φτιάξει ένα μίνι φιλμ για το νέο αίμα των Ελλήνων χιπ χοπ καλλιτεχνών, εστιάζοντας στη γειτονιά της Κυψέλης; Αυτό αναρωτήθηκα βλέποντας το The Hive / Η Κυψέλη του Άλεξ ντε Μόρα, στην ψηφιακή πλατφόρμα Nowness, η οποία αναδεικνύει τα ποιοτικότερα καλλιτεχνικά βίντεο του πλανήτη. Σκέφτηκα να γνωρίσω καλύτερα αυτόν τον νεαρό κινηματογραφιστή – φωτογράφο, στο πλούσιο βιογραφικό του οποίου συναντάμε, μεταξύ άλλων, εξώφυλλα για την πορτογαλική Vogue, πορτρέτα των Arctic Monkeys, φωτογραφικές καμπάνιες για κορυφαίους οίκους μόδας και παραγωγές του Netflix. 

Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Μεγάλωσα στη νότια Αγγλία. Ο πατέρας μου είναι Πολωνός μετανάστης και η μητέρα μου Ουαλή.Ανέκαθεν είχα πάθος με τη μουσική. Μετακόμισα στο Λονδίνο και άρχισα να παίζω ντραμς σε πανκ συγκροτήματα. Γρήγορα συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι να κάνεις καριέρα στη βρετανική μουσική βιομηχανία. Είχα σπουδάσει φωτογραφία κι έπειτα από παρότρυνση ενός φίλου που έκανε ντοκιμαντέρ, είπα να σταματήσω να παίζω μουσική και να προσπαθήσω να την «καταγράψω» μέσα από εικόνες και βίντεο.

Πώς αποφάσισες να καταγράψεις την αθηναϊκή χιπ χοπ;

Το 2019 είχα ταξιδέψει στη Μογγολία, κάνοντας μια ταινία για την εκεί χιπ χοπ σκηνή. Αποφάσισα να χτίσω μια σειρά ταινιών γύρω από διάφορες πόλεις του κόσμου με ενδιαφέρουσες μουσικές σκηνές. Από την έρευνά μου συνειδητοποίησα ότι η Αθήνα έχει μια ταχέως αναδυόμενη χιπ χοπ σκηνή, με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Νέγρος του Μοριά, ο Kareem Kalokoh, οι ATH Kids, ο Moose κ.ά. Δεν ήθελα να φτιάξω μια εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού χιπ χοπ, στο οποίο υπάρχουν παρείσακτα στοιχεία. Ήθελα να πω μια ιστορία για μια μικρότερη ομάδα καλλιτεχνών που φτιάχνουν πραγματικά ωραία ραπ, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν στην Αθήνα και νιώθουν Έλληνες, αναδεικνύοντας το πολυπολιτισμικό τους προφίλ, την κουλτούρα τους, τις απόψεις τους για τον κόσμο και το πώς όλα αυτά τα βιώματα μεταφέρονται στη μουσική τους, κάνοντάς την εντέλει παγκόσμια.

Γιατί εστίασες στην Κυψέλη;

Η Αθήνα είναι ένα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών και αυτό καθρεφτίζεται στην Κυψέλη. Έχει το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της αλλά και τη σύγχρονη όψη της, με τα γκράφιτι, τους μετανάστες. Οι περισσότεροι μεγάλωσαν εκεί. Είναι μια γειτονιά που συγκεντρώνει δημιουργικούς ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο. Όταν ανακάλυψα ότι στα αγγλικά μεταφράζεται ως «μελίσσι», βρήκα τον τέλειο τίτλο για την ταινία. Αυτοί οι καλλιτέχνες προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, σαν σμήνος μελισσών. Είναι ενωμένοι σαν οικογένεια. Η Κυψέλη είναι η «κυψέλη» της καλής ραπ που γεννιέται στην Αθήνα τώρα.

Τι σου έκανε εντύπωση από την επαφή σου με τους καλλιτέχνες;

Η δημιουργική νοοτροπία τους αλλά και ο τρόπος που αμφισβητούν μέσα από τη μουσική τους ξεπερασμένες αντιλήψεις περί ελληνικής ταυτότητας. Μίλησα κυρίως με καλλιτέχνες που είναι μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς στην Αθήνα από την Γκάνα, τη Νιγηρία ή τη Νότια Αμερική. Η πολυπολιτισμική Κυψέλη μού θύμισε πολύ τη διαφορετικότητα του Λονδίνου όπου ζω. Όπως κι εκεί, έτσι και στην Αθήνα η χιπ χοπ βοηθά ανθρώπους να εκφραστούν και να διαμορφώσουν τις νέες τους ταυτότητες.

«Όπως συμβαίνει στο Λονδίνο, έτσι και στην Αθήνα η χιπ χοπ βοηθά ανθρώπους να εκφραστούν και να διαμορφώσουν τις νέες τους ταυτότητες».

Θα μετακόμιζες στην Αθήνα;

Γιατί όχι; Απόλαυσα τον χαλαρό ρυθμό και το ότι οι Έλληνες δεν είναι ποτέ συνεπείς στην ώρα τους. Για έναν Βρετανό αυτά είναι ανεπίτρεπτα! Ένιωσα μια ελευθερία στην Αθήνα και στους ανθρώπους της, και αυτό είναι σημαντικό για έναν καλλιτέχνη. Αν έπειθα την κοπέλα μου, θα ερχόμουν αύριο!

Η ταινία The Hive / Η Κυψέλη του Άλεξ ντε Μόρα είναι διαθέσιμη στο YouTube. Instagram: @alexdemora

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT