Η αστυνομική σειρά που συνδυάζει τέλεια τη νουάρ ατμόσφαιρα με το μαύρο χιούμορ

Η αστυνομική σειρά που συνδυάζει τέλεια τη νουάρ ατμόσφαιρα με το μαύρο χιούμορ

Στο Bad Monkey, οι κοφτεροί διάλογοι και το μυστήριο έχουν την τιμητική τους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήταν σκέτος θάνατος πάνω σε ξυλάκι γρανίτας», γράφει ο Τζέιμς Ελρόι στο βιβλίο του Ο Νυχτερινός Επισκέπτης (εκδ. Άγρα). Η καταιγιστική πρόζα του Αμερικανού συγγραφέα μάς έχει χαρίσει πλήθος τηλεγραφικών μεν, αλησμόνητων δε προτάσεων. Ήταν όμως αυτή η συγκεκριμένη φράση που εμφανίστηκε ξαφνικά στο μυαλό μου καθώς παρακολουθούσα τη νεο-νουάρ σειρά του Apple TV Bad Monkey. Εκεί, με τη σκοτεινή και γεμάτη γοητεία φωνή του, ο αφηγητής αποκρυσταλλώνει με μια αντίστοιχη αλληλουχία λέξεων το πώς ένιωσε ο πρωταγωνιστής ντετέκτιβ Γιάνσι (εξαιρετικός ο Βινς Βον στον ρόλο) όταν πρωτοαντίκρισε τη μυστηριώδη Μπόνι: «Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε μια λάθος απόφαση ντυμένη με πορτοκαλί φόρεμα».

Όλα λοιπόν ξεκινούν όταν, στο αρχιπέλαγος των νησιών Κις στη Φλόριντα, ένας τουρίστας ψαρεύει ένα κομμένο ανθρώπινο χέρι. Ο αρχηγός της αστυνομίας φοβάται ένα πιθανό σκάνδαλο, που θα διαταράξει την τοπική τουριστική σεζόν, και έτσι δίνει εντολή στον ντετέκτιβ Γιάνσι να μεταφέρει το ανθρώπινο μέλος στις αρχές του Μαϊάμι. Ο τελευταίος φημίζεται για τρία πράγματα: τη δυσκολία του να υπακούσει σε εντολές, τη ροπή του προς τους μπελάδες και το κοφτερό χιούμορ του. Αποφασισμένος να ξεδιαλύνει ο ίδιος το έγκλημα, ο ντετέκτιβ θα μπλεχτεί σε ένα γαϊτανάκι απάτης, διαφθοράς, έρωτα αλλά και –ποιος να το περίμενε;– μαύρης μαγείας. 

Στο τρίτο από τα δέκα συνολικά επεισόδια, ο αφηγητής της σειράς έχει ήδη ρίξει φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης και ο Γιάνσι υποψιάζεται σωστά ποιοι είναι οι θύτες και ποιοι τα θύματα. Η γοητεία του Bad Monkey, επομένως, δεν έγκειται στην κλασική συνταγή σασπένς των whodunit σειρών. Αντίθετα, ο στακάτος ρυθμός των διαλόγων, η γοητεία της Φλόριντα ως μαλακού υπογάστριου του πιο αλλόκοτου κόσμου και η σωστή ισορροπία μεταξύ μυστηρίου, ανατροπών και μαύρης κωμωδίας καθιστούν το Bad Monkey την επιτομή της ξένοιαστης τηλεοπτικής απόλαυσης.

Πρωταγωνιστούν: Βινς Βον, Ρομπ Ντιλέινι, Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ, Μισέλ Μόναγκαν.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 92%.
Η σειρά προβάλλεται από το Apple TV.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT