Η κάβα που γράφει οινική ιστορία στα Γιάννενα

Η κάβα που γράφει οινική ιστορία στα Γιάννενα

Ο Σπύρος Παππάς, ιδιοκτήτης της Cava 800, μάς άνοιξε τα χαρτιά και την καρδιά του

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν πριν από δύο χρόνια πήρα μια πρόσκληση για τα εγκαίνια της νέας Cava 800 στα Γιάννενα, ομολογώ ότι την αποδέχτηκα περισσότερο από επιθυμία να βρεθώ για μία ακόμα φορά στην αγαπημένη μου πόλη. Όμως έμεινα με ανοιχτό το στόμα την ημέρα των εγκαινίων, μπροστά σε έναν εντυπωσιακό «ναό» κρασιού, αποσταγμάτων, ντέλι προϊόντων. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν, όπως πάντα, οι άνθρωποι. Η ψυχή, το μυαλό, τα χέρια και τα… πόδια της κάβας (με τις αμέτρητες δραστηριότητες) είναι ο Σπύρος Παππάς. Με επιτυχημένη καριέρα προπονητή μπάσκετ, άφησε το γήπεδο και άρχισε να βάζει συνεχόμενα τρίποντα στον χώρο των επιχειρήσεων των ποτών και της εστίασης γενικότερα. 

Βρεθήκαμε καθισμένοι στην όχθη της Παμβώτιδας των θρύλων και πιάσαμε τον μίτο της ιστορίας ξετυλίγοντας το κουβάρι από την αρχή. Πώς αφήνεις τον αθλητισμό για να περάσεις στην αντίπερα όχθη; «Είχα ήδη δέκα χρόνια προπονητική δουλειά στην Αθήνα, όταν ο παιδικός μου φίλος Γιώργος Ζωίδης (Κάβα ΟΑΚ) μου ζήτησε να μοιραστούμε το όνειρό του για μια super premium κάβα στα Γιάννενα, τη γενέτειρα και των δυο μας. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη μου σε αυτόν με ξαναγύρισαν στα Γιάννενα. Εδώ η κατάσταση ήταν πρωτόγονη, τηλεφωνούσαν από μαγαζιά στην κάβα και ζητούσαν ένα κιβώτιο λευκό κρασί. Στην ερώτησή μας ποιο κρασί, η απάντηση ήταν “ό,τι έχεις, ό,τι θέλεις”.

»Τα συνηθισμένα κρασιά της εποχής ήταν 1,5 λίτρο μπουκάλια, στην καλύτερη περίπτωση γυάλινα. Οι μεγαλύτεροι σίγουρα τα θυμούνται. Αποφασίσαμε τότε να μπούμε στην αγορά σε συνεργασία με κάποια μικρά μαγαζιά που ήθελαν να δουν το κρασί με άλλη ματιά και να τους πείσουμε ως δεύτερη επιλογή να τοποθετήσουν στα μαγαζιά τους ποιοτικά κρασιά σε άλλες τιμές και αρχίσαμε να εκπαιδεύουμε και να εκπαιδευόμαστε παράλληλα. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η ποιότητα κερδίζει». 

Στην απορία μου πώς στέκεται μια τόσο μεγάλη κάβα σε μια επαρχιακή πόλη, ο Σπύρος Παππάς απαντά: «Ο τελικός κριτής είναι η γεύση και η ευχαρίστηση του καταναλωτή. Όταν του δώσεις την ευκαιρία να το καταλάβει αυτό χωρίς υπερβολές, κερδίζεις. Εμείς εδώ “εκπαιδεύουμε” συνεχώς τους φίλους καταναλωτές. Κάνουμε συνεχείς παρουσιάσεις, ανοίγουμε κρασιά, έχουμε συνέχεια 4-5 διαφορετικές φιάλες ανοικτές που αλλάζουμε κάθε εβδομάδα. Τακτικοί πελάτες, δοκιμάζοντας 50 ml από κάθε κρασί κάθε εβδομάδα, έχουν μια πολύ καλή ενημέρωση και γνώση». 

Συνοψίζοντας όλα αυτά τα δημιουργικά χρόνια, ο πάντα χαμογελαστός, ευγενής, γενναιόδωρος Ηπειρώτης καταλήγει: «Μεγάλο ταξίδι, υπέροχο ταξίδι, απέραντο ταξίδι χωρίς όρια, χωρίς τέλος, που στη διάρκειά του γνωρίζεις υπέροχους ανθρώπους. Δεν μετάνιωσα ποτέ που άφησα τον αθλητισμό, αλλά κρατώ πάντα αυτό που έλεγαν οι καθηγητές μου στη σχολή: Ένας ικανός άνθρωπος, με ό,τι και να καταπιαστεί, θα τα καταφέρει».

Χωρίς υπερβολή και φόβο, αλλά με πάθος για κάθε οινικό success story, λέω ότι η Cava 800 είναι ένα βότσαλο στη λίμνη που τάραξε τα νερά όχι μόνο των Ιωαννίνων, αλλά όλης της Δυτικής Ελλάδας, ανεβάζοντας την οινική παιδεία και ποιότητα σκαλοπάτια πιο πάνω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT