Πώς ένα καφεδάκι λιγότερο την ημέρα «χτίζει» κεφάλαιο

Πώς ένα καφεδάκι λιγότερο την ημέρα «χτίζει» κεφάλαιο

Μερικές ιδέες για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών μας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να γίνει σαφές εξαρχής: Kανείς δεν θέλει να κόψει την αγαπημένη συνήθεια κανενός. Η πρόθεση είναι να αναδειχθεί πώς η ημερήσια εξοικονόμηση ενός μικροποσού μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση ενός διόλου ευκαταφρόνητου κεφαλαίου της τάξεως των 15.000 ή και 25.000 ευρώ. Όσο δηλαδή είναι το μέσο εφάπαξ που χορηγεί το ασφαλιστικό μας ταμείο ύστερα από 10ετίες εργασίας και κρατήσεων από τον μισθό. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα, βέβαια, χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

Λαμβάνετε λοιπόν μια απόφαση: ο καφές της ημέρας (ή ένας από τους καφέδες της ημέρας) θα παρασκευάζεται στο σπίτι, για να μην τον προμηθεύεστε απέξω. Να υποθέσουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ημερήσια εξοικονόμηση της τάξεως των 2,5 ευρώ ή σε μια μηνιαία της τάξεως των 75 ευρώ. Το αν είναι ο καφές απέξω αυτός που θα κοπεί, ένα πακέτο τσιγάρα ή κάποια άλλη ημερήσια συνήθεια, μικρή σημασία έχει. Το νόημα είναι να γίνει κατανοητό πώς μια μικρή αλλαγή συνήθειας μας οδηγεί στην αποταμίευση (έχουμε πολύ κακές επιδόσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια ως χώρα) αλλά και στον «καλό ανατοκισμό» (καλός ανατοκισμός προκύπτει όταν συγκεντρώνουμε ένα κεφάλαιο το οποίο αρχίζει να γεννά τόκους, και οι τόκοι με τη σειρά τους ακόμη περισσότερους. Υπάρχει και ο κακός ανατοκισμός, όταν το χρέος μάς επιβαρύνει με ολοένα και περισσότερες υποχρεώσεις).

Και τι είναι 75 ευρώ τον μήνα; Μπορεί να είναι 10.213 ευρώ ύστερα από 10 χρόνια, 16.359 ευρώ ύστερα από 15 χρόνια ή και 23.323 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια, αν κάποιος δεν θέλει να εκτεθεί καθόλου σε καμιάς μορφής ρίσκο. Γιατί, αν αποφασίσει να κινηθεί πιο επιθετικά, ρισκάροντας το κεφάλαιο που συσσωρεύεται σε μια επένδυση που θα περιλαμβάνει μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια, τα 75 ευρώ τον μήνα μπορεί να φτάσουν να ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια.

Παραδείγματα

  1. Κάθε μήνα αποταμιεύεται ένα σταθερό ποσό 75 ευρώ σε μια σχετικά ασφαλή επένδυση (π.χ. προθεσμιακός λογαριασμός, έντοκο γραμμάτιο του Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.). Εξασφαλίζεται μέση ετήσια απόδοση 2,5% (είναι ρεαλιστικό ποσοστό στην τρέχουσα συγκυρία) για μια περίοδο 15 ετών, ενώ οι τόκοι επανεπενδύονται (δηλαδή αφήνουμε και τους τόκους που παράγονται στον συνολικό κουμπαρά). Σε 15 χρόνια έχει προκύψει το ποσό των 16.359 ευρώ.
  2. Ο αποταμιευτής του προηγούμενου παραδείγματος αντί για 15 χρόνια επιμένει στην επιλογή του για πέντε χρόνια επιπλέον. Στην 20ετία, το συσσωρευμένο ποσό ανεβαίνει στα 23.323 ευρώ.
  3. Ο αποταμιευτής επιλέγει ένα μεικτό ή μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο, δηλαδή μια μορφή επένδυσης με υψηλότερο ρίσκο (αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει και απώλεια αρχικού κεφαλαίου), η οποία όμως μπορεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη απόδοση. Στην 20ετία κατορθώνει να επιτύχει μια μέση ετήσια απόδοση της τάξεως του 6%. Και αυτή η συνταγή οδηγεί στη διαμόρφωση ενός κεφαλαίου της τάξεως των 34.653 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια συνεπούς αποταμίευσης. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT