Κάμαλα Χάρις: Brat, femininomenon ή η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;
κάμαλα-χάρις-brat-femininomenon-ή-η-επόμενη-πρόεδρος-563224546

Κάμαλα Χάρις: Brat, femininomenon ή η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;

Βασίζει την προεκλογική της εκστρατεία σε μιμίδια και αναφορές στην ποπ κουλτούρα; Αρκούν όμως αυτά για να κλείσει τον Τραμπ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

Παντελής Τσομπάνης
Ακούστε το άρθρο

Η σκυτάλη δόθηκε μες στο καλοκαίρι. Ενας συγκινημένος Τζο Μπάιντεν, στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών, στήριξε με θέρμη και ενθουσιασμό την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις και του εκλεκτού της για τη θέση του αντιπροέδρου, Τιμ Ουόλτς, για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο δυναμικός λόγος του 81χρονου προέδρου θύμιζε κάτι από 2020, φέρνοντας χαμόγελα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Εικόνες που πριν από μερικούς μήνες θα φάνταζαν μακρινές.

Την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος εκλιπαρούσαν τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, μήπως και τεθεί κάποιο ανάχωμα στο δημοσκοπικό «κεφάλι» του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων. Με τη διανοητική του οξυδέρκεια να χαρακτηρίζεται ως αμφίβολη, η αισιοδοξία στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών μειωνόταν μέρα με τη μέρα. Η προσπάθεια για ανασύνταξη φάνταζε ατελέσφορη, καθώς απέμεναν κάτι παραπάνω από εκατό ημέρες μέχρι τις εκλογές. Το βράδυ της 21ης Ιουλίου, ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα και δήλωσε την υποστήριξη του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, η αλλαγή στο κλίμα αποτυπώθηκε, τόσο με τη συγκέντρωση 81 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σκοπούς της καμπάνιας μέσα σε μία μέρα, όσο και με ένα αναπάντεχο παράσημο.

Το βρετανικό ποπ φαινόμενο Charli XCX, το οποίο όρισε μουσικά το φετινό καλοκαίρι με τον έκτο της δίσκο brat, δημοσίευσε στο Χ πως «η Κάμαλα είναι brat» – κρατήστε πως είναι ο πιο κουλ χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να δοθεί σε άτομο το 2024.

Αμέσως, τα social media των Δημοκρατικών, των οποίων η ομάδα αποτελείται από άτομα της Γενιάς Z, ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό νεύμα της 32χρονης τραγουδίστριας. Το λαχανί χρώμα του άλμπουμ υιοθετήθηκε για τα εξώφυλλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Δημοκρατικών και οι λογαριασμοί μετονομάστηκαν σε Kamala HQ (τα κεντρικά της Κάμαλα). Την ίδια μέρα η ομάδα της Χάρις την εμφάνισε στο TikTok ως το «femininomenon» που χρειάζεται η Αμερική απέναντι στον Τραμπ, υπό τους ήχους του ομώνυμου τραγουδιού της ποπ τραγουδίστριας Τσαπέλ Ρόουν, ενώ μαγνητοσκοπημένο της βίντεο προβλήθηκε πριν την έναρξη του φινάλε του ριάλιτι διαγωνισμού για ντράγκ κουινς RuPaul’s Drag Race All Stars. Αυτό ήταν. Το ηφαίστειο εξερράγη και τα μιμίδια της Χάρις κατέκλυσαν στα social media σαν λάβα, τοποθετώντας την στον χάρτη της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.

Κάμαλα Χάρις: Brat, femininomenon ή η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;-1

ΜΙΜΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΕΣ

Σύμφωνα με έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου από το πανεπιστήμιο Τάφτς, τα άτομα της Γενιάς Ζ που καλούνται να ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ανέρχονται σε 41 εκατομμύρια. Ένας αριθμός που θα αποδειχθεί καθοριστικός για την τελική έκβαση μιας αναμέτρησης που προβλέπεται να κριθεί στο νήμα. Πριν αποσυρθεί, ο 81χρονος Μπάιντεν υστερούσε σημαντικά στις νεανικές ψήφους, όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις.

Το πολιτικό επιτελείο της Χάρις αντιλήφθηκε με ταχεία αντανακλαστικά τους τρόπους, με τους οποίους οι νεαροί ψηφοφόροι επεξεργαζονται τους φόβους, το άγχος και τον απόλυτο παραλογισμό της καθημερινότητας: μέσα από τη διασκέδασή τους και τις πιο ηχηρές ποπ κυκλοφορίες της εποχής. Ένας γλωσσικός κώδικας που επιλέγει να εκφράζεται η Γενιά Ζ είναι τα μιμίδια που δημιουργεί ή κοινοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ποπ μουσική να τα συνοδεύει

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της εμφανίστηκαν χιουμοριστικά μιμίδια με στιγμές της Χάρις που υπήρχαν διασκορπισμένα στο διαδίκτυο. Βέβαια, η μήτρα όλων βρισκόταν σε ένα απόσπασμα μιας ομιλίας που έδωσε η αντιπρόεδρος τον Μάιο του 2023, στην ορκωμοσία των μελών της επιτροπής για θέματα ισότητας και ευκαιριών των Ισπανόφωνων Αμερικάνων. Θέλοντας να τονίσει το επιχειρημά της για την σημασία που πρέπει να δοθεί στην πρόοδο των νέων ανθρώπων, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη των κοινοτήτων, χρησιμοποίησε μια ιστορία της μητέρας της, η οποία συνήθιζε να λέει: «Δεν ξέρω τι συμβαίνει με εσάς τους νέους. Νομίζετε ότι μόλις πέσατε από ένα δέντρο καρύδας;» είπε και γέλασε εγκάρδια μέχρι να πάρει το σοβαρό της ύφος και να πει. «Υπάρχεις στο πλαίσιο όλων όσων ζεις και όσων προηγήθηκαν πριν από σένα».

Οι δημιουργοί μιμιδίων απομόνωσαν το «δέντρο καρύδας» και το γέλιο της και έφτιαξαν ένα κλιπ δώδεκα δευτερολέπτων που γέννησε δεκαοκτώ χιλιάδες βίντεο στο TikTok. Παράλληλα, αυτό το απόσπασμα συρράφθηκε με τις ακομπλεξάριστες χορευτικές κινήσεις της Χάρις σε δημόσιες εκδηλώσεις, τα γεμίσματα γαλοπούλας στο οικογενειακό τραπέζι που ανέβασε στους λογαριασμούς της, το στιγμιότυπο στο εκλογικό ντιμπέιτ του 2020, όπου έβαλε στην θέση του τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν τόλμησε να την διακόψει, συνοδευόμενα από τα τραγούδια, το χαρακτηριστικό λαχανί χρώμα και την arial γραμματοσειρά του άλμπουμ brat της Charli XCX. Η Κάμαλα «αγκάλιασε» όλα αυτά τα μιμίδια και τα ενσωμάτωσε αμέσως στην προεκλογική της καμπάνια, κερδίζοντας το παράσημο της Βρετανίδας σταρ.

BRAT ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Πολλοί δεν κατανοούν τον παροξυσμό με το έκτο άλμπουμ της Charli XCX. Όταν εμφανίστηκε το brat, οι Βρετανοί μουσικοκριτικοί αντιλήφθηκαν τις αναφορές στην υπόγεια ρέιβ σκηνή του Λονδίνου και τις διάφορες επιρροές από την ηλεκτρονική (και όχι μόνο) μουσική και από άλλους καλλιτέχνες, οι οποίες διαμόρφωσαν τα χορευτικά bangers του φετινού καλοκαιριού και έβαλαν την 32χρονη ποπ ερμηνεύτρια για τα καλά στην ποπ κουλτούρα.

Oι παλαιότερες γενιές έχουν συνδέσει τη λέξη «brat» με το κακομαθημένο παλιόπαιδο που αδιαφορεί για τους άλλους και κοιτάει μόνο την καλοπέραση του. Η Charli XCX όμως επανανοηματοδοτεί τη λέξη μέσα από τους στίχους των δεκαπέντε κομματιών του άλμπουμ και αφαιρεί την αρνητική της χροιά. Στο περιεχόμενο του άλμπουμ, το «brat» σημαίνει να αγκαλιάζεις τα ψεγάδια σου, να μην παρεκκλίνεις εκατοστό από τις επιλογές σου, να μην απολογείσαι, να έχεις την αυτοπεποίθηση να ξεχωρίζεις από το πλήθος, να προκαλείς και να στρέφεις τα βλέμματα με την αντισυμβατικότητά σου.

Τα τραγούδια της Charli XCX της προσέφεραν έναν δρόμο στη γενιά να διοχετεύσει το άγχος της σχετικά με το άγνωστο και ζοφερό μέλλον, προσαρμόζοντάς τα στην καθημερινότητα τους. Η Κάμαλα αποδείχτηκε ως το τέλειο όχημα διάδοσης της, καθώς τα μιμίδια την απεικονίζουν με ανάλαφρο τρόπο, τονίζοντας στιγμές όπου εκπέμπει αυτοπεποίθηση και έλλειψη κομπλεξισμού, δύο ιδιότητες που ταιριάζουν με την περσόνα του brat. Ο συσχετισμός της με έδειξε αμέσως πώς οι πολιτικές προσωπικότητες μπορούν να γίνουν μέρος ευρύτερων πολιτιστικών κινημάτων αναπάντεχα και «τσαλακωμένα».

Κάμαλα Χάρις: Brat, femininomenon ή η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ;-2

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ FEMININOMENON

Όσο αμερικανικά τηλεοπτικά πάνελ και ενημερωτικές ιστοσελίδες πάλευαν να εξηγήσουν τι είναι το brat σαν τους θείους που παλεύουν να αράξουν με τη νεολαία, η Κάμαλα Χάρις συνέχισε να εγκολπώνει στην εκστρατεία της κομμάτια της αμερικανικής ποπ που αντηχούν στο κοινό της Γενιάς Ζ, αποδεικνύοντας πως τα μουσικά trends είναι πια κομμάτι της αμερικανικής πολιτικής, όπως το Femininomenon της 26χρονης Τσάπελ Ρόαν που χρησιμοποιήθηκε την ημέρα της απόσυρσης του Μπάιντεν.

Παράλληλα, η Μπιγιόνσε δεν εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή της στην Χάρις όπως έκανε το 2020, αλλά έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί το προ οκτώ ετών ντουέτο της με τον Κέντρικ Λαμάρ, Freedom, ως επίσημο σάουντρακ της εκστρατείας της. Παροξυσμό προκάλεσε και η εμφάνιση της ράπερ Megan Thee Stallion στην προεκλογική ομιλία στην Ατλάντα, γνωστή για τα αντι-ρεπουμπλικανικά της αισθήματα. Στη διάρκεια της θητείας της, η Κάμαλα έχει υπάρξει πολλές φορές «Μάμα-λα» για την Μαύρη κοινότητα, χρησιμοποιώντας το στάτους της για να προωθήσει καλλιτέχνες και ζητήματα που η Ουάσινγκτον είχε ξεχασμένα από καιρό, όπως η εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης μισού αιώνα από τη γέννηση του χιπ-χοπ που αποτέλεσε ορόσημο συμπερίληψης για την αμερικανική πολιτική, αλλά οι φωνές των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησαν να την καπελώσουν.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΩΝ

Γενικότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν την ξέφρενη πορεία της Χάρις. Πριν από έναν μήνα, έμοιαζαν ανίκητοι. Στα επιχειρήματα του τραμπισμού άνηκε και ο ηλικιακός ρατσισμός, με τον 78χρονο Τραμπ να καταφέρεται εναντίον του 81χρονου Μπάιντεν. Όταν όμως η 59χρονη Χάρις μπήκε στο παιχνίδι, το επιχειρηματολογικό μπούμερανγκ γύρισε στον Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να αδυνατεί να απευθυνθεί στις νεαρές ηλικίες μέσω των διασημοτήτων που τον υποστηρίζουν ανοιχτά.

Στις ΗΠΑ, οι δημόσιες υποστηρίξεις των σελέμπριτις συνηθίζεται στις προεκλογικές καμπάνιες. Η Κάμαλα Χάρις υποστηρίζεται τόσο από καλλιτέχνες του καιρού μας, όπως οι παραπάνω ποπ σταρς, όσο και από fandoms άλλων διασημοτήτων, όπως η Τέιλορ Σουίφτ. Οι Swifties δεν περίμεναν το νεύμα υποστήριξης της Σουίφτ προς την Κάμαλα, αλλα οργανώθηκαν από μόνοι τους. Περισσότεροι από 180 χιλιάδες ακόλουθοι συσπειρώθηκαν γύρω από την συλλογική πρωτοβουλία Swifties4Kamala, προωθώντας τόσο την ανάγκη να συμμετάσχουν όσο το δυνατό περισσότεροι φανς στην εκλογική διαδικασία, όσο και το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών σε όλο τον κόσμο μέσω του δικτύου των swifties.

Ολίβια Ροντρίγκο, Τζορτζ Κλούνει, Σπάικ Λι, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Λιλ Νας Χ και Στίβ Κερ ανήκουν στις δεκάδες διασημότητες που υποστήριξαν ανοιχτά την Χάρις. Στην αντίπερα όχθη, ο Τραμπ έχει να επιδείξει μόνο αστέρες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως ο παλαιστής Χαλκ Χόγκαν και η κωμικός Ροζάν Μπαρ.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ MERCH

Και όσο ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκουν επιθετικούς τρόπους για να πλήξουν τους αντιπάλους τους, το δίδυμο Χάρις – Ουόλτς συνεχίζει να πορεύεται στον δρόμο του virality. Σαν να μην έφταναν οι μουσικές αναφορές και τα μιμίδια, υπάρχουν και τα ρούχα. Στο βίντεο που ο Κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Ουόλτς δέχτηκε το τηλεφώνημα της Χάρις για τη θέση του αντιπροέδρου, ο αγαπημένος «μπαμπάς» του TikTok (όπως μαρτυρούν διάφορα οικογενειακά στιγμιότυπά του στην πλατφόρμα που μετατράπηκαν επίσης σε μιμίδια και αξιοποιήθηκαν στον προεκλογικό αγώνα) φορούσε ένα καπέλο παραλλαγής τζόκεϊ.

Οι TikTokers παρατήρησαν αμέσως την παραπομπή σε ένα παρόμοιο καπέλο που πουλούσε στις συναυλίες της ως merch η Τσάπελ Ρόουν. Τα καπέλα έγιναν βάιραλ, όπως και τα κόκκινα καπέλα που ανέγραφαν Make America Great Again, πίσω στο 2016. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα τζόκει μετέτρεψαν το αξεσουάρ από ένα σύμβολο στάτους σε ένα σύμβολο διχασμού και αντιπαράθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα καπελάκια δεν κερδίζουν τις εκλογές. Ούτε η πληθώρα των αναφορών στην ποπ κουλτούρα του 2024 που καθιστούν την Χάρις «εντός περιεχομένου». Μέσω των πρωτοβουλιών της και της επιβίβασης στον συρμό της Γενιάς Ζ, η αντιπρόεδρος έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι μια προσωπικότητα που ακούει τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι αισθάνονται ότι υποεκπροσωπούνται, καθώς το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ κυριαρχείται από ηλικιωμένους πλούσιους άντρες που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και επικίνδυνους ανθρώπους. Όσο για τον Τραμπ, δεν φαίνεται να παίρνει ψύχραιμα την επιτυχία της Χάρις. «Έχουμε καταστρέψει τους Δημοκρατικούς στα σόσιαλ μίντια», καταλήγει σε ένα οργισμένο tweet του, γεμάτο ανακρίβειες και fake news. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι: οκέι, μπούμερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT