Γιατί ο Μπομπ Σφουγγαράκης έγινε φαινόμενο;

Γιατί ο Μπομπ Σφουγγαράκης έγινε φαινόμενο;

Πώς η κουλτούρα του διαδικτύου έκανε ένα ομιλούν κίτρινο σφουγγάρι με αμφιλεγόμενο χιούμορ να κατακτήσει παιδιά, εφήβους και ενήλικο κοινό

γιατί-ο-μπομπ-σφουγγαράκης-έγινε-φαιν-563230036

Είναι χαριτωμένος και ζει μέσα σε ένα σπίτι-ανανά στον Βυθό του Μπικίνι, μια πόλη υποβρύχια. Θα μπορούσε να τον είχε πλάσει με τη φαντασία της η Μαριανίνα Κριεζή για ένα τραγούδι που ίσως να έδινε στην Αρλέτα, ίσως στη Λένα Πλάτωνος, ενορχηστρωμένο με γιουκαλίλια και λοιπά χαβανέζικα μουσικά όργανα. Αλλά τον Μπομπ Σφουγγαράκη με το ακατέργαστο χιούμορ τον έπλασε και τον εξέλιξε με τη φαντασία του ο Στίβεν Χίλενμπεργκ, που εκτός από καρτουνίστας υπήρξε θαλάσσιος βιολόγος – πέθανε το 2018 και έκτοτε η σειρά συνεχίζεται από συνεργάτες του.

Οι κριτικές μετά την πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου του 1999 ήταν εξαιρετικές, παρότι από ένα σημείο και μετά η σειρά φάνηκε να κάνει κοιλιά. Μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί 14 κύκλοι και 303 επεισόδια, ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι θα συνεχιστεί για έναν ακόμα κύκλο. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια τιμήθηκε με τέσσερα Emmy και δεκάδες ακόμα βραβεία, σε απονομές για παιδικά προγράμματα και καρτούν. Επίσης, τρεις ταινίες βγήκαν στους κινηματογράφους και ακόμα τέσσερις είναι στα σκαριά.

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης προβάλλεται σε 170 χώρες, ενώ στη Βικιπαίδεια το λήμμα του είναι διαθέσιμο σε 123 γλώσσες. Το 2007, o Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι το αγαπημένο του καρτούν, ενώ σε γκεστ ήρωες της σειράς δάνεισαν τη φωνή τους ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Τζόνι Ντεπ και η Βικτόρια Μπέκαμ. Με την εικόνα του Μπομπ και των φίλων του –του Πάτρικ, της Σάντι, του Καλαμάρη– κυκλοφόρησαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν από σχολικά είδη και παιδικά γεύματα έως βιντεογκέιμ, που μέσα σε είκοσι χρόνια απέφεραν στα ταμεία της Nickelodeon 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επιρροή του δεν σταματάει εκεί. Επιστήμονες έδωσαν σε φυτά και ζώα, όπως στο μανιτάρι Spongiforma squarepantsii, ονομασίες εμπνευσμένες από ήρωες της σειράς. Επίσης, ο Μπομπ είναι δημοφιλής στο ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινό, παρότι ο Χίλενμπεργκ είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι ασέξουαλ. Κι έχει σημασία αυτό διότι, όπως ο Μίκυ Μάους, είναι ενήλικας. Σε κάθε περίπτωση, η σειρά έχει «γενική απεύθυνση»· δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα της, το 40% των τηλεθεατών της ήταν 18 έως 34 ετών. Αυτή η απεύθυνση γιγάντωσε την επιρροή της στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα, αν και ίσως όλα να οφείλονται στο ότι το λανσάρισμα του Μπομπ Σφουγγαράκη έγινε το 1999, όταν γεννιόταν η κουλτούρα του διαδικτύου, καθώς στοπ καρέ από τα πρώτα του επεισόδια έγιναν πολύ γρήγορα, πολύ επιτυχημένα και πολύ διαχρονικά memes.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT