Γιατί η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ ήταν η καλύτερη καθηγήτρια στο Χόγκουαρτς

Γιατί η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ ήταν η καλύτερη καθηγήτρια στο Χόγκουαρτς

Εκατομμύρια θεατές ταύτισαν την ηρωίδα του σύμπαντος του Χάρι Πότερ με τη μορφή της Μάγκι Σμιθ, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όλους τους φίλους του σύμπαντος του Χάρι Πότερ (όχι της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ), η Μάγκι Σμιθ θα είναι πάντοτε η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ. Ούτε η Δυσδαιμόνα στον «Οθέλλο» του 1955 που της χάρισε το πρώτο από τα δύο βραβεία Όσκαρ της καριέρας της, ούτε η ξενοδόχος στο «Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο» (1982) με την passive-aggressive συμπεριφορά της, ούτε οι αριστοκρατικοί ρόλοι που ενσάρκωσε στο «Γκόσφορντ Πάρκ» (2001) και στο τηλεοπτικό σύμπαν του «Ντάουντον Άμπει» (2010-2015), ούτε το one woman show στην «Κυρία και το Φορτηγάκι» (2015).

Όταν ήμασταν μικροί, δεν ξέραμε το όνομά της. Όπου και αν τύχαινε να την δούμε, όμως, την αναγνωρίζαμε. «Α, η ΜακΓκόναγκαλ, απ’ το Χάρι Πότερ», και μεγαλώνοντας μάθαμε πως ονομάζεται Μάγκι Σμιθ. Παρέμενε όμως η ΜακΓκόναγκαλ· εκείνη η δυναμική φιγούρα με το αφοπλιστικό βλέμμα που τιμωρούσε το άδικο και φρόντιζε να δείχνει με μια φράση και ένα χαμόγελο την στοργή της και την υποστήριξή, κάθε φορά πίστευε πως οι μαθητές και οι μαθήτριες της μαγικής σχολής είχαν δίκιο και έκαναν το σωστό.

Με την απώλειά της σε ηλικία 89 ετών, κάτι έσπασε σε όσους και όσες είχαμε μεγαλώσει με το σύμπαν των ταινιών. Παρόμοιο συναίσθημα με τον χαμό του Άλαν Ρίκμαν το 2016 (ο καθηγητής Σέβερους Σνέιπ), του Ρόμπι Κόλντρειν το 2022 (ο φιλικός γίγαντας και σύμμαχος της παρέας του Χάρι, Χάγκριντ) και του Μάικλ Γκάμπον το 2023 (ο διευθυντής της σχολής Άλμπους Ντάμπλντορ), καθώς αυτοί οι τέσσερις ηθοποιοί συνδέθηκαν με τις πιο όμορφες αναμνήσεις των παιδιών και των εφήβων της δεκαετίας του ‘00.

Μια αυστηρή μάγισσα με ζεστή καρδιά

Στις βαθμίδες της εκπαίδευσης, υπάρχουν μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού που μάς σημάδεψαν για τους λάθος λόγους. Ανέμπνευστη διαδικασία μάθησης, φωνές, κακοποιητικές συμπεριφορές είναι μόνο μερικά από τα σημάδια που ευχόμαστε να μην είχαμε ζήσει. Αντίθετα, αν κάποιες από τις καθηγήτριές μας ήταν σαν την ΜακΓκόναγκαλ, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ αποτέλεσε τον πιο σοφό χαρακτήρα στο σύμπαν του Χάρι Πότερ. Υποδιευθύντρια της σχολής του Χόγκουαρτς και καθηγήτρια στο μάθημα των Μεταμορφώσεων, έκανε την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση από όλους τους χαρακτήρες που μας συστήθηκαν στην πρώτη ταινία («Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»), καθώς μεταμορφώθηκε από γάτα σε άνθρωπο.

Έχοντας τα μαλλιά της δεμένα κότσο και φορώντας μονίμως φορέματα στην απόχρωση του σμαραγδιου, η ΜακΓκόναγκαλ παρουσίαζε μια αυστηρή όψη. Ένας αδέκαστος χαρακτήρες που δεν παρέκκλινε ποτέ από τις αρχές της, με μετρημένες λέξεις που, άλλοτε μαστίγωναν καλύτερα και από μαστίγιο, και άλλοτε ξεχείλιζαν από καλοκαρδοσύνη και ζεστασιά. Παρά τις αιχμηρές παρατηρήσεις στους μαθητές και στις μαθήτριές της, δεν ήταν ποτέ σκληρή μαζί τους.

Όπως, για παράδειγμα, όταν συστήθηκε στον Χάρι Πότερ και στον Ρον Ουέσλι που άργησαν στο μάθημά της. «Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο να σας μάθω να μεταμορφώνεστε εσείς και ο κ. Πότερ σε ρολόι τσέπης, ώστε ένας από εσάς να ήταν στην ώρα του». Όταν ο Χάρι χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του κάστρου του Χόγκουαρτς, εκείνη τον αφόπλισε απαντώντας: «Τότε, ίσως σε χάρτη;». Και τους έβαλε να καθίσουν στα θρανία τους.

Τα λόγια της τραυμάτιζαν μόνο τα μέλη της κοινότητας που θεωρούσαν τον εαυτό τους υπεράνω όλων των υπολοίπων και επιδείκνυαν μια ναρκισσιστική συμπεριφορά, όπως στην περίπτωση της καθηγήτριας Ντολόρες Άμπριτζ, την οποία κατηγόρησε για βάναυσες εκπαιδευτικές μεθόδους στη σχολή και άσχημες συμπεριφορές σε συναδέλφους καθηγητές. Παρά το γεγονός πως έχασε την λογομαχία, η ΜακΓκόναγκαλ δεν έχασε το θάρρος και την αυτοκυριαρχία της.

Order of the Phoenix scene – Umbridge vs. McGonigall

Στην τελευταία ταινία, Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος Δεύτερο, η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ ανέλαβε την προστασία του κάστρου από τον Άρχοντα του Σκότους Βόλντεμορτ και οργάνωσε την μάχη εναντίον του κακού με στρατηγική μαεστρία, όπως φανέρωνε και το όνομά της (Μινέρβα – Άρτεμις). Ταυτόχρονα, μπήκε με αυτοθυσία μπροστά από τον Πότερ, πριν προβεί σε μονομαχία ραβδιών με τον καθηγητή Σνέιπ, στιγμές πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον χαρακτήρα του.

Μια πραγματικά θρυλική λογοτεχνική ηρωίδα, την οποία εκατομμύρια θεατές ταύτισαν με την όψη και την μορφή της Μάγκι Σμιθ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT