Μαίρη Μηνά: «Παλιά είχα το σύνδρομο της καλής μαθήτριας»

Μαίρη Μηνά: «Παλιά είχα το σύνδρομο της καλής μαθήτριας»

Ακολουθήσαμε την ηθοποιό στο μάθημα κεραμικής της και συζητήσαμε για τα κομπλιμέντα των φίλων της και τις φωτογραφίες που θα ήθελε να εξαφανίσει από το διαδίκτυο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτησα από τη Μαίρη Μηνά να δώσουμε ραντεβού σε ένα μέρος που την κάνει να αισθάνεται ότι ξεφεύγει από την πολύβουη καθημερινότητα. Μου πρότεινε να την παρακολουθήσω στο πρώτο της μάθημα κεραμικής. Τη βρίσκω ανάμεσα σε εργαλεία, τροχούς, πινέλα και πηλό στο πανέμορφο στούντιο Άκρον Άωτον στον Κεραμεικό, κοντά στο σπίτι της. «Ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι που θυμίζει διαλογισμό και αυτοσυγκέντρωση. Η κεραμική είναι μια καλή αφορμή για να ησυχάσεις από τον θόρυβο, εξωτερικό και εσωτερικό. Παράλληλα, είναι ένας χρόνος που αφιερώνω στον εαυτό μου, πράγμα πολύ δύσκολο μέσα στις απαιτητικές επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις». Τη ρωτάω τι άλλο την αποφορτίζει εξίσου. «Τα τραγούδια της Μπίλι Άιλις, ένα φαγητό από τα χεράκια του μπαμπά μου, που είχε εστιατόριο στην Πάρο και είναι φανταστικός μάγειρας, η ταινία Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί με την Τίλντα Σουίντον και οι φίλοι μου, που είναι η παιδική μου χαρά. Ένας φίλος μου πρόσφατα μου είπε ότι, όταν είμαστε μαζί, νιώθει ότι είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορεί να σου κάνει κάποιος».

Της κάνω κι εγώ ένα κομπλιμέντο για την απίστευτη ερμηνεία της στο πλάι του Ορφέα Αυγουστίδη στον ξεκαρδιστικό Άσχημο, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής και παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Βασιλάκου. «Απολαμβάνω αυτόν τον ρόλο, γιατί πρώτη φορά με βλέπω τόσο πληθωρικά τσαλακωμένη. Το γεγονός ότι είναι κωμωδία με βοηθά να εκτονώνω και το βάρος μιας δύσκολης ημέρας. Είναι σαν να ανεβαίνω στη σκηνή και να βγάζω τη γλώσσα στη ζωή!». Η σαρδόνια κωμωδία του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ σατιρίζει τη βία της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, όπου η εικόνα και το κοινωνικό στάτους καθορίζουν την ύπαρξή μας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με την εικόνα μας· αν πεις ότι δεν σε απασχολεί, κάπου ψεύδεσαι. Ζούμε σε μια εποχή που η εικόνα και η σύγκριση μέσω των social media είναι αναπόφευκτες», λέει. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθεί να παραμένει αυθεντική: «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να είμαστε αρεστοί σε όλους, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Παλιά είχα το σύνδρομο της καλής μαθήτριας και χρειαζόμουν την αποδοχή των άλλων, την επιβράβευση. Όλα αυτά άλλαξαν όταν έγινα μητέρα».

Μαίρη Μηνά: «Παλιά είχα το σύνδρομο της καλής μαθήτριας»-1

Η Μαίρη έχει μια δίχρονη κόρη με τον σύντροφό της, τον ηθοποιό Μιχάλη Σαράντη. «Η μητρότητα με έχει βοηθήσει να αναζητώ την αποδοχή από μέσα μου, όχι από εξωτερικούς παράγοντες. Συνειδητοποιώ ότι είναι πιο σημαντικό να λέω στην κόρη μου “Να είσαι περήφανη για τον εαυτό σου” παρά “Είμαι περήφανη για σένα”. Με τη γονεϊκότητα κατάλαβα ότι μπορείς να συντηρείς την ενέργειά σου για πράγματα που στ’ αλήθεια έχουν σημασία». Η ιδέα ότι κάποια μέρα η κόρη της θα τη δει στη σκηνή την κάνει να τρέμει: «Αυτά τα μάτια είναι τα πιο διεισδυτικά!» λέει. Βγαίνοντας από το στούντιο κεραμικής, ένας πλανόδιος πωλητής λουλουδιών τη χαιρετάει θερμά. Η συμμετοχή της στη δεύτερη σεζόν της δημοφιλούς σειράς της ΕΡΤ Η Παραλία την έχει κάνει ακόμα πιο αγαπητή στο ευρύ κοινό. Αναρωτιέμαι αν έχει γκουγκλάρει τον εαυτό της για να δει τις αντιδράσεις του κόσμου. «Το έχω κάνει, από καθαρή περιέργεια! Κάποιες αμήχανες φωτογραφίες θα ήθελα να τις εξαφανίσω», λέει γελώντας. Άραγε, πώς φαντάζεται τον εαυτό της σε πέντε χρόνια; «Θα ήθελα να έχω ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να δημιουργώ χρόνο για τον εαυτό μου, να αφουγκράζομαι τις προσωπικές μου ανάγκες και να κατακτώ καθημερινά μικρές στιγμές ησυχίας και εξέλιξης».

Ο Άσχημος σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή στο Θέατρο Βασιλάκου. Από 16/10, Τετάρτη-Κυριακή. Παίζουν: Ο. Αυγουστίδης, Γ. Κλίνης, Μ. Μηνά, Κ. Πλεμμένος. Προπώληση: more.com & 211-8005141.
Η σειρά Η Παραλία προβάλλεται στην ΕΡΤ 1. 

Ευχαριστούμε το στούντιο κεραμικής Άκρον Άωτον για τη φωτογράφιση (Μ. Αλεξάνδρου 104, Κεραμεικός). Instagram: @akronaoton.ceramics

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT