Πήγατε στη νέα παιδική χαρά στους πρόποδες της Ακρόπολης;

Πήγατε στη νέα παιδική χαρά στους πρόποδες της Ακρόπολης;

Ένας καινούργιος χώρος αναψυχής και παιχνιδιού που συμβαδίζει με την ιστορία.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιατί τα σπίτια εδώ είναι χαμηλά;», «ποιος έχτισε τον Παρθενώνα;», «έκανες και εσύ εδώ κούνια όταν ήσουν μικρή;». Οι ερωτήσεις «έπεφταν βροχή», καθώς διασχίζαμε με την 5χρονη κόρη μου την οδό Τριπόδων στην Πλάκα. Στο εξ ορισμού θεατρικό σκηνικό της Πλάκας, που διεγείρει την παιδική φαντασία, ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά, μας αποκαλύφθηκε μια κρυμμένη από την οχλοβοή των κεντρικών δρόμων όαση: ένας τόπος παιχνιδιού μέσα σε έναν ελαιώνα, που με δυσκολία υπολογίζεις την ηλικία του, στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Πήγατε στη νέα παιδική χαρά στους πρόποδες της Ακρόπολης;-1

Εδώ υπάρχει χώρος για όλους, όπως εξαρχής είχε οραματιστεί η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Ήταν το 2012, όταν εντελώς τυχαία ανακάλυψα αυτό το σημείο στην Πλάκα», θυμάται σήμερα, λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια της παιδικής χαράς στον κήπο της Ακρόπολης. «Αντίκρισα τότε σπασμένα παγκάκια, σκουπίδια και πλήθος από σύριγγες». Εδώ είχε δημιουργηθεί επί δημαρχίας Αντώνη Τρίτση μια παιδική χαρά, η οποία συν τω χρόνω εγκαταλείφθηκε. Χρειάστηκε να περάσουν δώδεκα χρόνια και να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι κάτοικοι, η ΕΛΛΕΤ, ο Δήμος Αθηναίων και ο χρηματοδότης του έργου, το Ίδρυμα Ωνάση, για να μεταμορφωθεί και πάλι σε χώρο αναψυχής μικρών και μεγάλων, Αθηναίων και ταξιδιωτών.

Πήγατε στη νέα παιδική χαρά στους πρόποδες της Ακρόπολης;-2

Ο κήπος χωρίζεται σε τρία επίπεδα, ακολουθώντας τη φυσική κλίση του βράχου της Ακρόπολης. Το πρώτο διαθέτει όργανα κατάλληλα για παιχνίδι ρόλων, το δεύτερο μια κούνια-«φωλιά» και μια βρύση σε σκάμμα που προτρέπει τα παιδιά να πειραματιστούν με το νερό και το χώμα, σε ένα «messy play» μέσα στη φύση. Το ανώτατο, τέλος, επίπεδο έχει εξοπλιστεί με παιχνίδια αναρρίχησης και ισορροπίας. Οι αρχιτέκτονες, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες των ενηλίκων, συνοδών και περιοίκων, κατασκεύασαν ένα πέτρινο καθιστικό. Στο δε ξέφωτο του ελαιώνα σχημάτισαν μια χωμάτινη «σκηνή», ιδανική για ομαδικά παιχνίδια και συναθροίσεις. Ο σχεδιασμός διέπεται από δημοκρατικό πνεύμα, όπως άλλωστε αρμόζει στην ιστορία του τόπου. «Είχαμε εξαρχής θέσει στόχους, όπως να διατηρηθεί ο ελαιώνας και να εμπλουτιστεί με οπωροφόρα δέντρα, να χρησιμοποιηθούν παιχνίδια από φυσικά υλικά, να αναδειχθεί το στοιχείο του νερού που υπάρχει άφθονο και να διασφαλίσουμε τη συμπερίληψη», τονίζει η κ. Καρρά. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι την εποπτεία του χώρου αναλαμβάνουν κάτοικοι της Πλάκας και δη γονείς, ως σύγχρονοι ενεργοί πολίτες. Στην αρχαιότητα, στο σπήλαιο της Αγλαύρου, σε μια νοητή ευθεία από εδώ, οι έφηβοι Αθηναίοι προσέρχονταν κατά την ενηλικίωσή τους δίνοντας όρκο ότι θα προστατεύουν την πόλη τους. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα κεφάλαια Ιστορίας που μπορούν να εμπεδώσουν οι λιλιπούτειοι Αθηναίοι παράλληλα με το λίκνισμα της κούνιας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT