Tι είχε στο μυαλό του ο Κουαρόν;

Το «Disclaimer», η πρώτη τηλεοπτική προσπάθεια του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρτια όλα μοιάζουν ιδανικα: η σειρά έχει την υπογραφή του Αλφόνσο Κουαρόν σε σενάριο και σκηνοθεσία, μια πλοκή που μοιάζει με κέντημα ανάμεσα σε δράση και δράμα, την Κέιτ Μπλάνσετ πρωταγωνίστρια και ένα εντυπωσιακό χολιγουντιανό καστ που συμπληρώνουν οι ταλαντούχοι Σάσα Μπάρον Κόεν και Κέβιν Κλάιν. Και όμως, έχοντας παρακολουθήσει τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του Disclaimer, καταλήγω πως αποτελεί, τελικά, την πιο αδύναμη δουλειά όλων των διάσημων συντελεστών της. 

Στα της υπόθεσης τώρα, η Κάθριν είναι μια διακεκριμένη δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστρια, παντρεμένη με τον ευκατάστατο Ρόμπερτ, που έχει αναγάγει τη λατρεία της Κάθριν σε εργασία πλήρους απασχόλησης. Όταν εκείνη λαμβάνει το μυστηριώδες βιβλίο The Perfect Stranger, που αναφέρει ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις δεν είναι σύμπτωση, καταλαβαίνει πως η υπόθεσή του είναι βασισμένη σε ένα ένοχο δικό της μυστικό. Καθώς, παράλληλα, ο Ρόμπερτ λαμβάνει ένα πακέτο με αποκαλυπτικές φωτογραφίες της, όσα έχει χτίσει η Κάθριν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο κινδυνεύουν να γκρεμιστούν. Αποστολέας των δύο δεμάτων; Ο Στίβεν, ένας χήρος καθηγητής που έχασε πριν από χρόνια τη σύζυγο και τον μοναχογιό του, Τζόναθαν, με τον οποίο είχε κάποτε συναντηθεί η Κάθριν. 

Θα μπορούσε να είναι μια καθηλωτική σειρά. Το αποτέλεσμα όμως μένει μόνο στην όμορφη εικόνα και στον πειραματισμό της φόρμας, με την πολυπρισματική αφήγηση και το πρωτότυπο voice over. Η γλώσσα των διαλόγων είναι ξύλινη –ποιο ζευγάρι τσακώνεται, αποκαλώντας ο ένας τον άλλο με το όνομά του σε κάθε πρόταση;– και οι αδιάφορες ερμηνείες κάνουν τους χαρακτήρες να μοιάζουν περισσότερο με καρικατούρες παρά με τρισδιάστατους ανθρώπους που ποθούν, πονούν και αγωνιούν για να προστατέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Κάπως έτσι, το Disclaimer μοιάζει περισσότερο με ένα προσωπικό στοίχημα του Κουαρόν να γυρίσει την επτάωρη ταινία που είχε οραματιστεί όταν πρωτοδιάβασε πριν από μία δεκαετία το ομώνυμο βιβλίο της Ρενέ Νάιτ, παρά μια σειρά που έχει οποιαδήποτε ομοιότητα με κάτι ρεαλιστικό.

Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Κέβιν Κλάιν, Σάσα Μπάρον Κόεν.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 64%.
H σειρά στριμάρεται από το Apple TV+.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT