Κι όμως, ό,τι αφρίζει δεν είναι (απαραίτητα) σαμπάνια

Κι όμως, ό,τι αφρίζει δεν είναι (απαραίτητα) σαμπάνια

Λίγα λόγια για πολλές φυσαλίδες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή, παραμονή της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, έκανα ένα πάρτι για τους Μήτσους και τις Δημητρούλες που γιόρταζαν και για την Ελένη που έχει τα γενέθλιά της. Κι όχι ένα πάρτι ό,τι κι ό,τι! Ενα πάρτι με σαμπάνια! Κι όταν λέμε σαμπάνια, δεν εννοούμε ό,τι αφρίζει. Εννοούμε το φυσικό αφρώδες κρασί που παράγεται αποκλειστικά στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, τη Champagne, και συγκεκριμένα στις πέντε περιοχές: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims και Vallée de la Marne.

Εκεί που το 1887 το συνδικάτο των μεγάλων οίκων παραγωγής σαμπάνιας κατοχύρωσε την ονομασία «σαμπάνια» μόνο για το κρασί της περιοχής. Οποιοδήποτε άλλο κρασί, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, αφρίζει ξαφρίζει, δεν έχει το δικαίωμα να ονομάζεται σαμπάνια – χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο προϊόν.

Το ποια σαμπάνια θα διαλέξετε είναι θέμα προσωπικού γούστου. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να την πιείτε κρύα (γύρω στους 12°C), όχι παγωμένη, και, προς Θεού, χωρίς παγάκια στο ποτήρι για να επισπεύσετε την ψύξη! Ο καλύτερος τρόπος είναι μια άνετη σαμπανιέρα με πάγο. 

Την ώρα που θα σερβίρετε, μην τυλίξετε την μποτίλια σε πετσέτα σαν νεογέννητο. Αυτή είναι μια συνήθεια που ξεκίνησε παλιά από τα νυχτερινά κέντρα, όπου έτσι έκρυβαν την ετικέτα, μια και δεν αντιστοιχούσε τις περισσότερες φορές στην τιμή χρέωσης στον λογαριασμό. Εσείς, που φαντάζομαι δεν έχετε τίποτα να κρύψετε από τους φίλους σας, σκουπίστε απλώς την μποτίλια να μην τρέχουν τα νερά και ανοίξτε απαλά τη σαμπάνια, χωρίς να χύσετε τη μισή στο πάτωμα – κάτι που η τιμή της δεν το επιτρέπει.

Μην ανησυχείτε για τα ποτήρια. Ποτήρια του λευκού κρασιού είναι ό,τι πρέπει. Αλλά, αν έχετε κάπου κρυμμένες τις κουπ της μαμάς σας, εμφανίστε τες, έχουν ξανάρθει στη μόδα. 

Μη στρώσετε τραπέζι και μη μαγειρέψετε! Πράσινες ελιές, αμύγδαλα, μικρά κυβάκια γραβιέρας και μη σκεφτείτε καν το χαβιάρι – προτιμά τις στιβαρές βότκες από τις φυσαλίδες. Σαντουιτσάκια με σολομό, κοτόπουλο και μικρά ταρτάκια φρούτων χωρίς κρέμες και κυρίως σοκολάτες θα είναι ό,τι πρέπει.

Οι δικές μου προτάσεις:

Deutz, Champagne Brut Classic, White 
Ρierre Gimonnet et Fils, Oger, Grand Cru, Blanc de Blancs, Brut, NV 
Billecart Salmon Brut Reserve
Gosset Brut Grande Reserve

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT