Γιατί κάποιοι μιλούν ευγενικά στα chatbots;

Γιατί κάποιοι μιλούν ευγενικά στα chatbots;

Το παράξενο savoir vivre του 21ου αιώνα και οι άγραφοι κανόνες του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζούμε στην παράξενη εποχή όπου πρέπει να επιλέξουμε αν θα είμαστε ευγενικοί ή αγενείς στις σχέσεις μας με… στατιστικά μοντέλα. Γνωρίζω ανθρώπους που όταν παίρνουν τις απαντήσεις τους από τα chatbots, δεν σταματούν αμέσως τη συνομιλία, όπως οι περισσότεροι, αλλά προσθέτουν ένα «σ’ ευχαριστώ πολύ!» ή «πολύ με βοήθησες!». Εσείς πώς κάνετε τις ερωτήσεις σας; Ξεκινάτε με ένα «παρακαλώ» ή μπαίνετε κατευθείαν στο θέμα;

Σε έρευνα που έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ, οι χρήστες του ChatGPT ρωτήθηκαν σχετικά με τους τρόπους τους απέναντι στο Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο. Το 44% από αυτούς είπαν ότι είναι ευγενικοί κι ότι στις συνομιλίες τους με το chatbot χρησιμοποιούν τις εκφράσεις «γεια σου», «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Το 25% λένε ότι δεν έχουν πολλά πολλά με το μοντέλο, ενώ το 7% των χρηστών παραδέχονται ότι μπορεί και να πουν μερικά «γαλλικά» ή να είναι αγενείς κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους με το ChatGPT. Τέλος, το υπόλοιπο 24% απάντησε «τίποτα απ’ τα παραπάνω», αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι ο «κανένας» θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και παγκόσμιος ηγέτης.

Σε μια πιο πρόχειρη έρευνα στο Χ, ένας χρήστης επιβεβαίωσε ότι σχεδόν ένας στους δύο χρήστες του ChatGPT επιλέγει να είναι ευγενικός μαζί του. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα chatbots αξίζουν την καλή συμπεριφορά, κάποιοι αποδίδουν τη στάση τους στον χαρακτήρα και στην αγωγή τους, ενώ ένας στους τρεις λέει ότι δεν είναι έγκλημα να μιλήσεις άσχημα σε ένα πρόγραμμα. Ωστόσο, πολλοί, ανάμεσά τους και σοβαροί άνθρωποι, σκέφτονται πιο υστερόβουλα: «Αν μια μέρα τα ρομπότ αποκτήσουν τεράστια δύναμη, θα ήθελα να θυμούνται ότι ήμουν καλός κι ευγενικός μαζί τους», λένε. «Πες για καλό και για κακό ένα “ευχαριστώ”, δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει».

Τα chatbots έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχουν αισθήματα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σε θέση να πληγωθούν. Οι καλοί τρόποι απέναντι σε αυτά αντανακλούν τη δική μας ποιότητα κι όχι τη μέριμνα για τον ανύπαρκτο συναισθηματικό κόσμο των στατιστικών μοντέλων. Το μόνο που κάνουν τα ΜΓΜ είναι να προβλέπουν την επόμενη κατάλληλη λέξη μέσα σ’ ένα κείμενο. Απλώς το κάνουν εξαιρετικά καλά. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε την τάση να βλέπουμε τα λογισμικά σαν θεότητες και γι’ αυτό τους συμπεριφερόμαστε αναλόγως. Τα σεβόμαστε, τα φοβόμαστε, τα αναθεματίζουμε, γιατί αυτή είναι η φύση μας· να προβάλλουμε, δηλαδή, πάνω σε κατασκευές τους εαυτούς μας. Άλλωστε, φαντάζομαι ότι περισσότεροι από τους μισούς από όσους επισκέπτονται μέντιουμ για να μάθουν το μέλλον τους, στο τέλος λένε τουλάχιστον και ένα ευχαριστώ. Έτσι δεν είναι;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT