Με τη Γεωργία Καλτσή, στην προπόνηση για τον Μαραθώνιο

Με τη Γεωργία Καλτσή, στην προπόνηση για τον Μαραθώνιο

Δέκα χρόνια μετά το σοβαρό της τροχαίο και λίγες μέρες πριν αγωνιστεί με το αμαξίδιό της στον Μαραθώνιο της Αθήνας, συζητάμε για το πώς καταφέρνει να βλέπει τη ζωή με θετικό μάτι

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες μέρες, η Γεωργία Καλτσή βρίσκεται σε εντατικές προπονήσεις για έναν αθλητικό άθλο. Η γνωστή αθλήτρια θα διανύσει για πρώτη φορά 42 χλμ. με το αμαξίδιό της στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μαζί με τον καλό της φίλο Γιώργο Δημουλά και τη γιατρό της Δάφνη Μπούση. Στόχος να συγκεντρώσει 10.000 ευρώ για την Κλινική Επανορθωτικής Χειρουργικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αμμάν της Ιορδανίας.

«Με εξιτάρει η πρόκληση να διανύσω τόσα χιλιόμετρα στο αμαξίδιο. Είναι τεράστια τιμή για μένα, μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης, να συμβάλω στο έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στηρίζοντας παιδιά και ενήλικες που παλεύουν για την αποκατάστασή τους», λέει. «Επέλεξα να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη κλινική γιατί επιδεικνύει σπουδαίο έργο. Εξειδικεύεται στην αποκατάσταση της κινητικότητας τραυματισμένων ασθενών, κυρίως από εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής, προσφέροντας πρωτοποριακές μεθόδους αποκατάστασης. Κάθε χρόνο βάζω έναν μεγάλο στόχο που θέλω να πετύχω, και αυτός ο στόχος στέλνει μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας σε τραυματισμένους ανθρώπους. Μια κι έχω βρεθεί σε παρόμοια θέση, παλεύοντας για τη σωματική μου αποκατάσταση, σε πολύ πιο ανθρώπινες ιατρικές συνθήκες όμως, συναισθάνομαι το σπουδαίο έργο αυτής της κλινικής και θέλω να το στηρίξω με τον τρόπο μου. Μου αρέσει ό,τι κάνω να έχει πίσω ένα συναίσθημα».

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το σοβαρό τροχαίο της Γεωργίας, που είχε ως αποτέλεσμα στο εξής να κινείται καθημερινά με αναπηρικό αμαξίδιο. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία κρατάει μια αισιόδοξη στάση ζωής κι ένα ακτιβιστικό πνεύμα, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο μέσα από καμπάνιες, σεμινάρια αλλά και την ενασχόλησή της με το μπάσκετ και την ξιφασκία, αγωνιζόμενη υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν βιώνοντας αναπηρία. «Ήμουν 21 χρονών όταν έπρεπε να μάθω να ζω μια διαφορετική ζωή. Συνειδητοποίησα ότι μετά το ατύχημα πολλοί άρχισαν να με βλέπουν διαφορετικά, ενώ εγώ παρέμεινα η ίδια. Ήταν στο χέρι μου να τους κάνω να οικειοποιηθούν τη νέα μου εικόνα και να τους δείξω ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αμαξίδιο δεν χρήζει απαραίτητα ειδικής μεταχείρισης. Συνέχισα να είμαι το ενεργό άτομο που ήμουν πριν από το ατύχημα, να βλέπω τη ζωή με θετική διάθεση, να κάνω όνειρα, έχοντας αν θες έναν λόγο παραπάνω να νιώθω έτσι».

Μου μιλάει για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Για ένα άτομο που κινείται με αμαξίδιο, από την ώρα που κλείνει η πόρτα στο σπίτι του ξεκινάει μια τεράστια πρόκληση. Οι πιο κλασικές προκλήσεις έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις στην προσβασιμότητα. Η αλλαγή για μένα μπορεί να έρθει μόνο όταν η αλληλεγγύη και η βιωσιμότητα μπορέσουν να ενταχθούν στο κομμάτι της κοινωνικής συμβίωσης», τονίζει.

«Για ένα άτομο που κινείται με αμαξίδιο, από την ώρα που κλείνει η πόρτα στο σπίτι του ξεκινάει μια τεράστια πρόκληση». 

Το σπουδαίο, λέει, είναι οι άνθρωποι που είναι κοντά της. «Έχω αποκτήσει πιστούς συνοδοιπόρους στο καθημερινό ταξίδι της ζωής μου. Η μεγαλύτερή μου ευχαρίστηση είναι να βλέπω ότι μέσα από τη στάση μου γίνομαι αυτό που λένε “το καλό παράδειγμα”, στηρίζοντας άτομα που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες δυσκολίες με εμένα καθημερινά. Δέκα χρόνια τώρα επιλέγω συνειδητά να δίνω ένα παράδειγμα δύναμης».

Τη ρωτώ πώς θα ήθελε να δει τον εαυτό της σε δέκα χρόνια από τώρα. «Μακάρι να έρθει στη ζωή μου μια όμορφη οικογένεια. Λατρεύω τα παιδιά. Θα ήθελα, όμως, να δω κι έναν μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο στις δράσεις που κάνω, να δω άτομα με όποια αναπηρία να αποκτούν ίσα δικαιώματα. Θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι για όσους μας χρειάζονται. Όλοι φιλοξενούμενοι είμαστε στη Γη. Σκοπός, στο τέλος της ημέρας, δεν είναι πόσα λεφτά θα βγάλεις ή πόση φήμη θα κερδίσεις, αλλά αν καταφέρεις να αφήσεις ένα θετικό αποτύπωμα».

Ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Για να στηρίξετε την προσπάθεια της Γεωργίας Καλτσή στην ενίσχυση της Κλινικής Επανορθωτικής Χειρουργικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, επισκεφτείτε το msf.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT