Τι αλλάζει με το νυχτερινό τιμολόγιο και πότε

Τι αλλάζει με το νυχτερινό τιμολόγιο και πότε

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε τον έλεγχο του σπιτιού στα χέρια μας, μέσα από την τεχνολογία;

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα κληθούν να αλλάξουν μια καθημερινή συνήθεια που «κρατάει» εδώ και πολλές δεκαετίες: ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το «νυχτερινό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας» αλλάζει ριζικά. Μέχρι και ο τίτλος του θα αλλάξει, κάτι που ακούγεται απόλυτα λογικό, αφού οι χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύσουν στο εξής πρωινές και μεσημεριανές ώρες, αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Η προσαρμογή δεν θα είναι εύκολη. Πόσοι και πόσοι δεν ρύθμιζαν τα ξυπνητήρια για να βάλουν πλυντήρια, φούρνους και στεγνωτήρια πριν αλλάξει η ζώνη χρέωσης; Αντίστοιχα, πόσοι ήταν εκείνοι που εμπιστεύτηκαν τη θέρμανση στους παραδοσιακούς θερμοσυσσωρευτές, οι οποίοι κατανάλωναν το νυχτερινό ρεύμα για να πυρακτώσουν τα πυρότουβλα στο εσωτερικό τους και να εξασφαλίσουν την εκπομπή θερμότητας και τις υπόλοιπες ώρες;

Σε βάθος χρόνου, εκτιμάται ότι η διαφορά τιμής ανάμεσα στο «κανονικό τιμολόγιο» και σε αυτό που θα ισχύει τις συγκεκριμένες ώρες θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Αν σήμερα με το «νυχτερινό» η ψαλίδα είναι της τάξεως του 24% (περίπου 15 λεπτά στο «ημερήσιο» και 12 λεπτά του ευρώ στο «νυχτερινό»), προοπτικά μπορεί να φτάσει και στο 40 και στο 50% ακριβώς για να είναι ισχυρό το κίνητρο μεταφοράς κατανάλωσης στις επιλεγμένες ώρες. Έχουν και οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να κερδίσουν, καθώς αυτό που θα πωλούν φθηνότερα για να δελεάσουν τους καταναλωτές θα έχει και πολύ χαμηλότερο κόστος.

Για τους καταναλωτές, το πραγματικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι με ποιον τρόπο θα καταστεί εφικτό να εκμεταλλευτούν το νέο ωράριο χαμηλών χρεώσεων χωρίς να επιβαρύνουν την καθημερινότητά τους. Διότι, κακά τα ψέματα, οι νέες ώρες που προτείνονται είναι εργάσιμες, άρα δύσκολα μπορούν να τις αξιοποιήσουν όσοι απουσιάζουν από το σπίτι.

Απάντηση μπορεί να δοθεί με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία, ώστε η λειτουργία των πιο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών να γίνεται χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Μερικές από τις εναλλακτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι οι εξής:

1. Η απόκτηση ηλεκτρικών συσκευών που είτε μπορούν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου (συσκευές Wifi-ready, όπως λέγονται) είτε μπορούν να λειτουργήσουν σε προγραμματισμένες εκ των προτέρων ώρες. Αν η αντικατάσταση μιας παλαιάς συσκευής είναι ούτως ή άλλως μέσα στα σχέδιά σας, έχει νόημα να ρωτήσετε αν μπορείτε να την προγραμματίσετε, ειδικά αν μιλάμε για ενεργοβόρες συσκευές, όπως είναι τα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων ή ακόμη και τα στεγνωτήρια.

2. Η εγκατάσταση χρονοδιακόπτη απευθείας στον πίνακα του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο… τρομακτικό και αν φαίνεται, δεν είναι μια δαπανηρή παρέμβαση. Ο χρονοδιακόπτης μπορεί, για παράδειγμα, να συνδεθεί με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να εξασφαλίσει ότι η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης θα γίνεται εντός της ζώνης των χαμηλών χρεώσεων. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή ζεστού νερού είναι ίσως η πιο ενεργοβόρα ανάγκη ενός νοικοκυριού, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται η εγκατάσταση του «ηλιακού» όπου υπάρχει η δυνατότητα.

3. Η επιλογή συστημάτων θέρμανσης που επίσης μπορούν να λειτουργήσουν από απόσταση. Τέτοια συστήματα είναι, για παράδειγμα, τα κλιματιστικά αλλά και οι αντλίες θερμότητας. Είναι εφοδιασμένα με δυνατότητες προγραμματισμού όχι μόνο ανά ώρα, αλλά και ανά ημέρα και ανά… εποχή. Προσοχή μόνο στη χρήση, διότι το να θερμαίνεις έναν χώρο που θα χρησιμοποιηθεί ύστερα από πολλές ώρες ίσως να μην έχει μεγάλο νόημα, λόγω της απώλειας θερμότητας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT