Με όποιον ειδικό κυβερνοασφάλειας κι αν μιλήσετε, θα σας πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια στη χρήση του smartphone σας. Όσο προσεκτικοί κι αν είστε, υπάρχει πιθανότητα να πέσετε κάποια στιγμή σε μία από τις πολλές παγίδες που στήνουν οι διάφοροι επιτήδειοι. Μην αποθαρρύνεστε, όμως, τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι περιττά.
Πρόσφατα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, η περιώνυμη NSA, κυκλοφόρησε μια σειρά καλών πρακτικών, και, λόγω της ιδιάζουσας θέσης της, θα ήταν χρήσιμο να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η προστασία της συσκευής μας είναι διάτρητη. Με απλά λόγια, ακόμα κι όταν δεν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας, μπορεί κάποιος να ακούει τις συνομιλίες μας.
Ναι, το μικρόφωνο μπορεί εν αγνοία μας να καταγράφει τη φωνή μας. Και ναι, τα μηνύματά μας μπορούν να υποκλαπούν. Όπως επίσης μπορεί κάποιος να πάρει ζωντανή εικόνα από τις κάμερες του κινητού μας. Πριν τα κάνει όλα αυτά γνωστά η NSA, οι ειδικοί πρότειναν να απενεργοποιούμε τις άδειες χρήσης του μικροφώνου και της κάμερας από εφαρμογές, αλλά τελικά αυτό είναι ένα (αναγκαίο) ημίμετρο, καθώς κάποιος μπορεί να παρακάμψει όλη τη διαδικασία και να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στο μικρόφωνο και στην κάμερα.
Τι κάνουμε λοιπόν προκειμένου να είμαστε πιο ασφαλείς; Πρώτα απ’ όλα απομακρύνουμε το κινητό από κοντά μας όταν κάνουμε συνομιλίες με ευαίσθητο περιεχόμενο. Καλύπτουμε την κάμερα και το μικρόφωνο όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Και δεν στέλνουμε προσωπικά ή επαγγελματικά μηνύματα τα οποία δεν θα θέλαμε να δούμε δημοσιευμένα στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας.
Επίσης, αποφεύγουμε τα δημόσια Wi-Fi σημεία. Απενεργοποιούμε το bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιούμε, καθώς και τις υπηρεσίες εντοπισμού της τοποθεσίας μας. Αποφεύγουμε τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης και δεν κάνουμε κλικ σε pop-up παράθυρα που εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά μας. Φροντίζουμε, επιπλέον, να είναι πάντα επικαιροποιημένο το λογισμικό και οι εφαρμογές που έχουμε στο τηλέφωνο.
Η NSA δεν προτείνει την αγορά κάποιου antivirus· φαίνεται ότι είναι χαμένα λεφτά. Το σημαντικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και να μη θεωρούμε κανένα μέτρο αρκετό από μόνο του. Η ουσιαστικότερη, ίσως, συμβουλή ασφαλείας που μας δίνει η υπηρεσία είναι πολύ απλή και μάλλον ανώδυνη: μία φορά την εβδομάδα κάνετε οπωσδήποτε μια επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας.