Κρητικά τυριά και κρασιά: Αχώριστοι φίλοι

Κρητικά τυριά και κρασιά: Αχώριστοι φίλοι

Με τόσες εκφράσεις, τόσες ποικιλίες και τόσα ή ακόμα περισσότερα απίθανα τυριά που παράγει η κρητική γη, πώς να διαλέξει κανείς; Μερικές συμβουλές για να πετύχετε έναν ουράνιο συνδυασμό

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αγγλικά θα λέγαμε «what grows together, goes together» – δηλαδή, προϊόντα που έχουν μεγαλώσει στον ίδιο τόπο ταιριάζουν μεταξύ τους. Και για το terroir της Κρήτης αυτό ισχύει ως γενικός κανόνας. Αυτό που πάει με όλα είναι η γλυκιά, νεαρή λιπαρή γραβιέρα από πλούσιο γάλα, που πολλές φορές βγάζει έναν ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Ταιριάζει σαφώς με την κορυφαία γηγενή ποικιλία, το Βιδιανό, αλλά και με τα περισσότερα κρασιά του νησιού – από αρωματικά λευκά δεξαμενής (π.χ. Μοσχάτο Σπίνας και Βηλάνα) μέχρι ένα ωραίο κόκκινο σε χαρμάνι ή single vineyard. Τα πιο παλαιωμένα τυριά τους, μια γραβιέρα 12 μηνών και παραπάνω, πηγαίνουν ωραία με τα βαρελάτα ερυθρά, με το διάσημο κρητικό blend Κοτσιφάλι-Syrah, ακόμα και με ένα 100% Μανδηλάρι. 

Θα λατρεύατε το αφρώδες Ρωμέικο ή ένα Βιδιανό με μπουρμπουλήθρες δίπλα σε ένα πιάτο με στάκα κι αυγά, αλλά ακόμα και με το κρεμώδες, υπόξινο ξύγαλο πάνω σε μια φέτα χωριάτικο ψωμί. 
Θυμηθείτε πως για ένα αρμονικό πάντρεμα, τυρί και κρασί θα πρέπει να έχουν την ίδια ένταση, ενώ αν επιθυμείτε μια φανταστική γευστική κόντρα στα πιο funky τυριά τους, όπως το τουλουμοτύρι ή ένα σπιτικό τυροζουλάκι ή ακόμα κι ένα ξηρό ανθότυρο, σερβίρετέ τα με ένα επιδόρπιο κρασί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT