Κουλούρα: γλυπτική με αμπελιές

Πουθενά αλλού δεν συναντάται αυτός ο σπάνιος συνδυασμός αμπέλου, εδάφους και κλίματος που υπάρχει στη Σαντορίνη, ένα άνυδρο περιβάλλον που ουσιαστικά αναγκάζει το αμπέλι να στείλει τις ρίζες του βαθιά μέσα στη γη, για να βρει ζωογόνο νερό

34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πουθενά αλλού δεν συναντάται αυτός ο σπάνιος συνδυασμός αμπέλου, εδάφους και κλίματος που υπάρχει στη Σαντορίνη, ένα άνυδρο περιβάλλον που ουσιαστικά αναγκάζει το αμπέλι να στείλει τις ρίζες του βαθιά μέσα στη γη, για να βρει ζωογόνο νερό. Οι παραγωγοί εδώ και αιώνες εκπαιδεύουν τις αμπελιές να μείνουν χαμηλά στο έδαφος, φτιάχνοντας αυτό το στεφάνι από κλαδιά και φύλλα που προστατεύει τα σταφύλια, τα οποία βγαίνουν νικητές από την αδιάκοπη μάχη ενάντια στους ισχυρούς ανέμους και στον καυτό ήλιο. Παρόλο που στο νησί πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν στήσει γραμμικούς αμπελώνες, οι κουλούρες, για όσα χρόνια πλέκονται ακόμα, θα αποτελούν σήμα κατατεθέν αυτού του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ο θηραϊκός αμπελώνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT