Έξι κοκτέιλ με λευκό ρούμι

Μιξάρεται εύκολα, είναι προσιτό στην τιμή και αποτελεί την ιδανική βάση στα πιο κλασικά καλοκαιρινά κοκτέιλ. Δοκιμάσαμε δέκα από αυτά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και φτιάξαμε έξι κοκτέιλ ταμάμ για την εποχή

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαυγές, ελαφρύ απόσταγμα, φτιαγμένο από χυμό ζαχαροκάλαμου ή μελάσας, το λευκό ρούμι παραμένει hit του καλοκαιριού, με δημοτικότητα που δεν δείχνει σημάδια πτώσης μέσα στις δεκαετίες. Ελαφρώς γλυκό, με σχετική βοτανικότητα, το προφίλ του το καθιστά εξαιρετική βάση για κοκτέιλ, όπως και το διάφανο χρώμα του, που του επιτρέπει να αναμειχθεί άψογα με άλλα συστατικά. Βανίλια, βοτανικές νότες ή νότες εσπεριδοειδών είναι κάποια στοιχεία που μπορεί να βρείτε στο γευστικό προφίλ του. Αρκετά λευκά ρούμια παλαιώνονται για μικρό χρονικό διάστημα και αποκτούν ένα κάποιο γευστικό βάθος. Ωστόσο, μην περιμένετε την πολυπλοκότητα της γεύσης που βρίσκουμε στα περισσότερα παλαιωμένα αποστάγματα ζαχαροκάλαμου. 

Η νομοθεσία για την παραγωγή τους διαφέρει από χώρα σε χώρα. Προτείνουμε να διαβάσετε την ετικέτα για να δείτε αν έχει προστεθεί ζάχαρη στο ποτό. Ωστόσο, μερικά από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή λευκά ρούμια είναι και αρκετά οικονομικά, συνεπώς δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για το συγκεκριμένο είδος αλκοόλ. Διαθέστε το budget σας σε καλής ποιότητας πάγο και premium αναψυκτικά και θα έχετε ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα στο ποτήρι.

Έξι κοκτέιλ με λευκό ρούμι-1

Bacardi Carta Blanca

Το γνωστότερο λευκό ρούμι στον κόσμο, με ιστορία που πάει πίσω στο 1860. Το απόσταγμα είναι αρκετά απαλό, με ουδέτερο χαρακτήρα, στοιχείο που το κάνει ιδανική βάση για κάθε κοκτέιλ. Η ομάδα συμφώνησε πως είναι ιδανικό για Frozen Pina Colada. 20€

Saint James Agricole Imperial White

Αιχμηρό, με έντονη φυτικότητα, αυτό το Agricole της Μαρτινίκας είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σωστής απόσταξης, με καλά ενσωματωμένο αλκοόλ και ξεχωριστό βοτανικό προφίλ. Είναι ιδανικό για rum blend, ενώ προτείνεται σε pina colada και σε κάποιο Ti Punch. 23€

Havana Club Anejo 3 anos

Κλασικό Cuban Style, με σχετικά γλυκιά μύτη, ελαφρά αρώματα εσπεριδοειδών και λίγη καραμέλα. Το χρώμα και το άρωμά του αποκαλύπτουν την ταυτότητά του σε κάποιον που το έχει γευτεί σκέτο, έστω και μία φορά. Κάντε το Daquiri. 18€

DAmoiseau Rhum Blanc Agricole de la Guadeloupe

Βοτανικό αλκοόλ στη μύτη, πολύπλοκο στο στόμα, με νότες από κόκκινη πιπεριά ξιδάτη και ελιές μέχρι ζαχαρόνερο, αυτό το ρούμι εκ Γουαδελούπης (Appellation D’Origine France) έχει υπέροχο χαρακτήρα. Τυπικό στιλ αλλά ταυτόχρονα και πρότυπο των σύγχρονων agricole, θα έκανε φοβερή δουλειά σε ένα Ti Punch αλλά και σε ένα Mai Tai. 22€

Chairman’s Reserve White

Τροπικό από τη μύτη κιόλας, με διακριτική καρύδα, καραμέλα και κάποια εσπεριδοειδή. Είναι blend από ρούμια διαφόρων ηλικιών, που θα ταίριαζε πολύ σε ένα Jungle Bird, σε Milk Punch αλλά και σε Highball με ανανά και σόδα. 21€

Pampero 

Αιχμηρό αλκοόλ, κάποιες νότες από σταφίδα και μια ιδέα φρεσκάδας από πράσινο μήλο κάνουν αυτό το ρούμι πασπαρτού για ανάμειξη. Αρχίστε να λέτε «κοκτέιλ με βάση το ρούμι» και βάζουμε στοίχημα πως ταιριάζει στα περισσότερα. 18€

Artesano 

Mojito είπαμε όλοι με ένα στόμα. Με προέλευση από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, όχι πολύ μακριά επίγευση αλλά γλυκά μπαχαρικά στη μύτη και ιδιαίτερη γλύκα στη γεύση, πάει γάντι με τη ζάχαρη και τον δυόσμο του Mojito, αλλά και σε ένα φουλ δροσερό Cuba Libre. 20€ 

Veritas White Rum

Ένα overproof ρούμι από το διάσημο αποστακτήριο Foursquare, με πολύ έντονα στοιχεία μπανάνας και καραμέλας βουτύρου. Παρά το αυξημένο αλκοόλ (47%), έχει μια γοητευτική στρογγυλάδα. Είναι τέλειο σε blend για ένα γευστικό Zombie, όπως και σε Pina Colada ή Mai Tai. 31€

Rumbar White Overproof 

Αποξηραμένα πυρηνόκαρπα φρούτα, μπανάνα και βανίλια, με νότες καραμέλας, αυτό το overproof είναι αρκετά ευγενικό και πίνεται σκέτο πολύ ευχάριστα. Σε κοκτέιλ οι ειδικοί το προτείνουν σε ένα Hotel Nacional, συνδυάζοντάς το με ανανά, αλλά και σε ένα παλιό Airmail με φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, σιρόπι μελιού και σαμπάνια. 28€

Renegade Cane Rum Pre Cask Antoine

Φουλ της βοτανικότητας, με πράσινα στοιχεία στη μύτη, αλλά λιπαρό και βελούδινο στο στόμα. Λευκά πιπέρια και ένα ωραίο φίνο τελείωμα ολοκληρώνουν το προφίλ αυτού του στιβαρού agricole ρουμιού, που ευχαρίστως θα σιγοπίναμε σκέτο με λίγο πάγο. Tο συμπληρώνουν οι γήινες γεύσεις και το τζίντζερ. Σε κοκτέιλ θα ήταν τέλειο για ένα καθαρόαιμο Daquiri, αλλά και σε ένα Rum Manhattan. 47€

Δοκίμασαν οι:
Μιχάλης Αλεξανδράκης, Bar Manager Scorpios 
Νικηφόρος Γεροπάνος, Bartender Baba Au Rum 
Νένα Δημητρίου, Αρχισυντάκτρια «Οινοχόου»
Νόρα Κουφού, Head Bartender Line Athens 
Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, Συνιδιοκτήτης Odori Vermuteria, Enkelt, Frater & Soror, Τζετ
Αγάπη Πετροπούλου, Bar Manager A for Athens, 360
Νίκος Σωτηρόπουλος, Head Bartender Grasshoppers

Η γευσιγνωσία φιλοξενήθηκε στο Enkelt, Ανδρέα Παπανδρέου 9, Τ/210-68.97.105, το all day bar στο κέντρο του Χαλανδρίου, που ανήκει στους Λευτέρη Γεωργόπουλο, Θανάση Τσουνάκα, Γιώργο Τσουροπλή, Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη, Γιάννη Τορή και Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, και σερβίρει ποιοτικό καφέ, brunch και σούπερ νόστιμα κοκτέιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT