Ο συνεχώς αυξανόμενος ενθουσιασμός γύρω από το Ξινόμαυρο δεν αποτελεί καμία έκπληξη για εμάς που αγαπάμε τα ελληνικά κρασιά. Η ποιότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη σε μια νέα γενιά παραγωγών οι οποίοι έχουν αλλάξει τις αντιλήψεις για τις δυνατότητες αυτής της υπέροχης ποικιλίας.
Στη Νάουσα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Απόστολου Θυμιόπουλου, τα πρότυπα αμπελουργίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, το ίδιο και η διαχείριση των τανινών, η χρήση δρύινων βαρελιών και η διατήρηση του χαρακτήρα του φρούτου. Τα κρασιά έχουν γίνει περισσότερο προσιτά στη γεύση, ενώ ετικέτες από οινοποιεία όπως του Δαλαμάρα, του Θυμιόπουλου και του Μαρκοβίτη έχουν πλέον ζήτηση, ειδικά από εκείνους οι οποίοι αναζητούν αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό ποιότητας, μοναδικότητας και τιμής.
Από όποια περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και αν προέρχονται τα Ξινόμαυρα, αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα κρασιού με δομή και ισορροπία, που μπορούν να ανταγωνιστούν και κάποια fine wines από πιο καθιερωμένες περιοχές. Αυτό που κάνει το Ξινόμαυρο τόσο ξεχωριστό είναι ότι διαθέτει τη σπάνια ικανότητα να μεταφέρει τον καταναλωτή στον τόπο όπου καλλιεργείται, καθώς έχει αιχμαλωτίσει το άρωμα των βοτάνων, των δαμάσκηνων, της ελιάς και της ώριμης ντομάτας, που είναι τόσο τυπικά ελληνικά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διεθνές κοινό εκτιμά αυτή την αυθεντικότητα και ότι το Ξινόμαυρο έχει ένα λαμπρό μέλλον στις λίστες κρασιών στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και ακόμα παραπέρα.