Γιατί το Πεδίον του Άρεως έγινε ξανά προορισμός; Στο περιοδικό «Κ», αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Γιατί το Πεδίον του Άρεως έγινε ξανά προορισμός; Στο περιοδικό «Κ», αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάββατο απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως και από το παγκάκι μου σε μια ακτίνα 100 μέτρων εξελίσσονται γύρω μου και ταυτόχρονα οι παρακάτω δραστηριότητες: (α) πίσω από τη «Λεωφόρο των Ηρώων» με τις αποκατεστημένες προτομές των οπλαρχηγών του 1821 μπερδεύονται οι ήχοι από ένα αυτοσχέδιο πανηγύρι για τα γενέθλια ενός Κώστα και από ένα παιδικό πάρτι («να ζήσεις Γιαννάκη και χρόνια πολλά»), (β) στο βάθος μπορώ να διακρίνω μια παρέα νέων αντρών να προπονούνται στο μποξ, λίγο μετά θα μάθω ότι είναι Αφγανοί, το μποξ είναι το εθνικό τους σπορ μας εξηγούν, (γ) τέσσερις παλιοί Κυψελιώτες κάνουν τον απογευματινό τους περίπατο, «το βράδυ έχει τελικό Κυπέλλου και Γιουροβίζιον!», (γ) η Ελεάννα σε ένα κοντινό ξέφωτο παίρνει βαθιές αναπνοές υπό τις οδηγίες του Σπύρου που είναι ο δάσκαλός της στη γιόγκα, (δ) δύο νεαροί από το Μπαγκλαντές αλλάζουν στα γρήγορα ρούχα, ποζάρουν με θέα το πάρκο για τους φίλους τους στο TikTok και ύστερα από κάθε πόζα ξεκαρδίζονται στα γέλια και (ε) ο Τζόζεφ από την Μεγάλη Βρετανία ισορροπεί υπερβολικά επιδέξια πάνω σε έναν πλαστικό ιμάντα που είναι δεμένος ανάμεσα σε δύο κορμούς δέντρων. Ξέχασα την Άμνα που κάθεται στο απέναντι παγκάκι· είναι μια θλιμμένη καλλονή, μια Παναγία κάποιου άγνωστου, μακρινού τόπου που δεν μιλάει σε κανέναν και κανείς δεν της μιλάει. Θα το τολμήσει ο Βαγγέλης, ο φωτογράφος μας. Πολύ διστακτικά θα ανοίξει τα πέταλά της και θα απαντήσει συνεσταλμένα τις πρώτες μας αναγνωριστικές ερωτήσεις. Στο τέλος θα μας χαρίσει ένα συγκλονιστικό χαμόγελό που ευτυχώς πρόλαβε να απαθανατίσει ο φακός του Βαγγέλη. Είναι από την Ερυθραία της βόρειας Αφρικής, έχει έρθει στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο και θέλει να φτιάξει τα χαρτιά της για να ταξιδέψει στην Σουηδία και να συναντήσει τον σύζυγό της. Μέχρι τότε περνάει τα απογεύματά της στο πάρκο, είναι η μόνη της διασκέδαση. Δεν βαρυγκομάει, απλά θέλει να περάσει ο χρόνος.

Στη διάρκεια των λοκντάουν το Πεδίον του Άρεως κέρδισε ένα μοναδικό momentum ως προορισμός χιλιάδων Αθηναίων ύστερα από μια άχαρη περίοδο υποβάθμισης. Σε λίγα λεπτά έχω μπροστά μου μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη της αθηναϊκής κοινωνίας σε αυτό το κομμάτι της πόλης. Κάνω πρόχειρους υπολογισμούς, τα τρία πέμπτα της κοσμοπλημμύρας του Σαββατοκύριακου στο Πεδίον του Άρεως είναι σίγουρα αλλοδαποί, μέτοικοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, κυρίως από την Ασία και την Αφρική φυσικά. Οι Έλληνες συνήθως κάνουν τρέξιμο, ποδήλατο, γυμνάζονται, πίνουν τον καφέ τους στην Γαρδένια, το ημιυπαίθριο αναψυκτήριο της μεγάλης πλατείας. Οι ξένοι ζουν περισσότερο το πάρκο, κάνουν πικ νικ, για αυτούς είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός ψυχαγωγίας – πιθανότητα ελλείψει άλλων.  Και οι δύο κόσμοι δείχνουν να συμβιώνουν αρμονικά, αυτό μου λέει η Αλεξάνδρα, που έρχεται συχνά ως εδώ με την κόρη της από το σπίτι της στην πλατεία Αμερικής.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 30 Μαΐου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT