Χαμένος Παράδεισος – Σμύρνη 1922

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί 13 Φεβρουαρίου, φιλοξενεί τον πρώτο τόμο ενός συγκλονιστικού ιστορικού αφηγήματος του Τζάιλς Μίλτον για την καταστροφή της μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το βιβλίο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ 1922 είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένη με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα.

Βασισμένος σε αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί από τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, καθώς και στις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, ο Μίλτον αναπαριστά με γλαφυρό τρόπο τη ζωή στη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού στην πόλη.

«Όσα συνέβησαν τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν», γράφει, «λογίζονται αναμφίβολα ως μία από τις πλέον συγκλονιστικές ανθρώπινες τραγωδίες του 20ού αιώνα. Αθώοι άμαχοι –άνδρες, γυναίκες και παιδιά από πολλές διαφορετικές εθνότητες– βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής τέτοιας κλίμακας που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί. Ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης έπεσε θύμα μιας παράτολμης αντίληψης περί εξωτερικής πολιτικής, που είχε οδηγήσει στον όλεθρο και τη συμφορά».

Αναφερόμενη στο βιβλίο του Τζάιλς Μίλτον, ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ 1922, η βρετανική εφημερίδα “Independent”, γράφει: «Η συναρπαστική καταγραφή των γεγονότων για την καταστροφή της Σμύρνης βασίζεται σε ανέκδοτα γράμματα και ημερολόγια. Οι μαρτυρίες της σφαγής κάνουν το στομάχι σου να σφίγγεται καθώς διαβάζεις».

Ο πρώτος τόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT