Στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου μαγειρεύουν οι παππούδες μας – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου μαγειρεύουν οι παππούδες μας – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 13/2 κυκλοφορεί ο Γαστρονόμος με αφιέρωμα στους παππούδες μας, στην τελευταία γενιά που μαγειρεύει την παράδοση. Ένα τεύχος ευχαριστώ σε αυτούς που μας μεγάλωσαν με τις τρυφερές μαγειρικές της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Τα μυστικά μιας γενιάς που με τα λίγα έκανε πολλά

Αυτό τον μήνα μπαίνουμε στις κουζίνες των ανθρώπων που έζησαν κατοχή, που αγωνίστηκαν για την επιβίωση, αναστήθηκαν με φαγητά αδρά και κόπιασαν για αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα. 10 παππούδες-σύμβολα, ζωντανά κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας μας, μας δείχνουν πως με τα λίγα μπορείς να κάνεις πολλά.

Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη

Ταξιδεύουμε στον Χριστό Ραχών της Ικαρίας και στους Αρμένους στο Ρέθυμνο, στη Λίμνη Πλαστήρα και στη Χώρα της Νάξου. Συναντάμε στην Αγία Παρασκευή έναν παλιό ρεστορατέρ της Μυκόνου, γνωρίζουμε τον άνθρωπο που άνοιξε το πρώτο ιταλικό εστιατόριο της χώρας και έμαθε στους Αθηναίους την καρμπονάρα και το προσούτο και συζητάμε μαζί με έναν διάσημο εστιάτορα τις συνήθειες της μεταπολεμικής Αθήνας και την εξέλιξη της αστικής γαστρονομίας στη διάρκεια των χρόνων. Μαζί με δύο οικιακούς μάγειρες, ερασιτέχνες ψαράδες και δεινούς ορειβάτες ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο, και δοκιμάζουμε συνταγές και κόλπα της παλιάς γενιάς. Στο τέλος πίνουμε και τσουγκρίζουμε με μια παλιά καραβάνα των μπαρ, τα κοκτέιλ που έπιναν οι Αθηναίοι από τη δεκαετία του ’50 και μετά, σε ένα αυθεντικό καθίδρυμα των μέσων του 20ου αιώνα στην Πατησίων που άλλαζε.

Δοκιμάζουμε γενναίες μαγειρικές απ’ τους γενάρχες μας και παραθέτουμε 24 συνταγές που αποτελούν τις βάσεις και τα θεμέλια της σύγχρονης γαστρονομίας μας. Το πιο τρυφερό τεύχος μας, μιας τεράστια αγκαλιά, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε αυτούς που μας μεγάλωσαν.

Οι παππούδες μας. Στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, κυκλοφορεί την Κυριακή 13/2 με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT