Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Το παρασκήνιο που έβαλε«φρένο» σε εκλογές, παροχές – Οι πιέσεις από τους υπουργούς και τα σήματα από τις αγορές.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

• Το παρασκήνιο που έβαλε«φρένο» σε εκλογές, παροχές – Οι πιέσεις από τους υπουργούς και τα σήματα από τις αγορές: Διπλό «φρένο» στην  παροχολογία και στα εκλογικά σενάρια θέτει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς προκαλούσαν πολλαπλές παρενέργειες στην πορεία της οικονομίας, αλλά και στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη φιλολογία περί επίσπευσης των εκλογών, το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πιέσεις από υπουργούς για ικανοποίηση «αιτημάτων» από κλάδους του τομέα ευθύνης τους, ενώ αντίστοιχο κλίμα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. Πέραν των παραλυτικών συνεπειών της εκλογολογίας, τα σενάρια για μεγάλης έκτασης ενισχύσεις, με αφορμή τις ανατιμήσεις που πυροδότησαν οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, προκάλεσαν την αρνητική αντίδραση των αγορών. Η απόφαση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο είναι να μην παραβιαστεί ούτε κατ’ ελάχιστον ο στόχος για το έλλειμμα.

• Η μαύρη τρύπα του ΟΑΕΔ – Μακροχρόνια άνεργοι και παθογένειες: Παρεμβάσεις ώστε να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» στον ΟΑΕΔ σχεδιάζει η κυβέρνηση. Από τους μακροχρόνια ανέργους το 54% παραμένει στο μητρώο του Οργανισμού για περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ το 9% πάνω από μία… δεκαετία.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

• Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία: Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την κρίση στην Ουκρανία, καθώς η υφήλιος προσπαθεί να μαντέψει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η προοπτική διπλωματικής επίλυσης κέρδισε έδαφος μετά τις επισκέψεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα και του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, όμως, Ρωσία και Λευκορωσία ξεκινούσαν κοινές ασκήσεις, ενώ έξι αποβατικά πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έπλεαν στη Μαύρη Θάλασσα. – Συνέντευξη με τον ρωσικής καταγωγής Αμερικανό αναλυτή Λίον Αρόν.

• Παραβάτες υπάρχουν, ραντάρ όχι στο εθνικό οδικό δίκτυο: Γυμνό από σταθερές κάμερες-ραντάρ ελέγχου της ταχύτητας οχημάτων, αφήνοντας έτσι ανοικτό πεδίο στους (επικίνδυνους) παραβάτες κάθε ορίου ταχύτητας, παραμένει το εθνικό οδικό δίκτυο πλην ενός σημείου, ενώ στο λεκανοπέδιο αξιοποιείται ένας μικρός αριθμός ραντάρ, φορητών όμως.

• Γράφουν στην «Κ»: Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος: Η ανάγκη επιστροφής στα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού:Ο εθνικός στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

• Περιμένω οκτώ χρόνια τη δικαίωση – Ο πατέρας του αδικοχαμένου Κώστα Κατσούλη στην «Κ»: Οκτώ χρόνια περιμένει να τελεσιδικήσει η δικαίωση εις μνήμην του γιου του Κώστα, που κακοποιήθηκε από οπαδούς αντίπαλης ομάδας σε κερκίδες, για να ξεψυχήσει έπειτα από λίγα 24ωρα· με τον φόνο του Αλκη ξαναζώ το δράμα του παιδιού μου, λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Κατσούλης. Εξι διακεκριμένοι ειδικοί της ψυχικής υγείας μιλούν για την πανδημία βίας μέσα στην πανδημία.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

• Η έξοδος της Δανίας στη νέα κανονικότητα – Η επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας στην «Κ»: Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που άνοιξε την πόρτα νέας κανονικότητας, με διατήρηση μόνο του μέτρου των συστάσεων για χρήση μάσκας και διενέργειας τεστ. Μιλάει στην «Κ» η επιδημιολόγος-«στρατηγός» Καμίλα Χόλτεν-Μέλερ, τονίζοντας τη σύμπνοια του πολιτικού κόσμου απέναντι στον κοινό εχθρό και την πειθάρχηση των πολιτών.

• Υπό εξέταση» 50 τμήματα ΑΕΙ: «Υπό εξέταση» βρίσκονται 50 τμήματα ΑΕΙ από τα συνολικά 430. Βασικά κριτήρια συγχωνεύσεων ή καταργήσεων είναι ο χαμηλός αριθμός φοιτητών, ο ρυθμός αποφοίτησης, η γεωγραφική πανσπερμία τμημάτων με συναφές αντικείμενο. Η «Κ» παρουσιάζει το σχέδιο αλλαγών το οποίο θα αποτυπωθεί και στο μηχανογραφικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

• Η «ρύθμιση» της γήρανσης είναι εφικτή – Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης μιλάει στην «Κ»: Η διάρκεια της ζωής μας δεν είναι χαραγμένη σε κάποια γενετική μοίρα, ενώ στο άμεσο μέλλον το προσδόκιμο θα επιμηκυνθεί περαιτέρω, μαζί και η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Ο τρόπος διαβίωσης και το περιβάλλον είναι καθοριστικοί παράγοντες, ενώ η δημιουργία νέων μιτοχονδρίων παίζει κεντρικό ρόλο στη «ρύθμιση» της γήρανσης. Μιλάει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

• Μύθοι και αλήθειες για τα drones: Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV και drones) αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος κάθε ικανού στρατού και θα γίνονται πιο απαραίτητα καθώς οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Σήμερα υπάρχουν περίπου 35 χώρες που χρησιμοποιούν ή αναπτύσσουν οπλισμένα drones και UAV και άλλες εκατό που έχουν ενσωματώσει κάποιου είδους τέτοια συστήματα στις ένοπλες δυνάμεις τους.

• Γράφουν-μιλούν στην«Κ»: Ιωάννης Κασουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος της Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ιωάννης Ελευθεριάδης, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Νίκος Δεμερτζής, Διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΚΕ, καθηγητής ΕΚΠΑ. Κατερίνα Μανδενάκη, εξωτερική συνεργάτις στο ΕΚΚΕ. Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γεώργιος Π. Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ. Πέτρος Μαρτινίδης, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Παναγής Βουρλούμης.

• Ιστορίες από τον «Φάρο» του Λυκαβηττού

• Oι-πιστοποιημένες – «νταντάδες της γειτονιάς» έτοιμες ν΄αναλάβουν δράση

• Γιατί βαριαναστενάζουν οι ζυγαριές των Ελλήνων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT