Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Χαμένος Παράδεισος, τόμος Β’», «Ταξίδια», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Χαμένος Παράδεισος, τόμος Β’», «Ταξίδια», «Κ»

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμένος Παράδεισος – Σμύρνη 1922

Μη χάσετε τον δεύτερο τόμο με την «Καθημερινή» της Κυριακής

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Χαμένος Παράδεισος, τόμος Β’», «Ταξίδια», «Κ»-1

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί 20 Φεβρουαρίου, φιλοξενεί τον δεύτερο τόμο του ιστορικού αφηγήματος του Τζάιλς Μίλτον για την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο συγκλονιστικός δεύτερος τόμος του βιβλίου ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ 1922 αφηγείται μέρα-μέρα τα γεγονότα της καταστροφής, ξεκινώντας με εικόνες από την είσοδο στην πόλη Ελλήνων στρατιωτών που υποχωρούσαν: «Ήταν ένας αξιολύπητος όχλος από ρακένδυτους, αποκαμωμένους και χλωμούς στρατιώτες και μαζί τους υπήρχαν εκατοντάδες πρόσφυγες, τόσο Έλληνες όσο και Τούρκοι, που έσερναν τα βήματά τους κάτω από τον ανελέητο ήλιο, μέσα σε σύννεφα καυτής σκόνης που περιδινούνταν στην ατμόσφαιρα».

Στη συνέχεια, ο Μίλτον βασισμένος σε αναμνήσεις και μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν τότε στη Σμύρνη, παρουσιάζει τις αντιδράσεις των κατοίκων της (Λεβαντίνων, Αρμενίων, Ελλήνων κ.ά.), όταν άρχισε να γίνεται φανερό ότι επίκειται η είσοδος του τουρκικού στρατού στην πόλη καθώς και όσα συνέβησαν μετά από αυτήν.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Ως τα μέσα του απογεύματος, η πειθαρχία στο τακτικό στράτευμα του Κεμάλ είχε ολοκληρωτικά καταρρεύσει και οι διοικητές του κατέληξαν να ασκούν ελάχιστη ή καθόλου επιβολή σε ανθρώπους που είχαν αποκτηνωθεί από χρόνια συνεχόμενου πολέμου. Μερικοί στρατιώτες –με το πάθος τους να πυροδοτείται από το αλκοόλ– διέπρατταν ωμότητες με απροκάλυπτο τρόπο». Συγκλονιστική μία από τις μαρτυρίες που παραθέτει: «Χιλιάδες άνθρωποι βίωναν τις ίδιες εμπειρίες… Κάθε βράδυ, ήταν αναγκασμένοι να λουφάζουν μαζί κάτω από τοίχους ή δίπλα στις τσάντες τους, ουρλιάζοντας κάθε φορά που πλησίαζαν Τούρκοι και προσπαθώντας εις μάτην να εμποδίσουν τις αρπαγές των κοριτσιών. Πολλοί πατέρες και πολλές μητέρες βρήκαν τον θάνατο προσπαθώντας να υπερασπιστούν την τιμή των θυγατέρων τους».

Αποκαλυπτικό το βιβλίο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ 1922 και για τη φωτιά που κατέκαυσε την πόλη. Παραθέτει τη μαρτυρία ενός από τους πρώτους ανθρώπους που πρόσεξαν το ξέσπασμά της, της διευθύντριας του Αμερικανικού Διακολεγιακού Ινστιτούτου: «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια έναν Τούρκο αξιωματικό να μπαίνει σε ένα σπίτι κρατώντας μικρούς τενεκέδες πετρελαίου ή βενζίνης και μέσα σε λίγα λεπτά το σπίτι να γίνεται παρανάλωμα». Και σημειώνει: «Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι Τούρκοι ιστορικοί επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η φωτιά –η οποία δεν θα αργούσε να λάβει τρομακτικές διαστάσεις– ήταν πράξη σαμποτάζ των Ελλήνων και των Αρμενίων. Όμως υπάρχουν πλήθος αμερόληπτων περιγραφών οι οποίες πιστοποιούν το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός έβαλε εσκεμμένα φωτιά στη Σμύρνη».

Συγκλονιστική η μαρτυρία που παραθέτει ο Μίλτον για ό,τι επακολούθησε: «“Οι φλόγες ανέβαιναν όλο και ψηλότερα” γράφει ο Οράν Ρέιμπερ, ένας τουρίστας που είχε φτάσει στη Σμύρνη πριν από λίγες μόλις ημέρες. “Τα ουρλιαχτά του αλλόφρονος πλήθους στην προκυμαία ακούγονταν σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου. Μπορούσες να διαλέξεις ανάμεσα σε τρεις τρόπους θανάτου: τη φωτιά που μαινόταν πίσω σου, τους Τούρκους που περίμεναν στα σοκάκια και τη θάλασσα που ανοιγόταν μπροστά σου… στη σύγχρονη ιστορία, ίσως τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τη νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου στη Σμύρνη”».

Ο δεύτερος τόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή»

Τα «Ταξίδια» Μαρτίου παίρνουν τα χιονισμένα βουνά – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Χαμένος Παράδεισος, τόμος Β’», «Ταξίδια», «Κ»-2

Όταν φτάσουμε στο σημείο να αγαπήσουμε τον ελληνικό χειμώνα όσο το καλοκαίρι, τότε θα είμαστε λίγο πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας. Για να τον αγαπήσουμε, όμως, πρέπει να τον γνωρίσουμε. Τα «Ταξίδια» Μαρτίου, που κυκλοφορούν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή», είναι αφιερωμένα στα σπορ και τις δραστηριότητες του χειμώνα.

Αυτό το μήνα ταξιδεύουμε σε δύο από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Στον Παρνασσό, για να μάθουμε όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας αρχάριος προτού ανέβει στα λιφτ, και στο Καϊμάκτσαλαν, όπου βρίσκεται το ψηλότερο χιονοδρομικό της χώρας, για μια ολοκληρωμένη χειμερινή εκδρομή, συνδυάζοντας το snowboard με μια εμπειρία spa στα θερμά Λουτρά Πόζαρ.

Οι ασφαλείς εξορμήσεις στα βουνά τον χειμώνα θέλουν γνώση. Ακολουθούμε τους δασκάλους μιας σχολής χειμερινού βουνού στις χιονισμένες πλαγιές της ηπειρωτικής Ελλάδας και μαθαίνουμε περισσότερα για την κουλτούρα της ορεινής φύσης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς φίλους.

Τέλος, γνωρίζουμε την παρέα Κρητών αλπινιστών (γνωστή και ως «Συμμορία των -άκηδων») που βρίσκεται πίσω από το Pierra Creta, τον νοτιότερο αγώνα ορειβατικού σκι στην Ευρώπη, στον Ψηλορείτη. Και ανακαλύπτουμε γιατί τελικά ο χειμερινός τουρισμός ξεκινά από την Κρήτη.

Τα «Ταξίδια» Μαρτίου κυκλοφορούν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου μαζί με την «Καθημερινή».

Οι Έλληνες που κατέκτησαν το Wallpaper – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Χαμένος Παράδεισος, τόμος Β’», «Ταξίδια», «Κ»-3

Μόλις αναδείχθηκαν σχεδιαστές της χρονιάς για το 2022, στο πλαίσιο των Wallpaper Design Awards. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης είναι οι Objects of Common Interest και αφηγούνται από τη Νέα Υόρκη μια εκατό τοις εκατό ελληνική ιστορία επιτυχίας, που φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Εσείς ξέρετε πού είναι η πλατεία Βραζιλίας; Μια σχετικά άγνωστη γειτονιά της Αθήνας, ανάμεσα στο Μέγαρο Μουσικής και στα Ιλίσια, συγκεντρώνει γύρω της πολλά νέα μαγαζιά και αρκετούς δημιουργικούς επαγγελματίες. Μετά την Κυψέλη και τον Νέο Κόσμο, δύο περιοχές της Αθήνας που φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα της αναμόρφωσής τους, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην αναζωογονημένη πλατεία Βραζιλίας.

Ο άγνωστος στο ελληνικό κοινό αλλά διάσημος συγγραφέας και καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Νικ Μπόστρομ, μας εισάγει στα μεγάλα ηθικά διλήμματα της Τεχνητής Νοημοσύνης και μας εξηγεί τι έχουμε να κερδίσουμε, αλλά και τι έχουμε να χάσουμε, αν κατασκευάσουμε μηχανές που θα έχουν νοημοσύνη ανώτερη της δικής μας.

Πάμε να δοκιμάσουμε ελληνική κουζίνα στο Παρίσι; Η Ελληνογαλλίδα σεφ Μικαέλα Λιαρούτσου, ιδιοκτήτρια του μπιστρό «étsi» και του ομώνυμου ουζερί, μας μιλά για τη μαγειρική της, ένα ελληνογαλλικό fusion τεχνικής και αγάπης, την ταυτότητά της και την ενστικτώδη δημιουργία.

Και μη χάσετε το μεγάλο μας (και πιο επίκαιρο από ποτέ) αφιέρωμα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε καιρούς που το κόστος ενέργειας –θέρμανση, μετακίνηση, ηλεκτροδότηση– «πολιορκεί» όλο και πιο επιθετικά τον μηνιαίο προϋπολογισμό, το ζητούμενο είναι να βρεθούν μόνιμες γραμμές άμυνας. Και αυτές αναζητούμε σε έναν πολυσέλιδο, δημοσιογραφικό φάκελο.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT