Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-1

Ο εγκλωβισμός της Ρωσίας και η αφύπνιση της Ευρώπης   

Η πρωτοφανής ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στην Ουκρανία μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει με τον ρωσικό στρατό για να καταλάβει τη χώρα κορυφώνεται με τον βομβαρδισμό των μεγάλων πόλεων. Ηδη χιλιάδες –ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι– έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες. Ολα δείχνουν ότι ο Πούτιν σχεδιάζει τη μετατροπή της Ουκρανίας σε περίκλειστο κράτος χωρίς πρόσβαση στη Μαύρη και στην Αζοφική Θάλασσα, με τεράστιο, όμως, κόστος για τη Μόσχα. Η εισβολή του Γολιάθ κατά του σκληρά αμυνόμενου Δαυίδ αφύπνισε Ευρώπη και ΗΠΑ, οδηγώντας σε μια χωρίς προηγούμενο διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν, και θα έχουν οικονομικές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, θα οδηγήσουν τη Ρωσία σε σημαντική οικονομική οπισθοδρόμηση, ενώ το διευρυνόμενο αντιπολεμικό κίνημα απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη μέχρι χθες πολιτική  κυριαρχία του Ρώσου προέδρου. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-2

Γράφουν – μιλούν στην «Κ»: 

  • Νάϊαλ Φέργκιουσον – Βρετανός ιστορικός 
  • Αλεξάντερ Στούμπ – Πρωην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας 
  • Ιαν Μποντ – Διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης 
  • Νίκος Κοτζιάς – Πρώην υπουργός Εξωτερικών 

Συνέντευξη στην «Κ» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου 

–  Υπάρχει κανάλι απευθείας επικοινωνίας με τον Ακάρ προς τον σκοπό της εκτόνωσης πιθανής έντασης.

–  Έρχονται νέα εξοπλιστικά σε συνεργασία με Ισραήλ και ΗΠΑ .

–  Συνεργασία με τη Γερμανία για παραγωγή και αναβάθμιση των Leopard. 

–  Η εισβολή στην Ουκρανία αφυπνίζει την Ευρώπη κατά κάθε αναθεωρητισμού.

Η Ελλάδα να υπολογίζει στη στήριξη του Ισραήλ 

Το μήνυμα της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών του προέδρου Χέρτσογκ να πάει πρώτα στην Αθήνα τώρα και μετά στην Κύπρο, πριν μεταβεί στην Τουρκία. Μιλάει στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου Εράν Λέρμαν.

Εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου

Λύση στο θέμα των 70.000 καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου και των 20.000 ανταλλάξιμων που πήραν πριν από 100 χρόνια πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση. Για τα καταπατημένα προ του 1970 θα δοθεί δυνατότητα εξαγοράς, ενώ τα μεταγενέστερα θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. Για τα ανταλλάξιμα θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-3

Σενάρια εκλογών μετά το τέλος του πολέμου

Σενάρια πρόωρων εκλογών μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πυροδοτεί το γεγονός ότι το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται προσφέρει έξι κρίσιμα πλεονεκτήματα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Ν.Δ. στην πορεία προς τις επόμενες (διπλές λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής) κάλπες. Προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης. 

Επιλογή πρύτανη ΑΕΙ απο Συμβούλιο

Το μοντέλο διοίκησης ΑΕΙ που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μελετάει το υπουργείο Παιδείας, με το ειδικό βάρος να πέφτει στην εκλογή μελών του Συμβουλίου από την ακαδημαϊκή κοινότητα και κατόπιν η επιλογή πρύτανη να γίνεται από το εν λόγω Συμβούλιο. Στο επίκεντρο του προβληματισμού η, όχι σε λίγες περιπτώσεις, διαπιστωμένη σχέση εξαρτήσεων που αναπτύσσεται μεταξύ των υποψηφίων και του εκλογικού σώματος του πανεπιστημίου.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-4

Με…μέτρο θα πέσουν οι μάσκες

Οι μάσκες έπεσαν στους εξωτερικούς χώρους, ενώ το επόμενο διάστημα, και ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της πανδημίας, πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση και για τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με διαβάθμιση κινδύνου. Σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η μάσκα αναμένεται να είναι απαραίτητη για αρκετό διάστημα ακόμη. Oπως άλλωστε αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, «το μήνυμα “πετάμε τις μάσκες” είναι λάθος».

Τελειώνουν και οι τελευταίες ευκαιρίες για το κλίμα

Μια κιβωτό επιστημονικής γνώσης για την κατακλυσμιαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής έχτισε ο ΟΗΕ, ως ύστατη προειδοποίηση: Χαραμάδα απέμεινε στο παράθυρο ευκαιρίας αναστροφής, καθώς χειρότεροι, φονικοί καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες βρίσκονται επί θύραις. Γρηγορείτε! Το μήνυμα που ενδυναμώνει όσους αληθώς αγωνιούν και μάχονται.

Με συνεργασίες θα φτιάξουμε το μέλλον

Αποκλείεται να βγει χαμένη μια εταιρεία που επενδύει στους εργαζομένους σαν να είναι μέρος του πραγματικού της κεφαλαίου . Στο «Γεύμα με την Κ», ο επιχειρηματίας, γενικός γραμματέας του ΣΕΒ Αλέξανδρος Μακρίδης.

Το νόημα της ζωής ειναι η ελευθερία 

Τόσο καιρό ζούσαμε από την ευχαρίστηση, κάναμε την επιθυμία μας ανάγκη και πραγματικότητα. Η Ουκρανία μας έμαθε ότι υπάρχει ο διπλανός μας. Ο συγγραφεας Στέλιος Ραμφος μιλάει για την ηθική ήττα της Ρωσίας, την αφύπνιση της Δύσης, τη στάση της Ελλάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT