Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Β΄»,«Ταξίδια», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Β΄»,«Ταξίδια», «Κ»

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Έξοδος (β΄ Τόμος)

Ο δεύτερος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Β΄»,«Ταξίδια», «Κ»-1

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 20 Μαρτίου, φιλοξενεί τον δεύτερο από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Καρπός ενός έργου δεκαετιώντου Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Η Έξοδος αποτυπώνει τόσο το εύρος και το βάθος της παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία όσο και το δράμα της συμφοράς και του ξεριζωμού.

Στον δεύτερο τόμο της Εξόδου συνεχίζονται οι συγκλονιστικές μαρτυρίεςπου αφορούν τα δυτικά παράλια της Μικρασίας και συγκεκριμένα τις περιφέρειες Αϊδινίου, Αδραμμυτίου, Τσανάκκαλε, Αρτάκης, Προύσας κ.ά.

Το ελληνικό στοιχείο στο Αϊδίνι πριν από το 1922 αριθμούσε 10.000 ανθρώπους (επί συνόλου 40.000 κατοίκων). Εδώ προωθήθηκε μετά την κατάληψη της Σμύρνης ο ελληνικός στρατός, με συνέπεια την άμεση αντίδραση του τουρκικού στρατού και των Τσετών. Θύματα των συγκρούσεων που ακολούθησαν και πολλοί άμαχοι. Μια επιζώσα αφηγείται: «Το τι τραβήξαμε, δεν είναι να τα θυμούμαι. Εκεί που μπήκαμε στη βάση για να μπαρκάρουμε, μου δώσανε μια σπρωξιά και μου ’πεσε το μωρό κάτω, κι από πάνω το πατούσανε. Σε κείνο το κακό, ποιος να νοιαστεί! Με τα χίλια βάσανα ανεβήκαμε στο καράβι. Το καράβι ήταν εγγλέζικο∙ μας μοιράσανε ψωμί, τυρί κι από μια κουβέρτα. Σαν κατεβήκαμε στη Μυτιλήνη, πέσαμε στους δρόμους. Πού να πάμε να κοιμηθούμε; Μέσα στις πέτρες, στους ντουσεμέδες;».

Ανάλογες εικόνες και στο Αδραμμύτι, παλαιά αποικία των Αθηναίων, που με τη συνθήκη των Σεβρών είχε περιληφθεί στην ελληνική «διοικούμενη ζώνη». Πριν από το 1922 είχε 17.000 κατοίκους, εκ των οποίων 7.000 ήταν Έλληνες. «Μερικοί δικοί μας δεν έφευγαν από το Αδραμμύτι», αναφέρει μια μαρτυρία. «Νόμιζαν ότι δε θα γίνει τίποτα. Όπως και το 1914, που τους πήγαν στο Μπαλούκεσερ και στην Μπάλια. Πάει, χάθηκαν, δεν τους ξανάδε κανείς. Αλλά και αυτούς που περίμεναν μάταια στο Άκτσαϊ να ’ρθουν να τους πάρουν ελληνικά πλοία, τους αιχμαλώτισαν οι Τσέτες. Τους πήγαν στο Αραπλάρ, τούρκικο χωριό, τους έβαλαν σε μια χαράδρα και τους θέρισαν με το μυδραλιοβόλο. Γλίτωσε μία γυναίκα απ’ αυτούς».

Οι μαρτυρίες της Εξόδου συγκροτούν μια «μνημειώδη συλλογή προφορικής ιστορίας, η οποία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη και παλαιότερη στην Ελλάδα αλλά και μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη» (Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ακαδημαϊκός, διευθυντής του ΚΜΣ).

Μια πολύτομη έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τη Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής». Αναζητήστε τον δεύτερο τόμο την Κυριακή 20 Μαρτίου με την «Καθημερινή».

Τα «Ταξίδια» Απριλίου υποδέχονται την άνοιξη στους αρχαιολογικούς χώρους – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Β΄»,«Ταξίδια», «Κ»-2

Η άνοιξη ταιριάζει γάντι στους αρχαιολογικούς χώρους. Τα πρώτα αγριολούλουδα έχουν ήδη σκάσει μύτη, η φύση ξαναγεννιέται ανάμεσα στα κυκλώπεια τείχη και τα κοίλα των θεάτρων. Εξερευνούμε μερικούς από τους ομορφότερους αρχαίους τόπους της Ελλάδας και συνδυάζουμε την περιήγηση με γαστρονομικές, αθλητικές και άλλες εμπειρίες γνωριμίας με τη γύρω περιοχή.

Στην Αργολίδα επιδιδόμαστε σε ένα πρωτότυπο αρχαιολογικό σαφάρι ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή. Επισκεπτόμαστε τους τάφους των Μυκηνών, δοκιμάζουμε την ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου, ανακαλύπτουμε λιγότερο γνωστούς χώρους όπως η Ασίνη και τα Δενδρά. Και συνεχίζουμε με ποδηλατάδα στο Ναύπλιο, καγιάκ στη βυθισμένη πολιτεία, γιόγκα με θέα το Παλαμήδι.   

Στην Αρχαία Μεσσήνη, που αναδείχθηκε χάρη στην προσήλωση και το πάθος του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, βρίσκουμε την πιο καλοδιατηρημένη πόλη του αρχαίου κόσμου, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα μνημεία αλλά και φιλοξενεί πληθώρα σύγχρονων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από εκεί κατηφορίζουμε στην Καλαμάτα, τον αγαπημένο ανοιξιάτικο προορισμό, και απολαμβάνουμε μία εκδρομή στην πλαγιές του Ταϋγέτου. 

Στο Δίον γοητευόμαστε από τους μύθους, τον φυσικό πλούτο και την άγρια ζωή που συνυπάρχει με την αρχαία αίγλη. Βαδίζουμε σε ένα αλλόκοτο τοπίο πλάι σε ιερά και επαύλεις όπου αυτή την εποχή το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί. Το «πακέτο» συμπληρώνουν περίπατοι, αναρρίχηση αλλά και απρόσμενες οινικές εμπειρίες στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου.   

Στους Φιλίππους της Καβάλας αντικρίζουμε τη μεγαλειώδη συνάντηση της αρχαιότητας με το Βυζάντιο, περπατάμε πλάι σε βασιλικές και ρωμαϊκά απομεινάρια, γοητευόμαστε από την ιστορία κι ύστερα βιώνουμε το σύγχρονο παλμό της πόλης της Καβάλας με τα όμορφα μνημεία και τη θαλασσινή αύρα.  

Τα «Ταξίδια» Απριλίου κυκλοφορούν την Κυριακή 20 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή».

«Εδώ Κίεβο», μια συγκλονιστική μαρτυρία – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Β΄»,«Ταξίδια», «Κ»-3

«Η καταστροφή θέλει να τη μοιράζεσαι, μόνο όταν την αφηγείσαι αναγνωρίζεται ως τέτοια. Όταν τη μοιράζεσαι, μπορεί να είναι και κάτι σαν διέξοδος, που ’ναι η ελπίδα ότι, αν τα πεις όλα και τα μοιραστείς κάποια στιγμή, κάποιος από τους αποδέκτες θα μπορέσει να βάλει ένα τέλος στην καταστροφή». Η συγγραφέας και φωτογράφος Γεβγκένια Μπελορούσετς καταγράφει στο ημερολόγιό της σκέψεις, εικόνες, γεγονότα μέσα από την καρδιά του πολιορκημένου Κιέβου. Το «Κ» παρουσιάζει αποσπάσματα αυτού του συγκλονιστικού χρονικού.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο 63χρονος εικαστικός Πάβλο Μάκοφ θα ταξίδευε τον Απρίλιο από το Χάρκοβο στην Μπιενάλε της Βενετίας, για να παρουσιάσει τη νέα του εγκατάσταση στο ουκρανικό περίπτερο. Τώρα ο ίδιος δεν μπορεί να παρευρεθεί, αλλά το έργο του φυγαδεύτηκε και θα παρουσιαστεί κανονικά. Αυτή είναι η ιστορία της καλλιτεχνικής του πορείας.

Πώς να βρούμε την ευτυχία (χωρίς να την ψάχνουμε); Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Yale, Λόρι Σάντος, διοργάνωσε το πιο δημοφιλές μάθημα στην ιστορία του πανεπιστημίου. Το θέμα του; Η επιστήμη της ευτυχίας. Της ζητήσαμε να μοιραστεί κάποια από τα μυστικά της.

Ανακαλύψτε μαζί μας το κρυφό μυστικό του Πειραιά: τα ταμπούρια του Καραϊσκάκη, το υπαίθριο «μουσείο γλυπτικής» της Ανάστασης, ττο λαοφιλές πάρκο Λιπασμάτων, έναν τάφο που -μπορεί να- είναι του Θεμιστοκλή. Η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι είναι γεμάτες εκπλήξεις για τους ανυποψίαστους Αθηναίους. 

«Για κάποιο λόγο, ο Κόπολα ήθελε εμένα». Πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Νονού, ο 81χρονος σήμερα Αλ Πατσίνο θυμάται τον πρώτο του μεγάλο ρόλο: πώς του δόθηκε, πώς τον προσέγγισε και πώς συνδέθηκε για πάντα με τον Μάικλ Κορλεόνε.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 20 Μαρτίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT