Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Τα σενάρια για τους αγωγούς και τα κοιτάσματα σε Κρήτη, Ιόνιο

H απόφαση για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο κατέστησε αναγκαία την όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης και του Ιονίου. Η Αγκυρα δήλωσε θορυβωδώς «παρούσα» για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ε.Ε. μέσω Τουρκίας. Πιο αθόρυβα, η Αθήνα επεξεργάζεται σχέδιο ενός «εναλλακτικού» East Med, που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ μέσω Αιγύπτου και Ελλάδας στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ολα τα σχέδια που θα βρεθούν στο τραπέζι το επόμενο διάστημα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οικονομικά, γεωπολιτικά και τεχνικά. Επιπλέον η Αθήνα προχωρά με ταχείες διαδικασίες την επανεκκίνηση των ερευνών σε τρία «οικόπεδα», με πιθανά μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

* Μάικ Πομπέο: «Κλειδί» η Σούδα στον παγκόσμιο χάρτη

Τη στρατηγική αξία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, που επιβεβαιώνεται στο σκηνικό το οποίο δημιουργείται από τον πόλεμο της Ουκρανίας, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας. Ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι μεταξύ των πιθανότερων υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024 σε περίπτωση μη καθόδου του Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύει τη σημασία της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας.

* Το παρασκήνιο πίσω απο το «όχι» Μητσοτάκη για κάλπες, εκλογικό νόμο

Παρά το γεγονός ότι έγινε αποδέκτης και διαφορετικών εισηγήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε σκέψη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το καλοκαίρι, καθώς παραμένει άγνωστη η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ «εκτός κάδρου» έμεινε και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το παρασκήνιο.

* Οι καραμπόλες στο βιογραφικό των υποψηφίων

Οι εκκωφαντικές καραμπόλες στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών υποψηφίων για τα ΑΕΙ και η πιο δύσκολη από ποτέ εξίσωση πρόβλεψης των βάσεων εισαγωγής, θα χαρακτηρίσουν τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ποιος ο λόγος; Οι εν πολλοίς διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας που όρισαν τα τμήματα για καθένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα-συνολικά για τα 461 τμήματα αριθμούν 5.611 (!) συντελεστές- οδηγούν σε… ποικιλία μονάδων του ίδιου μαθητή.

* Πλήρωσαν εισφορές αλλά δεν έχουν περίθαλψη

Η αδυναμία επικοινωνίας των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών άφησε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πληρώσει τις οφειλές τους. Ωστόσο, για να «εμφανιστεί» η πληρωμή απαιτούνται εβδομάδες ή και μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα ασφαλισμένοι έχασαν ραντεβού για χειρουργία ή θεραπείες για σοβαρά νοσήματα.

*Αμοιβαια επωφελής η συνεργασία Κίνας-Ελλάδας

Εμβληματικό έργο της σινοελληνικής συνεργασίας χαρακτηρίζει την επένδυση της Cosco Shipping στον Πειραιά ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ, θυμίζοντας πως η κινεζική εταιρεία «άπλωσε χείρα βοηθείας και υλοποίησε την επενδυτική αυτή συνεργασία σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα μαστιζόταν από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους». Παράλληλα απαριθμεί σειρά πρόσθετων τομέων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας που ενδιαφέρουν την Κίνα.     

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

* Η κακή νοοτροπία αντίπαλος στη Βορειο Εύβοια

Υπό την ομπρέλα των Βρυξελλών τελεί το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας. Στο οδοιπορικό της «Κ» καταγράφονται το χρονοδιάγραμμα, τα εμπόδια, η αγωνία κατοίκων, το «φευγιό» νέων. Ο στρατηγικά υπεύθυνος Σταύρος Μπένος μιλάει στην «Κ» για ένα πεδίο «ερευνητικό και πιλοτικό, ό,τι πιο προωθημένο γίνεται στον κόσμο», με κύριο αντίπαλο την καθεστηκυία νοοτροπία.

* «Μπόνους» για τράπεζες απο την επενδυτική βαθμίδα

Βαθιά ανάσα θα προσέφερε στις ελληνικές τράπεζες η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό Δημόσιο. Πέραν του ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τις καθιστούσε ελκυστικές σε επενδυτές μεγάλου βάθους, θα άνοιγε, ταυτόχρονα, τον δρόμο για την κάλυψη των υποχρεώσεων ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν οι τράπεζες τα προσεχή χρόνια με χαμηλό κόστος, εξοικονομώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, έως και 300 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

* Ποιοί και πότε θα χρειαστούν τέταρτη δόση για την Covid

Εντός του Απριλίου αναμένονται οι αποφάσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση στη χώρα μας. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, ένα πιθανό σενάριο, και πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις στην ανάπτυξη νέων εκδόσεων εμβολίων, είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο να υπάρξουν συστάσεις για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού που θα παρέχει ευρύτερη κάλυψη και έναντι της «Ομικρον».

* Έκθεση ΗΠΑ για την κρίση του 1987

Πριν από 35 χρόνια, τέτοιες ημέρες, η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της σύρραξης με την Τουρκία με αφορμή την έξοδο του πλοίου «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο. Η «Κ» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από ένα στρατιωτικό και διπλωματικό θρίλερ, που ανάγκασε τους Αμερικανούς να συντάξουν απόρρητες εκθέσεις για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Η Ελλάδα σε περίπτωση σύρραξης θα κέρδιζε στο Αιγαίο αλλά θα έχανε στην Κύπρο, υποστήριζε μία από αυτές. 

* Ημουν τολμηρή, αλλά με έσωζε η αγωγή μου

«Η νύχτα αλλάζει από το 1980, όταν κάποιοι με οικονομική επιφάνεια έφτιαξαν σταρ, κάνοντας τζέρτζελο στα πρώτα τραπέζια, πετώντας λουλούδια και φωνάζοντας “είσαι θεός”, “είσαι θεά”» . Στο Γεύμα με την «Κ» η Δήμητρα Γαλάνη που εξομολογείται ότι αισθάνεται μουσικός που παίζει ενα καλό όργανο που λέγεται φωνή, όχι τραγουδίστρια. 

* Η «υπερδύναμη» του Χαράρι

Η νέα παιδική σειρά του διάσημου Ισραηλινού συγγραφέα και στοχαστή Γιουβάλ Νόα Χαράρι τώρα και στα ελληνικά, ενώνοντας για πρώτη φορά τους εκδοτικούς οίκους Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

* Και το Όσκαρ απονέμεται …

Το κόκκινο χαλί στρώνεται, ο «θείος» Οσκαρ παίρνει θέση. Φέτος στο Λος Αντζελες γράφεται κινηματογραφική ιστορία, καθώς στα φαβορί της 94ης τελετής απονομής των βραβείων Οσκαρ κυριαρχούν ταινίες που δεν κυκλοφόρησαν στις αίθουσες αλλά προβλήθηκαν απο πλατφόρμες streaming.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT