Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Πολεμικά σενάρια για την οικονομία

Σε «πολεμικό συναγερμό» προκειμένου η χώρα να είναι θωρακισμένη και να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και της διατροφικής επάρκειας, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έχει τεθεί η κυβέρνηση. Στο πεδίο των τροφίμων η «Κ» παρουσιάζει το πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρεται στις εναλλακτικές διεθνείς αγορές για την προμήθεια προϊόντων, τα κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς  για την αποτροπή ελλείψεων. Είναι ενδεικτικό, ότι στο σχέδιο αναφέρονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου ή ηλιέλαιου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία. Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων έναντι των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στήριξης των νέων. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

* Ο πόλεμος αλλάζει τον κόσμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβγαλε τις δυτικές δημοκρατίες από μια παρατεταμένη φθορά, από την ύπνωση μιας ειρήνης βασισμένης στον ατομισμό και στην οικονομία λέει στο «Γεύμα με την Κ» ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Παναγής Παναγιωτόπουλος.

* Ξεπαγώνουν επενδύσεις για ΑΠΕ

Την επιτάχυνση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ 1.500 MW και επενδύσεων σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 15 GW έχει ως στόχο το νομοσχέδιο που αποκαλύπτει η «Κ». Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ιδιωτικά δίκτυα μεταφοράς πράσινης ενέργειας και για μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη μικρών αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων.

* Εξι στόχοι του ΕΣΥ για τους ασθενείς

Εξι στόχους περαιτέρω ασφαλούς νοσηλείας, μεταξύ άλλων, η «ταυτοποίηση» ασθενών με ειδικό βραχιόλι  και η πρόληψη λοιμώξεων, καλούνται να υλοποιήσουν τα νοσοκομεία. Παράλληλα, με άρθρο της στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τονίζει ότι το ΕΣΥ που άντεξε την πανδημία χάρη στους ανθρώπους του χρειάζεται ενισχυτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

* Ο «Μαύρος Μεσαίωνας» και οι σιωπηλοί μάρτυρες

«Οι άνθρωποι της γειτονιάς, είναι υποψιασμένοι ότι κάτι το κακό συμβαίνει. Είναι οι σιωπηλοί μάρτυρες». Ενας νέος «Μαύρος Μεσαίωνας». Οταν «οι λέξεις μπορεί να μη χωράνε πια. Γιατί κι αυτές δεν αντέχουν και σπάνε». Οι Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ψυχίατρος, Αλέξης Πανσέληνος, συγγραφέας, Θανάσης Χατζόπουλος, παιδοψυχίατρος, γράφουν στην «Κ» για το «θρίλερ της Πάτρας»

* Παραρτήματα ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό

Κύπρος, Αίγυπτος και Αλβανία είναι οι χώρες στις οποίες ελληνικά πανεπιστήμια αναμένεται να κάνουν το πρώτο, διερευνητικό βήμα τους για την ίδρυση σχολών τους στο εξωτερικό. Hδη έχουν ξεκινήσει επαφές με παράγοντες της ελληνικής κοινότητας στις χώρες αυτές, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες. Παράλληλα τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν κάνει προτάσεις για 208 αγγλόφωνα προγράμματα εκ των οποίων 24 κοινά με ξένα ιδρύματα.

* Αντιπύρ, δασοκομάντος, Ταμείο Ανάκαμψης κατα των πυρκαγιών

Η μέθοδος αντιπύρ που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου με προηγμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες θα δοκιμασθεί και στην Ελλάδα- έγκειται στην ανάσχεση μεγάλου πύρινου μετώπου μέσω «τεχνητής» καμένης γης. Χωρίς αμφιβολία, τα 42 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αντιπυρικής προστασίας είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για τον σκοπό αυτό στη χώρα μας. Μετά την καταστροφή πέρυσι το καλοκαίρι, η πολιτεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να αποτρέψει την επανάληψή της. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης μιλάει στην «Κ» για τα πρόσθετα μέτρα πρόληψης ενώ η επιλογή των 500 δασοκομάντος ταχείας δράσης ολοκληρώνεται.    

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

* Η γενιά που δεν έχει σηκώσει κεφάλι

Ηταν εκεί γύρω στο 2007 όταν οι εφημερίδες είχαν αρχίσει να γράφουν για το φαινόμενο των νέων, εκεί στα 25-35, που δυσκολεύονταν να βρουν δουλειά που να ανταποκρίνεται στις γνώσεις και στα προσόντα τους, που πληρώνονταν λίγα και «μαύρα», πτυχιούχοι που βρέθηκαν να είναι ανασφαλείς και ανασφάλιστοι. Στην οικονομική κρίση , τα 700 ευρώ έπεσαν στα μισά, η ανεργία εκτοξεύθηκε, αναδύθηκε ο φόβος για το σήμερα και το αύριο. Μνημόνια, διχασμός, η ανήκουστη έως τότε σκέψη της μετανάστευσης. Και μετά; Μια πανδημία, που ξαναπάγωσε τα όνειρα τους και μετέτρεψε το φόβο της επιβίωσης σε φόβο του θανάτου. Και στην απόληξη του τελευταίου τούνελ, ένας πόλεμος.

* Περίπου 60% πάνω το κόστος κατασκευής νεόδμητης κατοικίας  

Στη μέγγενη της ακρίβειας έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των κατασκευών, με αποτέλεσμα πλέον να απειλούνται ευθέως οι ανεγέρσεις νέων κτιρίων. Η νέα και απότομη αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι .Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν εκτοξεύσει το κόστος μιας νέας οικοδομής σε περίπου 1.600-1.700 ευρώ/τ.μ., χωρίς να υπολογίζεται η αξία της γης. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 50%-60% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

* Μηχανισμός Αντικυθήρων

Η… Ακρόπολη της τεχνολογίας: Η Μαγδαληνή Αναστασίου, που έχει ασχοληθεί επί μακρόν με τον θαυμαστό Μηχανισμό των Αντικυθήρων, και είναι συγγραφέας σχετικού βιβλίου από τις εκδόσεις Ροπή, μιλάει στην «Κ» για τα πολλά «θαμμένα» μυστικά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT