Φίλιον, μια σχέση 30 ετών – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Φίλιον, μια σχέση 30 ετών – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το καφέ Dolce στην οδό Σκουφά έκλεινε για να ανοίξει ξανά με την ονομασία Φίλιον, οι πολυάριθμοι θαμώνες του διαμαρτυρήθηκαν. Η σχέση που είχαν αναπτύξει με το συγκεκριμένο σημείο επρόκειτο να διαταραχτεί, αλλά, όπως αποδείχτηκε, αυτό δεν συνέβη. Τα 30 χρόνια παρουσίας του ιστορικού, πλέον, καφέ στο κέντρο της πόλης είναι το σύμβολο μιας εποχής, αφού από τα τραπέζια του πέρασαν συστηματικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, δημοσιογράφοι και συγγραφείς, ηθοποιοί και ζωγράφοι, μια μεγάλη παρέα, ενίοτε ετερόκλητη, που όμως αποτελούσε μια όψη της αθηναϊκής κουλτούρας.

Μιας χαμένης αθηναϊκής κουλτούρας, αφού σήμερα το Φίλιον αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Οι θαμώνες του διαβάζουν ακόμα εφημερίδα, άλλοι φτάνουν μόνοι γνωρίζοντας ότι στο διπλανό τραπέζι θα συναντήσουν κάποιον γνωστό σε ένα άτυπο, μόνιμο ραντεβού. Είναι ο τύπος που παλιού αστικού καφέ που έχει εκλείψει, η λογική που είχε κάποτε το στέκι. Αυτό συντηρείται τρόπον τινά στα «σύνορα» Κολωνακίου και Εξαρχείων, δίπλα στον Άγιο Διονύσιο, στην οδό Σκουφά. Το «Κ» θυμάται ιστορίες, ακούει τις αναμνήσεις που μοιράζονται επώνυμοι πελάτες, καταγράφει την πορεία του μέσα στα χρόνια, τις στιγμές, τους ανθρώπους του και χαζεύει σπάνιες, αρχειακές φωτογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 29 Μαΐου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT