Telegram: η πλατφόρμα με τα μυστικά – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Telegram: η πλατφόρμα με τα μυστικά – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη στιγμή το Telegram έχει σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση των πιο δημοφιλών εφαρμογών στο Google Play Store, ενώ στο AppStore είναι στην 37η. Σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία μετρήσεων, τη SensorTower, το Telegram είναι παγκοσμίως η πέμπτη πιο δημοφιλής εφαρμογή αυτή τη στιγμή. Έχει κατέβει σε 1 δισεκατομμύριο συσκευές, ενώ αριθμεί πάνω από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα. Τι είναι όμως το Telegram; Εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και χώρος δικτύωσης ή καταφύγιο συνωμοσιολόγων; Εργαλείο ενημέρωσης ή προπαγάνδας; Γιατί το επιλέγει ο Ζελένσκι και ο Μακρόν; Και ποιος είναι ο αινιγματικός δημιουργός του, ο «Ρώσος Ζάκερμπεργκ», Πάβελ Ντούροφ που ντύνεται στα μαύρα επηρεασμένος από το Matrix;

Η χρήση του Telegram είναι απλή, σβέλτη και αξιόπιστη. Θα έλεγε κάποιος ότι υπερτερεί των μεγάλων της ανταγωνιστών μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει μια ακόμα σημαντική διαφορά μεταξύ τους: στο WhatsApp, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να προσθέσει μόνο 512 μέλη σε μια ομάδα επαφών, ενώ στο Telegram μπορεί να φτιάξει ένα ιδιωτικό γκρουπ με 200.000 μέλη. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δημιουργίας δημόσιων καναλιών με απεριόριστο αριθμό συνδρομητών, έχει τεράστια σημασία, καθώς μετατρέπει το Telegram σε ένα υβρίδιο άμεσης επικοινωνίας και πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο Ντάρεν Λουκαίντις έγραψε στο περιοδικό Wired ότι το Telegram «είναι το τέλειο εργαλείο οργάνωσης: ιδανικό να ευαγγελίζεσαι κάτι δημοσίως και την ίδια στιγμή να μηχανορραφείς ιδιωτικώς». Η καθηγήτρια επιστήμης των υπολογιστών Μέγκαν Σκουάιρ το αποκαλεί «διπλή γροθιά»: «Μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα την προπαγάνδα σου μαζί με τον σχεδιασμό των ενεργειών σου». Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που η εφαρμογή έγινε το αγαπημένο όπλο Τζιχαντιστών, ακροδεξιών, αντιεμβολιαστών και συνωμοσιολόγων. Την ίδια στιγμή ο Ντούροφ συνεχίζει να κρατάει τη σημεία της ουδετερότητας, της ανεξαρτησίας και να κάνει λόγο για απόλυτη ελευθερία έκφρασης και προστασίας των δεδομένων. 

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Ιουνίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT