Οι νέοι πιονιέροι – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Οι νέοι πιονιέροι – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυο Άγγλοι συνεργάτες του «Κ», ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος, ταξιδεύουν στο Ζαγόρι με ποδήλατα και ανακαλύπτουν, με τη φρέσκια ματιά του ξένου, τις προσπάθειες νέων ανθρώπων να φέρουν τη βιώσιμη ανάπτυξη παντρεύοντας την ποιοτική παραγωγή, τον τουρισμό, την παράδοση και την προστασία της φύσης.    

«Zώντας ήδη πέντε χρόνια στην Ελλάδα, ήταν διακαής επιθυμία μου να γνωρίσω την Ήπειρο, μια απ’ τις πιο αρχέγονες, απομονωμένες και ως σήμερα λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας», γράφει ο Άλεξ Κινγκ. «Είχα διαβάσει ότι από εδώ κατάγεται η αρχαιότερη φυλή Ελλήνων, όπως γράφει στα Μετεωρολογικά ο Αριστοτέλης, καθώς επίσης ότι εδώ έχουν τις βαθιές τους ρίζες μακραίωνες πολιτιστικές παραδόσεις, όπως η νομαδική βοσκή και τα Ηπειρώτικα, που πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη λαϊκή μουσική της Ευρώπης. Αυτό που διαπίστωσα στο ποδηλατικό οδοιπορικό μας στην περιοχή γι’ αυτό το περιοδικό, ήταν ότι έχει μια μαγική διαχρονικότητα, που εντυπώνεται ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι περνούν από εκεί».

Στην πορεία τους συνάντησαν μελισσοκόμους, σιδηρουργούς, αγρότες και κτηνοτρόφους, υφάντρες, μάγειρες, ανθρώπους που μεγάλωσαν εκεί ή επέστρεψαν εκεί ή ακόμα και που κατέληξαν εκεί, που βλέπουν τη ζωή με τη ματιά μιας άλλης ποιότητας. Ανθρώπους όπως η Λένα, η οποία μεγάλωσε στον Πλαταμώνα και το πάθος της για την υφαντική την έφερε πριν από 21 χρόνια στο Ζαγόρι, με σκοπό να μάθει την τέχνη στην ιστορική Λαμπριάδειο Οικοκυρική Σχολή των Ανω Πεδινών. «Θα ήθελα να δω τα βουνά αυτά να γεμίζουν με νέους ανθρώπους κάποια μέρα», λέει. «Υπάρχει δουλειά για όλους – στην αγροτική παραγωγή, στη χειροτεχνία, στον τουρισμό, κι αν καταφέρεις να τα συνδυάσεις όλα τότε το όφελος πολλαπλασιάζεται. Τα προβλήματά μας δεν είναι τόσο δύσκολα, υπάρχουν λύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεκινήσει ένα ρεύμα αλλαγής, αλλά αν δεν γίνει σύντομα, θα είναι πολύ αργά για το Ζαγόρι».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Αυγούστου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT