- Νέο μοντέλο διακυβέρνησης: Η επόμενη ημέρα του επιτελικού κράτους – Τι αλλάζει στο Μαξίμου:
Φυγή προς τα εμπρός, που περιλαμβάνει αλλαγές, αλλά σε καμία περίπτωση την ακύρωση του επιτελικού κράτους, που παραμένει ο βασικός πυλώνας του μοντέλου διακυβέρνησης, δρομολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την περαιτέρω ενεργοποίηση των υπουργών, οι οποίοι περνούν με μεγάλη συχνότητα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για ανταλλαγή απόψεων, που δεν περιορίζεται στα θέματα του χαρτοφυλακίου τους. Το μήνυμα ότι το επιτελικό κράτος αλλάζει σελίδα, αλλά δεν καταργείται, εξέπεμψε μιλώντας σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός. Οπως φέρεται να σημείωσε, «το επιτελικό κράτος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είναι ο μόνος τρόπος να διοικείται αποτελεσματικά η χώρα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργούν οι υπουργοί και το υπουργικό συμβούλιο. Ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του επιτελικού κράτους».
- Χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο – Γιατί η Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα:
Η πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο τους επόμενους μήνες είναι το φόντο στο οποίο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η Ευρώπη. Αυτό προκύπτει εξάλλου και από τις προτάσεις της Κομισιόν για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, οι οποίες συνδέονται με μείωση της κατανάλωσης.
- Συνέντευξη Τζον Κέρι στην «Κ»: Καίριος ο ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια:
«Η Μητέρα Φύση μάς στέλνει όλα τα ακραία φαινόμενα, αλλά στην πραγματικότητα αντιδρά σε αυτό που εμείς οι άνθρωποι έχουμε επιλέξει να κάνουμε», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι. Xαρακτηρίζει μάλιστα «ηγετικό» τον ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση
- Ηλεκτρονικό μάτι στις δαπάνες στο Δημόσιο:
Τέλος στη σπατάλη που κρύβεται στα δεκάδες συνοδευτικά έγγραφα κάθε δαπάνης του Δημοσίου βάζει το σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Δικαιολογητικών.
- Συστήματα πληρωμών χωρίς χρεώσεις:
Μπορεί οι ηλεκτρονικές πληρωμές να αυξάνονται στη χώρα μας, αντικαθιστώντας τα μετρητά, αλλά τα μέσα που χρησιμοποιούμε έχουν χρεώσεις, συχνά πολύ υψηλές. Το παράδοξο είναι πως υπάρχουν συστήματα πληρωμών χωρίς επιβαρύνσεις, τα οποία δεν αξιοποιούμε, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους.
- Ενας αιώνας από τη μοιραία χρονιά που άλλαξε τον Eλληνισμό:
Το σχέδιο «Η καταστροφή της Σμύρνης» του Σπύρου Παπαλουκά είναι ένα από τα λίγα έργα που διασώθηκαν από την πυρκαγιά που κατέκαψε την πόλη το 1922. Ο ζωγράφος, αυτόπτης μάρτυρας, είχε ακολουθήσει το στράτευμα στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Για τη μοιραία χρονιά που άλλαξε τον Ελληνισμό μιλάει στην «Κ» ο ιστοριοδίφης Θοδωρής Κοντάρας, ενώ ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος γράφει για μία μονομαχία που δεν έγινε εν μέσω εθνικού διχασμού.
- Οι έξι απόρρητες συμβάσεις της KRIKEL – Ξετυλίγοντας τον μίτο των παρακολουθήσεων
- Ο ιδιότυπος πόλεμος για τα Θρησκευτικά:
Ενας ιδιότυπος πόλεμος και με πολιτικά «εδάφια» μαίνεται για τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, το περιεχόμενο των βιβλίων, αλλά και για τους λόγους «συνείδησης» και απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος. Τι μελετάει το υπουργείο να διδάσκονται όσοι παίρνουν απαλλαγή μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
- Ο «Γκόρμπι» πέρασε στην «γκλάσνοστ» της Ιστορίας – Διάβαζε Πούσκιν για να μη βλέπει τον πόλεμο:
Για τη Δύση υπήρξε ο καταλύτης για τα ανοίγματα της «ανασυγκρότησης» (περεστρόικα) και της «διαφάνειας» (γκλάσνοστ), που σήμαναν το τέλος της περίκλειστης Σοβιετικής Ενωσης. Για τους συμπατριώτες του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν εκείνος που οδήγησε στη διάλυση της χώρας.
- Αναζητούν φυγή και από τον δυνάστη σύζυγο – Γυναίκες πρόσφυγες μιλούν στην «Κ»
- Επιδημία η εγκατάλειψη και η κακοποίηση ζώων
- Ανοίγοντας και διαβάζοντας το κυτίο παραπόνων των διακοπών – Μαρτυρίες ταξιδιωτών μετά την απομάκρυνση από τα ταμείο…
- Πέντε Ελληνίδες φοιτήτριες με δικό τους Οσκαρ
- Τα μυστήρια των αερολυμάτων και η υγεία μας