Ένα άλλο ελληνικό καλοκαίρι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βρετανίδα συγγραφέας Τζένιφερ Μπάρκλεϊ πέρασε ένα καλοκαίρι δουλεύοντας σε μια μικρή παραθαλάσσια ταβέρνα στην Κάρπαθο και περιγράφει τις περιπέτειές της στο βιβλίο της «Ταβέρνα πλάι στη θάλασσα».

Την άνοιξη του 2006 αισθανόταν πολύ κουρασμένη από τις εργασιακές της υποχρεώσεις. Εργαζόταν ως freelancer επιμελήτρια κειμένων και ζούσε στην Τήλο. Αποφάσισε λοιπόν να οργανώσει ένα ταξίδι στην κοντινή Κάρπαθο, την οποία μπορούσε να διακρίνει από το χωριό της τις μέρες με καθαρό ορίζοντα. Η εξόρμηση θα της έδινε υλικό για ένα πρότζεκτ με θέμα τα απομακρυσμένα νησιά των Δωδεκανήσων και τους κατοίκους τους, ενώ, ως φανατική πεζοπόρος, ανυπομονούσε να εξερευνήσει το άγριο βόρειο τμήμα του νησιού. Ήθελε επίσης να γνωρίσει το χωριό Όλυμπος, για το οποίο είχε ακούσει ιστορίες σχετικά με το πώς οι κάτοικοί του τηρούν τις κοινωνικές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Έφτασε στην  Όλυμπο λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και εγκαταστάθηκε στο μικρό ξενοδοχείο του Μηνά, ενός Ελληνοαμερικανού με καταγωγή από το νησί, ο οποίος έχει και μια μικρή ταβέρνα στην κοντινή παραλία. Λίγες ημέρες μετά, συζητώντας περί ανέμων και υδάτων, ο Μηνάς τής πρότεινε να επιστρέψει στην  Όλυμπο το καλοκαίρι, για να δουλέψει μαζί του στην ταβέρνα. Εκείνη γέλασε. «Σκέφτηκα όλους τους λόγους για τους οποίους αυτό ήταν ανέφικτο και την ίδια στιγμή αναλογίστηκα πόσο υπέροχο ακουγόταν, λαμβάνοντας υπόψη όσα είχα ήδη δει μέχρι τότε στο νησί» λέει.

Λίγες ημέρες και μία νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό στην παραλία του Αγίου Μηνά αργότερα, η προοπτική να περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα, να κοιμάται κάτω από τα αστέρια, να ανακαλύψει τη μυστική ζωή στα παρασκήνια μιας ελληνικής ταβέρνας και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της Ολύμπου, τους οποίους είχε ήδη αρχίσει να αισθάνεται φίλους, τη γοήτευε. «Ήμουν σίγουρη ότι το να ζήσω εδώ θα με δίδασκε πολλά», γράφει.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT