Η Γκρέτα μεγαλώνει

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 19 της χρόνια, δεν έχει μεθύσει ποτέ, χαρίζει τα χρηματικά βραβεία που λαμβάνει σε κοινωφελείς σκοπούς και δεν μπορεί να φανταστεί ένα φυσιολογικό μέλλον για τον εαυτό της. Συνεχίζει ωστόσο να παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Είναι δύσκολο να ετοιμαστείς όταν είναι να γνωρίσεις την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Είναι σαν να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη για τις ηθικές επιλογές σου• δέκα λεπτά πριν τη συναντήσω, πρέπει να γκουγκλάρω για να δω αν το (από δεύτερο χέρι) μπλουζάκι μου φτιάχτηκε σε sweatshop, να πετάξω το μισοτελειωμένο κουτάκι κόκα-κόλα διαίτης –το φάρμακο για να καταπολεμήσεις ένα χανγκόβερ– στα σκουπίδια και να αγχωθώ για το αν φαίνεται ότι οι μπότες μου Dr. Martens είναι οι δερμάτινες και όχι η αποδεκτή βίγκαν εναλλακτική. Η συνάντηση με την Γκρέτα Τούνμπεργκ με αξεσουάρ στα οποία οφείλεται η καταστροφή του πλανήτη μας είναι σαν να μυρίζουν πάνω σου τσιγάρο τα παιδιά σου: δεν θέλεις να πέσεις στα μάτια τους. Θέλεις να είσαι καλύτερος άνθρωπος από ό,τι είσαι.

Κάθομαι στο άδειο καμαρίνι της και την περιμένω. Πώς θα είναι αυτός ο διασκεδαστικός άνθρωπος, που είναι ταυτόχρονα απίστευτα ισχυρός αλλά και που μόλις βγήκε από την παιδική ηλικία; Αυτή η φοιτήτρια που απευθύνεται σε κυβερνήσεις, και στο Νταβός, με τα αθλητικά της παπούτσια; Κάποια που έχει δεχτεί τόσο πολλές απειλές θανάτου μετά το πανέξυπνο τρολάρισμα ενός ηλικιωμένου άνδρα με πραγματικές πυρηνικές κεφαλές, που η οικογένειά της αναγκάστηκε να βάλει ασφάλεια έξω από το σπίτι της, αλλά περνάει αυτό το Σαββατοκύριακο στο φεστιβάλ Γκλαστονμπέρι, κατασκηνώνοντας, ανώνυμα, σε μια σκηνή ανάμεσα σε 250.000 άλλους που έχουν έρθει για να γλεντήσουν αλλά και να την ακούσουν να τους παρακινεί να αντιδράσουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη;

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, στην πιο αποκαλυπτική της, ίσως, συνέντευξη για το ποια είναι και πώς σκέφτεται, στη δημοσιογράφο των Times Caitlin Moran.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT