Η ζωή σε 30 τ.μ.

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο μοντέλο κατοίκησης ανατέλλει στις σημερινές μεγαλουπόλεις, με μικροσκοπικούς χώρους να διαμορφώνονται ως αυτοτελή διαμερίσματα. Η κατοίκηση σε microapartments- αγγλοσαξονικός όρος που περιγράφει σπίτια μικρότερα των 30 τ.μ.- φαίνεται να αποτελεί ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή για πιθανούς αγοραστές και ενοικιαστές διεθνώς. Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας έρευνας του Guardian, την περίοδο 2012-2022, ένα στα 15 σπίτια στο Λονδίνο ήταν μικρότερο από 37 τ.μ. Έρευνα της Plentific εκτιμά πως αυτός ο τρόπος κατοίκησης θα αυξηθεί κατά 75% τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ το Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γερμανίας υπολογίζει πως τα μονομελή νοικοκυριά, καθώς και αυτά με δύο μέλη, θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2040 και θα αποτελούν την πλειονότητα.

Η διαμονή λοιπόν σε μικρότερα διαμερίσματα φαίνεται να είναι το μέλλον ή, πιο σωστά, ο μόνος δρόμος. Τι γίνεται, όμως, στην Ελλάδα; Είναι μια τάση που έχει εισχωρήσει και στην ελληνική αγορά; Απ’ όσο φαίνεται ναι. Το «Κ» μίλησε με ανθρώπους που μένουν σε τέτοια διαμερίσματα, καθώς και με αρχιτεκτονικά γραφεία που τα σχεδιάζουν. Ποιοι άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν σε αυτά και γιατί; Σε τι διαφέρουν από μια γκαρσονίερα; Και πού βάζει κανείς τα πράγματά του; 

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 13 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT