Γαστρονόμος Δεκεμβρίου: 12 χριστουγεννιάτικες εμπειρίες με άρωμα παλιάς Αθήνας! Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Γαστρονόμος Δεκεμβρίου: 12 χριστουγεννιάτικες εμπειρίες με άρωμα παλιάς Αθήνας! Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νεοκλασικό της οικογένειας Μπενάκη στην Κηφισιά, εκεί που έζησε η εθνική μας παραμυθού Πηνελόπη Δέλτα, οι σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, Λευτέρης Λαζάρου και Χριστόφορος Πέσκιας συνθέτουν ένα… λογοτεχνικό μενού με συνταγές εμπνευσμένες από το «Μάγκα», τον «Τρελαντώνη» και τα υπόλοιπα αγαπημένα βιβλία των παιδικών μας χρόνων.

Η σεφ Γωγώ Δελογιάννη ξεφυλλίζει τους οδηγούς μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση από τη δεκαετία του ’50 και στρώνει τραπέζι με τις συνταγές της Ελληνίδας Julia Child προσαρμοσμένες στο σήμερα.

Στην κουζίνα του ιστορικού αθηναϊκού μαγέρικου «Οικονόμου» στα Πετράλωνα, ο ιδιοκτήτης Κώστας Διαμάντης και ο νεαρός βραβευμένος σεφ Γιώργος Φελεμέγκας του εστιατορίου Ηytra μαγειρεύουν παρέα τους ωραιότερους γιορτινούς μεζέδες.

Μπαίνουμε στην σχεδόν εκατόχρονη μπουτίκ ρούχων Αλεξανδράκης της οδού Ερμού μαζί με τους ζαχαροπλάστες Μιχάλη Χατζηκαλημέρη και Εύη Παπαδοπούλου και κερνάμε tailor made γιορτινά γλυκίσματα.

Στο ξενοδοχείο-τοπόσημο της Αθήνας, τη Μεγάλη Βρετανία, ο σεφ Αστέριος Κουστούδης ανακαλύπτει χειρόγραφες συνταγές του 1912 και μας γνωρίζει τις κλασικές σπεσιαλιτέ της γαλλικής κουζίνας σε ένα grande γιορτινό μενού.

Ο ζαχαροπλάστης Δημήτρης Μακρυνιώτης ετοιμάζει τα ρετρό αγαπημένα γλυκά των γιορτών στο ιστορικό γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Στάνη στην Ομόνοια και η ζαχαροπλάστισσα Κατερίνα Λιβά τρυπώνει λίγο παρακάτω, στο πολύχρωμο, παμπάλαιο παιχνιδάδικο του Δαμίγου και πλάθει μπισκότα-στολίδια για μικρούς και μεγάλους.

Οραματιζόμαστε τσουγκρίσματα με κλασικά κοκτέιλ στο Galaxy, το παλαιότερο μπαρ της Αθήνας και παίρνουμε τις αυθεντικές συνταγές τους.

Βγαίνουμε στην αγορά και επιλέγουμε παλαιωμένα τσίπουρα, σπάνια κρασιά, εκλεκτά τυριά και ιδιαίτερα ψωμιά για γιορτινά καλέσματα γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και διαλέγουμε μοναδικά χειροποίητα χάλκινα σκεύη για αξέχαστα δώρα.

Φρεσκάρουμε τις αγαπημένες σπεσιαλιτέ περασμένων δεκαετιών, από καναπεδάκια και βολοβάν, μέχρι πηχτή, γαλλική κρεμμυδόσουπα και quiche Lorraine που στόλιζαν τα γιορτινά τραπέζια της παλιάς Αθήνας, γεμίζουμε γαλοπούλα α λα ελληνικά και σερβίρουμε τα πατροπαράδοτα αυγολεμονάτα φαγητά των Χριστουγέννων.

Ο γιορτινός Γαστρονόμος Δεκεμβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 11/12 με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT