Τρία παιδιά ανακρίνουν το ChatGPT

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατούσα την έκπληξη για κάτι περισσότερο από μία μέρα: Μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να γράφει κείμενα σαν άνθρωπος. Ό,τι κοντινότερο σε ρομπότ θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά στο λάπτοπ του σπιτιού. Τα φανταζόμουν και τα τρία ανυπόμονα για το ποιο θα πρωτοπαίξει και θα πειραματιστεί με αυτόν τον νέο άγνωστο. Φρόντισα να οργανώσω ένα τελετουργικό, όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι της κουζίνας, μπροστά από το λάπτοπ, «για να βοηθήσουν τη μαμά σε κάτι που έχει να κάνει για τη δουλειά», και μετά έριξα τη βόμβα: «Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που μπορεί να γράφει ό,τι της ζητήσει κανείς και να απαντά σε ερωτήσεις».

Το αρχικό επιφώνημα, «ουάου», διαδέχτηκαν μάλλον μπερδεμένα βλέμματα. «Δηλαδή τι κάνει;» ήταν η απορία όλων. «Μπορείς να του ζητήσεις να σου απαντήσει σε κάποια ερώτηση ή να γράψει κάτι;» Άρχισαν τα πρώτα κατεργάρικα μειδιάματα. «Λες να μπορεί να μου κάνει τα μαθήματα;» ρώτησε η Άρτεμη. «Ή να μας πει τι συνέβη στον Μάικλ Τζάκσον;» Τους φαίνεται λοιπόν μάλλον αστείο, αλλά τηρούν στάση αναμονής.

Αυτή η διστακτικότητα με την οποία κοιτούν τον κέρσορα να αναβοσβήνει στη σελίδα του ChatGPT είναι κάτι πρωτόγνωρο. Λες να είναι το όνομα; «Μήπως θα θέλατε να του δώσετε ένα όνομα;» «Μπομπ», λέει πρώτος ο Κωνσταντίνος. «Μπίμποτ», λέει η Άρτεμη. Η Χρυσιάννα σκέφτεται λίγο ακόμα και καταλήγει: «Νόα» – τελικά, σταδιακά όλοι το αποκαλούσαμε Μπίμποτ.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT