Manga mania: από την Ιαπωνία σε όλο τον κόσμο

Manga mania: από την Ιαπωνία σε όλο τον κόσμο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες από την Ιαπωνία και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μάνγκα του κόσμου, οι οποίες μας ανοίγουν μια χαραμάδα για να γνωρίσουμε την κουλτούρα των otaku που κατέκτησε όλο τον κόσμο.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία. Τα απογευματινά δελτία ειδήσεων στην Ελλάδα προβάλλουν βίντεο από την αλλαγή της χρονιάς στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», με πλάνα από το αυτοκρατορικό παλάτι, τους ουρανοξύστες στο Σιντζούκου και τα πυροτεχνήματα που σκάνε στον ουρανό του Τόκιο. Ωστόσο, το τελευταίο διήμερο του 2022 μια μερίδα Ιαπώνων, κάποιες δεκάδες χιλιάδες, αδιαφορούν για την αλλαγή της χρονιάς. Στρέφουν την προσοχή τους σε ένα από τα τεχνητά νησιά του κόλπου του Τόκιο, στο κτίριο του Big Sight, το εκθεσιακό κέντρο της πόλης που φιλοξενεί την 101η διοργάνωση της Comiket.

Η φωτογράφος Ανδρονίκη Χριστοδούλου βρέθηκε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικ στον κόσμο, το οποίο διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο (Αύγουστο και Δεκέμβριο) και φιλοξενεί ανεξάρτητους δημιουργούς μάνγκα και cosplayers που φορούν τις στολές των αγαπημένων τους ηρώων. Τι συνέβη όμως στο Τόκιο; Ποιο είναι το στοιχείο που ώθησε προ-πανδημίας 750.000 επισκέπτες να επισκεφτούν την Comiket; Ίσως γνωρίζετε κάποιους τίτλους μάνγκα και να είστε σε επαφή με την ιαπωνική τέχνη που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Ωστόσο, πώς συνδέεται με την κουλτούρα των otaku, η οποία κάποτε ήταν περιθωριοποιημένη και τώρα αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν; Πώς ορίζει τις γειτονιές του Τόκιο που αλλάζουν χαρακτήρα; Και τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Μπορούμε να μιλήσουμε για μια ελληνική otaku κοινότητα;

Διαβάστε περισσότερα στο «Κ» αυτής της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT